Hoe verging het de tien laatste winnaars van de Gouden Schoen?

Op woensdag 16 januari 2019 wordt de Gouden Schoen uitgereikt, nog steeds een van de belangrijkste individuele trofeeën in ons land. De stemgerechtigde journalisten gaan op zoek naar een opvolger voor Ruud Vormer. Maar hoe verging het de laatste tien winnaars na het binnenhalen van de Gouden Schoen?
Hoe verging het de tien laatste winnaars van de Gouden Schoen?

© Belga

Axel Witsel

Axel Witsel

© Belga

Amper 20 jaar was de talentrijke middenvelder toen hij de prijs begin 2009 in ontvangst mocht nemen. Op een lange schorsing voor de tackle op Wasilewski na verliep zijn carrière voorspoedig. Hij versierde een transfer naar Benfica, maar na een jaar verkaste hij al naar Zenit St.-Petersburg. Na vijf jaar Rusland leek Juventus de volgende stap, maar hij verkoos China. Bij Borussia Dortmund bewijst Witsel sinds dit seizoen dat hij wel degelijk wereldtop is.

Milan Jovanovic

Milan Jovanovic

© Belga

Neen, een voorbode van een grote internationale carrière werd zijn Gouden Schoen niet. Bovendien nam hij hem begin 2010 niet zelf in ontvangst, nadat Standard de uitreiking boycotte door een ruzie met organisator Het Laatste Nieuws. Na dat seizoen verhuisde de toen 29-jarige Jovanovic wel naar Liverpool, maar een mislukt seizoen later belandde hij alweer bij Anderlecht. Twee jaar later hing hij de voetbalschoenen aan de haak.

Mbark Boussoufa

Mbark Boussoufa

© Belga

De tweede Gouden Schoen voor de kleine Marokkaan. In 2010 wervelde hij nog maar eens door de Jupiler Pro League, wat Anderlecht ook de titel opleverde. De verwachte grote transfer kwam er echter nooit. Boussoufa trok naar het Russische Anzhi, keerde via Lokomotiv Moskou even terug naar Gent en vertoeft sinds 2016 in de Verenigde Arabische Emiraten.

Matías Suárez

Matías Suárez

© Belga

'El Magico'. Zijn bijnaam zegt het al, de Argentijnse stilist bracht het Anderlecht-publiek vaak in vervoering en werd daar - na een indrukwekkend najaar in 2011 - begin 2012 voor beloond met de Gouden Schoen. Suarez zou nadien echter herhaaldelijk af te rekenen krijgen met blessures, die hem ook een lucratieve transfer naar CSKA Moskou kostten. In 2016 keerde hij na ruzie met Anderlecht terug naar ex-club Belgrano.

Dieumerci Mbokani

Dieumerci Mbokani

© Belga

De Gouden Schoen 2008 zag hij nog aan zijn neus voorbijgaan. "Een racistische verkiezing", noemde een kwade Mbokani zijn zesde plaats zelfs. Begin 2013 had hij na enkele moeilijke buitenlandse avonturen zijn revanche beet. De spits loodste Anderlecht in 2012 naar een nieuwe titel en werd daar deze keer wel voor beloond, maar hij kon zelf zijn trofee niet ophalen. Na passages in Engeland en Oekraïne streek hij afgelopen zomer neer op de Bosuil.

Thorgan Hazard

Thorgan Hazard

© Belga

Zou hij de torenhoge verwachtingen kunnen waarmaken, vroeg iedereen zich af toen de jongere broer van Eden in de zomer van 2012 bij Zulte Waregem arriveerde. En of hij dat deed. Hazard ontpopte zich in sneltempo tot een smaakmaker in de competitie en kreeg de Gouden Schoen 2013. Zijn carrière bleef in stijgende lijn gaan. Hij groeide uit tot een smaakmaker in de Bundesliga en geniet interesse van Engelse topploegen.

Dennis Praet

Dennis Praet

© Belga

Er werd een beetje smalend gedaan over de Gouden Schoen van Praet, die door de journalisten verkozen werd tot beste speler in België in 2014. Na het winnen van de trofee belandde Praet even in een dipje. In de zomer van 2016 dwong hij toch een mooie transfer af naar de Italiaanse subtopper Sampdoria. Na een aanpassingsseizoen groeide hij daar uit tot een sterkhouder én de bestbetaalde speler. Juventus zou hem volgen.

Sven Kums

Sven Kums

© Belga

De middenvelder was de exponent van de wonderperiode van Gent. Met Kums als strateeg pakte Gent in 2015 de titel en speelde het het seizoen daarna een memorabele Europese campagne, met het uitschakelen van Tottenham als hoogtepunt. Kums sleepte begin 2016 de Gouden Schoen in de wacht en trok de zomer erna naar Udinese. Een succes werd dat niet en een jaar later keerde hij terug naar jeugdclub Anderlecht.

José Izquierdo

José Izquierdo

© Belga

Wie gunde het de Colombiaan niet twee jaar geleden? Altijd goedlachs naast het veld, steevast flitsend op de groene grasmat. Net als velen voor hem zette Izquierdo zijn Gouden Schoen om in een transfer. Hij verliet Club Brugge ietwat verrassend voor de Britse promovendus Brighton & Hove Albion. Daar is de zesvoudige international normaliter een basispion.

Ruud Vormer

Ruud Vormer

De aanvoerder en sterkhouder van Club Brugge was vorige winter de torenhoge topfavoriet. Niet onlogisch, want de Nederlander speelde op een hoog niveau en was met Club uitstekend aan het seizoen begonnen. Na het winnen van de Gouden Schoen loodste hij zijn ploeg naar een tweede landstitel in drie jaar. Vormer verloor dit seizoen even zijn plek, maar is ondertussen weer titularis.Wie wint de Gouden Schoen 2018? Stem voor jouw favoriet!

Alle wedstrijden van de Jupiler Pro League en de Proximus League zijn live te bekijken op Proximus TV, of via de livestream van 
proximus-sports.be. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top
t