Bekersprookjes in België: zij gingen Union en KV Mechelen voor

Union St-Gillis en KV Mechelen staan tegenover elkaar in de halve finale van de beker. De twee tweedeklassers zullen onder elkaar moeten uitvechten wie er naar de Heizel mag. Vooral het parcours van Union is indrukwekkend, het schakelde zowel Anderlecht als Genk uit. Twee bekersprookjes in één seizoen, maar wie ging Mechelen en Union voor?
Bekersprookjes in België: zij gingen Union en KV Mechelen voor

© Belga

Lommel SK

Lommel SK

© Belga

Het zou zowat de laatste stuiptrekking zijn van het oorspronkelijke Lommel, voor het faillissement in 2003. In het seizoen 2000/2001 kende Lommel als tweedeklasser een geweldig bekersprookje. Eersteklassers La Louvière en Lokeren moest het onderspit delven. In de halve finale wachtte titelverdediger Genk. Lommel zette de streekgenoot echter opzij in twee duels. In de finale botste het evenwel op Westerlo.

Westerlo

Westerlo

© Belga

Jefke Delen is een levende legende bij de supporters van Westerlo. Twaalf jaar speelde hij in 't Kuipje en al in zijn eerste seizoen maakte hij zich onsterfelijk. Het was namelijk de onverzettelijke flankspeler die in de bekerfinale van 2001 tegen tweedeklasser Lommel het enige doelpunt maakte. Het is tot dusver de enige beker die de club in de wacht wist te slepen.

La Louvière

La Louvière

© Belga

Met een 15de plaats kende het La Louvière van trainer Ariël Jacobs geen topseizoen in de competitie, maar in de beker liep alles op wieltjes. Topclubs Genk en Standard beten in het zand tegen de équipe van aanvoerder Thierry Siquet, in de halve finale was degradant Lommel de pineut. In de finale was STVV de grote favoriet, maar 32.000 fans zagen op de Heizel hoe La Louvière zijn bekersprookje van het seizoen 2002/2003 een happy end gaf.

Germinal Beerschot

Germinal Beerschot

© Belga

Er was een tijd dat de Kielse Ratten nog niet in de lagere regionen verzeild waren geraakt door een megalomane voorzitter. Op weg naar de bekerfinale in het seizoen 2004/2005 moesten reeksgenoten Bergen, Genk en Lokeren er al aan geloven. In de finale wachtte echter landskampioen Club Brugge. Germinal Beerschot leek kansloos tegen de grote favoriet, maar zorgde voor een knappe stunt door met 1-2 te winnen.

Zulte Waregem

Zulte Waregem

© Belga

Het was even raar opkijken, toen het semiprofessionele Zulte Waregem zich in de zomer van 2005 meldde in de hoogste klasse. De trainer was overdag een agent en de aanvoerder legde opritten aan, maar ze verrasten met een vijfde stek in de competitie én bekerwinst. Essevee schakelde onder meer Club Brugge en Standard uit, om in de finale de maat te nemen van Moeskroen. Zulte Waregem werd de eerste promovendus die de beker won.

Racing Mechelen

Racing Mechelen

© Belga

De groen-witten kenden halfweg de 20ste eeuw een glansperiode, maar zakten nadien weg. Financiële problemen spelen de traditieclub al jaren parten, maar af en toe was er een opflakkering. Zo ook in het seizoen 2008/2009, toen de toenmalige derdeklasser de kwartfinales van de beker haalde door Germinal Beerschot en Zulte Waregem uit te schakelen. Doelman Michaël Clepkens eiste een hoofdrol op.

Lierse SK

Lierse SK

© Belga

Het was uitgerekend door een ander bekersprookje dat Racing Mechelen in 2009 de halve finale niet haalde. Toenmalige tweedeklasser Lierse SK, intussen ook getroffen door financiële problemen, zette eerder eersteklassers Bergen en Dender opzij. In de kwartfinale haalde het in de terugwedstrijd een 1-0 nederlaag uit de heenmatch op. In de halve finale moest het echter de duimen leggen voor de latere bekerwinnaar Genk.

White Star Woluwe

White Star Woluwe

© Belga

Een derdeklasser die de kwartfinale van de beker haalt, veel komt dat niet voor. In navolging van RC Mechelen viel die eer te beurt aan White Star Woluwe. Voor de intrede van de louche John Bico was het in 2010/2011 de revelatie van de Beker van België, door Zulte Waregem en Lokeren uit het toernooi te knikkeren. Een dubbele confrontatie met Gent in de kwartfinale bleek het eindstation voor de ploeg van coach Felice Mazzu.

Rupel Boom

Rupel Boom

© Belga

Een jaar na WS Woluwe was het de beurt aan Rupel Boom. De boomkes klopten OH Leuven en mochten als beloning naar het Astridpark, waar competitieleider Anderlecht wachtte. De Brusselaars lieten heel wat basispionnen rusten en dat zouden ze zich beklagen. Rupel Boom ging in het najaar van 2011 met 1-2 stunten in Anderlecht. In de kwartfinale liet Bergen zich niet verrassen door de derdeklasser.

Olsa Brakel

Olsa Brakel

© Belga

Westerlo kende in de zomer van 2014 een prima seizoensbegin met een plaatsje in de top zes. De bekerverplaatsing naar Olsa Brakel werd dan ook als een makkelijke opdracht beschouwd. Maar de derdeklasser sloeg iedereen met verstomming. Niet alleen won het van Westerlo, het haalde bovendien uit met zware 6-1 cijfers. Ongezien. In de volgende ronde dreef Brakel bovendien KV Mechelen nog eens tot het uiterste, 2-3 werd het daar.Kijk hier op woensdag 23/1 vanaf 20u25 live naar de halve finale van de Croky Cup tussen KV Mechelen en Union.

Kijk hier op donderdag 24/1 vanaf 20u30 live naar de halve finale van de Croky Cup tussen AA Gent en KV Oostende.

Top
t