Sterke Rode Duivels en een verrassende Gouden Bal: dit was het Europese voetbal in 2018

2018 zit er bijna op en dus is het tijd voor een terugblik. Ook het voorbije kalenderjaar konden we genieten van topvoetbal op het allerhoogste niveau, met een zinderend WK als hoogtepunt. Maar ook in het Europese clubvoetbal viel er weer enorm veel te beleven. Een overzicht.
Sterke Rode Duivels en een verrassende Gouden Bal: dit was het Europese voetbal in 2018

Dominantie in Duitsland, Italië en Frankrijk

Dominantie in Duitsland, Italië en Frankrijk

© Belga

De zesde op rij voor Bayern, de zevende op rij voor Juventus en de vijfde voor PSG in de voorbije zes seizoenen. In de Bundesliga, Serie A en Ligue 1 was er afgelopen seizoen telkens één ploeg die er met kop en schouders bovenuit stak. Juventus en PSG hebben halfweg het huidige seizoen alweer een straat voorsprong, In Duitsland verkeert Bayern momenteel wel in crisis. Krijgen we daar dit jaar nog eens een andere kampioen?

Afwisseling in Engeland

Afwisseling in Engeland

© EPA

Het is ondertussen al van de zomer van 2009 geleden dat de landskampioen in Engeland zichzelf opvolgde, toen Man United zijn derde Premier League op een rij won. Sindsdien kregen we negen keer op een rij een andere landskampioen. Afgelopen seizoen was Manchester City - onder aanvoering van een magistrale Kevin De Bruyne - een klasse sterker dan de rest. Doorbreken zij de reeks?

Drie op een rij voor Real Madrid

Drie op een rij voor Real Madrid

© Belga

In de Spaanse competitie konden Los Galacticos niet meestrijden om de titel, maar Europees trok Real Madrid nog maar eens aan het langste eind. Makkelijk liep dat niet, want zowel in de kwartfinale (tegen Juventus) als in de halve finales (tegen Bayern München) kwam de ploeg van Zidane met de schrik vrij. In de finale tegen Liverpool liep het net iets vlotter, met dank aan invaller Gareth Bale.

De derde voor Atlético Madrid

De derde voor Atlético Madrid

© Belga

De Spaanse hoofdstad was afgelopen seizoen nog eens het centrum van het Europese clubvoetbal. Want terwijl De Koninklijke de Beker met de Grote Oren weer mee naar huis nam, deed Atlético hetzelfde met de Europa League. In de finale overklasten Griezmann en co Marseille met 0-3. Na eindzeges in 2010 en 2012 was het de derde keer dat Atlético mocht juichen.

Veel lof, maar geen prijzen voor Ajax

Veel lof, maar geen prijzen voor Ajax

© Belga

Matthijs De Ligt, Frenkie De Jong, Kasper Dolberg... Het zijn maar enkele van die jonge talenten waarvoor de grote clubs op de stoep staan bij Ajax. De Amsterdammers kregen dan ook vanuit alle hoeken lof voor hun knappe spel. Prijzen leverde dat echter niet op. Afgelopen seizoen werd de ploeg voor de vierde keer op rij tweede en in de beker waren de 1/8ste finales het eindstation.

Europa boven op het WK

Europa boven op het WK

© Belga

België, Frankrijk, Kroatië en Engeland. De halve finales op het WK in Rusland kleurden volledig Europees. De Rode Duivels en Frankrijk hadden de eer om in de kwartfinales de laatste twee niet-Europese landen (Brazilië en Uruguay) uit te schakelen. De eindzege zou uiteindelijk naar Les Bleus gaan, na een spectaculaire finale tegen Kroatië. Het mag dan ook niet verbazen dat alle individuele prijzen naar Europeanen gingen.

Afscheid van iconen

Afscheid van iconen

© Belga

Naar jaarlijkse gewoonte zag het Europese clubvoetbal enkele legendes afzwaaien of naar exotischere oorden vertrekken. Andres Iniesta en Fernando Torres trokken naar Japan, Rafael van der Vaart, Per Mertesacker en Michael Carrick hingen hun schoenen aan de haak. Even leek het erop dat ook Gianluigi Buffon de handschoenen zou opbergen, maar hij verliet Juventus uiteindelijk voor PSG.

Modric wint Ballon d'Or

Modric wint Ballon d'Or

© Belga

In 2008 won Kaka de Gouden Bal, volgens velen de laatste menselijke winaaar voor de hegemonie van Messi en Ronaldo. Die status is Kaka nu kwijt, want Luka Modric slaagde er tien jaar later in om de hoogste individuele prijs in het voetbal te winnen. De Kroatische strateeg stuwde Real Madrid naar een nieuwe Champions League-triomf en loodste Kroatië verrassend naar de WK-finale. Et le vainqueur du #ballondor 2018 est... Luka Modric ! ?? ?? ?? pic.twitter.com/OhgLykPRpc — la chaine L'Équipe (@lachainelequipe) 3 december 2018

Topjaar voor de Rode Duivels

Topjaar voor de Rode Duivels

© Belga

Nummer 1 op de FIFA-ranking en een historische derde plek op het WK in Rusland. Het was een jaar om trots op te zijn voor de Rode Duivels, met de zinderende kwartfinale tegen Brazilië als hoogtepunt. De Final Four van de Nations League werd net niet bereikt, maar het was zeker een onvergetelijk 2018 voor de nationale ploeg. Dat werd onder impuls dan duizenden fans goed gevierd op de Brusselse Grote Markt. Het internationale voetbal is te bekijken voor klanten van Proximus TV met een International Sports of All Sports abonnement. Ontdek hier het voetbalaanbod van Proximus TV!

Top
t