De mooie, maar vooral opmerkelijke statistieken van de Rode Duivels tijdens de afgelopen EK-kwalificatie

De Rode Duivels hebben hun kwalificatie voor het Europees kampioenschap van volgend jaar met een perfect rapport afgesloten. De Belgen haalden dertig op dertig en zijn daarmee samen met Italië het enige land dat erin slaagde. Maar de nationale ploeg maakte nog opmerkelijke cijfers. Een bloemlezing.
De mooie, maar vooral opmerkelijke statistieken van de Rode Duivels tijdens de afgelopen EK-kwalificatie

© Belgaimage

Beste aanval én beste verdediging

Beste aanval én beste verdediging

© photonews

Qua doelpuntensaldo hebben de Rode Duivels alvast het beste parcours gereden van alle deelnemende landen. De Belgen legden een verschil neer van +37. Met veertig stuks scoorden ze de meeste doelpunten in de kwalificaties. Goed voor een gemiddelde van vier per wedstrijd. In totaal moest Thibaut Courtois zich twee keer omdraaien, Simon Mignolet één keer. Daarmee hebben we ook de beste verdediging samen met Turkije.

Big Rom

Big Rom

© photonews

Romelu Lukaku is niet enkel topschutter aller tijden van de nationale ploeg, hij maakte tijdens de EK-kwalificatiecampagne ook het meeste doelpunten voor ons land. De speler van Inter Milaan scoorde zeven keer. Eden Hazard achtervolgt met vijf stuks, Kevin De Bruyne en Michy Batshuayi namen er elk vier voor hun rekening. Maar Lukaku is niet de topschutter van de volledige kwalificatiecampagne: Engelsman Harry Kane sloot af met twaalf stuks.

Op balbezit spelen

Op balbezit spelen

© photonews

Dat we een behendige ploeg hebben, moet niet meer gezegd. En dat bewezen de elf heren op het veld nog maar eens. Maar liefst 89 procent van alle passes kwam aan. Goed voor 6.334 op 7.115. 885 passes kwamen van de voet van Toby Alderweireld. Enkel de Duitser Joshua Kimmich deed in het algemeen beter met 897. 62 procent van de tijd hadden de Belgen de bal aan de voet. Daarmee zijn we het vijfde beste land van deze campagne. Spanje voert de tabellen aan met 70 procent.

Vaste waarde

Vaste waarde

© photonews

Slechts één speler heeft in totaal 900 minuten op de teller staan. Het is niet Eden Hazard, Kevin De Bruyne of Thibaut Courtois, maar wel Toby Alderweireld. De 30-jarige Antwerpenaar is de enige die alle minuten vol maakte onder Roberto Martinez.

Team player

Team player

Eden Hazard is de man die het meeste een voet had in de Belgische doelpunten. Zelf scoorde de kapitein vijf treffers, maar nog beter: zeven keer gaf hij de bal op een dienblad voor zijn medespelers. Kevin De Bruyne deelde even veel assists uit, maar scoorde een doelpunt minder. Romelu Lukaku scoorde zeven keer en gaf drie assists.

Toch niet zo fair?

Toch niet zo fair?

Een ietwat rare statistiek toch wel in het rijtje: de Belgen maakten meer fouten dan dat ze er mee kregen. In totaal moest de scheidsrechter 110 een actie van de Belgen bestraffen, zes keer met een geel karton. Ter vergelijking: Gibraltar was de fairste ploeg met 66 stuks, maar pakte 15 gele kaarten. 87 keer mochten we zelf het spel hervatten met een vrije trap.

Lange afstanden

Lange afstanden

Nur-Sultan, Sint-Petersburg, Nicosia ... het zijn allemaal verre verplaatsingen. Verre verplaatsingen betekent ook veel kilometers maken. Zo vlogen de Rode Duivels maar liefst 11.098,21 kilometer. Als je telkens de terugreis daar nog eens bijrekent, dan kom je op een totaal van 22.196,42 gevlogen kilometers. De vliegreis naar het Kazachse Nur-Sultan nam in totaal 9.055,20 kilometer in beslag.

Top
t