De Asian Cup staat voor de deur: wat moet je allemaal weten?

Afgelopen zomer konden we genieten van een wervelend WK, in januari kunnen de Aziatische voetbalfans hun hart ophalen. Van 5 januari tot en met 1 februari 2019 staat namelijk het Aziatisch kampioenschap voetbal, oftewel de Asian Cup, op de agenda. Het toernooi kent al een lange geschiedenis en wordt steeds belangrijker. Hier vind je alles wat je moet weten over het toernooi.
De Asian Cup staat voor de deur: wat moet je allemaal weten?

Eerste editie

Eerste editie

© Youtube

De eerste Asian Cup werd georganiseerd in 1956 in Hongkong. Sindsdien wordt het toernooi - net als het WK en het EK - om de vier jaar georganiseerd. Aan de eerste editie namen vier landen deel. Naast het gastland waren dat Zuid-Korea, Zuid-Vietnam en Israël. Het toernooi werd destijds gespeeld zoals een groepsfase: het land met het meeste punten won. Zuid-Korea ging de geschiedenisboeken in als eerste winnaar van de Asian Cup.

Eerste finale

Eerste finale

© AFC

Tot en met de editie van 1968 zou er met een poule gewerkt worden, pas in 1972 werd het systeem van een poule- en knockoutfase toegepast. Het aantal deelnemers was ondertussen ook uitgebreid naar zes. In de eerste finale klopte Iran Zuid-Korea, gastland Thailand legde beslag op de derde plaats.

De editie van 2007

De editie van 2007

© epa

Sinds 1956 wordt het toernooi elke vier jaar gespeeld, zeiden we al, maar hoe komt het dan dat er in 2019 een editie gepland staat? Door het groeiende aantal deelnemers en de steevaste combinatie met het EK en de Olympische Spelen werd na het toernooi in 2004 beslist om het eerstvolgende editie al in 2007 te organiseren. Sinds dan vindt de Asian Cup weer elke vier jaar plaats. Nog opmerkelijk was dat er in 2007 maar liefst vier gastlanden waren: Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam. De eindzege ging naar Irak.

24 deelnemers

24 deelnemers

© epa

Mettertijd breidde het deelnemersveld verder uit. In 2004 waren er al 16 landen en in de aankomende editie - die in de Verenigde Arabische Emiraten plaatsvindt - zullen er voor de eerste keer 24 deelnemers zijn. Zij worden ingedeeld in zes groepen van vier landen, waarna de eerste twee van elke groep doorstoten.

Recordwinnaar

Recordwinnaar

© epa

Het is een beetje alles of niets met Japan op de Asian Cup. Op acht deelnames pakte het vier keer een medaille, vier keer was dat ook een gouden plak. Daarmee is Japan de recordwinnaar van de Asian Cup. In zijn overige deelnames werd het één keer in de groepsfase uitgeschakeld, twee keer was de kwartfinale het eindstation en één keer legde het beslag op de vierde plaats.

Topschutter aller tijden

Topschutter aller tijden

© EPA

Dat de topschuter aller tijden op de Asian Cup de Iraniër Ali Daei is, mag eigenlijk geen verrassing heten. De nu 49-jarige ex-aanvaller scoorde in zijn carrière als international maar liefst 109 doelpunten in 149 interlands, een wereldwijd record. Ook op de Asian Cup heeft hij dus het record in handen, met 14 stuks op drie toernooien. Een eindzege leverde dat Daei nooit op.

Deelnemende landen

Deelnemende landen

© EPA

Groep A: Verenigde Arabische Emiraten (gastland), Thailand, India, Bahrein
Groep B: Australië, Syrië, Palestina, Jordanië
Groep C: Zuid-Korea, China, Kirgizië, Filipijnen
Groep D: Iran, Irak, Vietnam, Jemen
Groep E: Saoedi-Arabië, Libanon, Qatar, Noord-Korea
Groep F: Japan, Oezbekistan, Oman, Turkmenistan.

Speelsteden en stadions

Speelsteden en stadions

© Youtube

De Asian Cup wordt dit jaar afgewerkt in slechts vier steden, maar er zijn wel acht stadions.

Zayed Sports City Stadium (43.630 plaatsen)
Mohammed bin Zayed Stadium (42.056 plaatsen)
Al Nahyan Stadium (12.000)
Maktoum bin Rashid Al Maktoum Stadium (12.000)
Al-Maktoum Stadium (15.000 plaatsen)
Hazza bin Zayed Stadium (25.965 plaatsen)
Khalifa bin Zayed Stadium (16.000 plaatsen)
Sharjah Stadium (11.073 plaatsen).

'Belgische' deelnemers

'Belgische' deelnemers

Net als bij de Afrika Cup komt de Asian Cup voor veel clubs ongelegen. In de belangrijke januarimaand dreigen zij een aantal sterkhouders te moeten missen. Ook bepaalde Belgische profclubs moeten het enkele weken zonder een paar spelers stellen. En er is nog een opvallende Belgische aanwezige op de Asian Cup.

Australië: Danny Vukovic (Genk)
Iran: Morteza Pouraliganji (Eupen), Ali Gholizadeh (Charleroi), Kaveh Rezaei (Club Brugge)
Japan: Wataru Endo en Takehiro Tomiyasu (STVV)
Jordanië: Vital Borkelmans is bondcoach
Thailand: Kawin Thamsatchanan (OH Leuven)

Vorige keer

Vorige keer

© epa

In 2015 werd het toernooi voor het eerst georganiseerd door Australië, dat zich in 2005 aansloot bij de Aziatische voetbalbond. Het gastland zou tweede eindigen in zijn groep, na een nederlaag tegen Zuid-Korea. Beide landen stoomden nadien door naar de finale, waarin Australië wraak nam. Het openingsdoelpunt van Luongo werd in de slotfase nog uitgewist door Spurs-ster Son, maar James Troisi (ex-Zulte Waregem) trapte zijn land in de verlengingen naar een delirium.

Top
t