De helden van het gras: wie zijn de beste terreinverzorgers in Europa?

Elke week moeten de voetbalvelden er piekfijn bijliggen, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. De tijd dat een terreinverzorger enkel het gras moest maaien en de lijnen moest kalken, is voorbij. Het zijn bijna artiesten geworden, en net als bij spelers azen de topclubs op de beste in hun vak. Maar wie zijn die helden van het gras?
De helden van het gras: wie zijn de beste terreinverzorgers in Europa?

Erwin Beltman (Feyenoord)

Erwin Beltman (Feyenoord)

© Belga

In de Nederlandse Eredivisie staat er al enkele jaren geen maat op Feyenoord. Toch wat hun grasveld betreft. De aanvoerders van alle clubs verkozen de mat in De Kuip al vijf keer op een rij tot beste van de competitie. Dat heeft het veld in grote mate te danken aan grasmeester Erwin Beltman. Die kon rekenen op interesse van Real Madrid, maar bij Feyenoord zetten ze alles op alles om hem te houden.

Paul Burgess (Real Madrid)

Paul Burgess (Real Madrid)

© EPA

De Brit staat te boek als een van de beste terreinverzorgers ter wereld. Op jonge leeftijd maakte hij al indruk bij Arsenal. Hij werd enkele keren verkozen tot 'Groundsman of the Year' en kwam zo op de radar van de grootste club ter wereld, Real Madrid. In de Spaanse hoofdstad heeft hij een ploeg van 23 man ter beschikking en staat hij ook in voor al het groen op het trainingscomplex.

Lluis Ciurana (Barcelona)

Lluis Ciurana (Barcelona)

© EPA

De Spaanse topclub rekent sinds 2012 op de diensten van Ciurana om het veld in Camp Nou in de beste staat te krijgen. De geboren Catalaan verdeelt zijn tijd echter met enkele golfclubs, waar hij ook verantwoordelijk is voor de staat van het gras. Het is geen geheim dat Barcelona zijn greenkeeper vooruit stuurt naar de plekken waar ze op stage gaan, om de kwaliteit van de velden te garanderen.

Thierry De Jonghe (Lokeren)

Thierry De Jonghe (Lokeren)

© Belga

Sportief mag het dan wat minder gaan bij Lokeren, de Waaslanders kunnen wel steevast uitpakken met een prachtig hoofdveld. Dat is het werk van greenkeeper De Jonghe en zijn assistent Lorenzo Verschraegen. Ze gooien al enkele jaren hoge ogen met hun werk op Daknam. Eind vorig seizoen volgde de beloning toen de twee de award voor beste grasmat in ontvangt mochten nemen op het gala van de Profvoetballer. 

Wim Kerkhofs (Genk)

Wim Kerkhofs (Genk)

© Belga

De winnaar van de 'Fieldmanager Award', oftewel de beste terreinverzorger in de Benelux, werd in 2015 gevonden in Genk. Een deskundige jury kende die trofee toe aan de toen 33-jarige Wim Kerkhofs. Samen met twee collega's zorgde hij voor het onderhoud van de oefenvelden en het hoofdveld van Genk. "Genieten van de match lukt niet, ik let continu op de grasmat", klonk het toen.

Vincent Vlaminck (ex-Anderlecht)

Vincent Vlaminck (ex-Anderlecht)

© Belga

In 2009 was paars-wit apetrots. Het veld in het Constant Vanden Stockstadion werd uitgeroepen tot op vijf na beste van Europa. Die eer dankte het aan het uitstekende werk van toenmalig terreinverzorger Vincent Vlaminck. Maar in 2012 werd de man aan de deur gezet nadat het veld er al enkele maanden belabberd bijlag. Zijn opvolger werd Thierry De Jonghe, die ondertussen bij Lokeren zit.

John Ledwidge (Leicester City)

John Ledwidge (Leicester City)

© Leicester City

De man die bekend staat om zijn patronen in het veld. De creativiteit van Ledwidge is eindeloos en zijn kunstwerken gingen al meermaals viraal. Toen Leicester in 2017 zekerheid verwierf over de redding in de Premier League, tekende hij zelfs het logo van de club in het gras. Sinds eigenaar King Power ook OH Leuven in zijn bezit heeft, toont Ledwidge zijn kunsten wekelijks aan Den Dreef in Leuven.

Jonathan Calderwood (PSG)

Jonathan Calderwood (PSG)

© Belga

Groot-Brittannië is een broeihaard voor uitstekende greenkeepers. In 2013 kon Jonathan Calderwood niet weerstaan aan de lokroep van PSG. De steenrijke Qatarese eigenaars plukten de Noord-Ier weg bij Aston Villa. Daar reeg hij de bekroningen voor zijn werk aan elkaar. Als het nieuwe trainingscomplex van de Parijzenaars voltooid is, vallen er 32 velden onder de verantwoordelijkheid van Calderwoord en zijn 55-koppige staf.

Dan Gonzalez (Atlético)

Dan Gonzalez (Atlético)

© Belga

Hadden we al gezegd dat de greenkeepers uit de Premier League in trek waren? Nadat Atlético verhuisde naar het gloednieuwe Wanda Metropolitano, ging het op zoek naar een nieuwe terreinverzorger. Daarvoor kwam het uit bij... Bournemouth, dat dankzij Dan Gonzalez over één van de beste velden van Engeland beschikte. De Spanjaard zwichtte voor het aanbod en keerde terug naar zijn thuisland.

Top
t