De gouden generatie van 1996: wat is er van hen geworden?

In de jaren 2011 en 2012 leek een gouden generatie toekomstige Rode Duivels op komst te zijn. De lichting van 1996 maakte bij de U16 en U17 onder leiding van bondscoach Bob Browaeys indruk in Europa. Ze tikten onder meer hun Spaanse leeftijdsgenoten ongenadig van de mat, iedereen was lovend. Maar op hun 22ste staan sommigen (nog) niet waar ze zouden moeten staan gezien hun talent. Een overzicht.
De gouden generatie van 1996: wat is er van hen geworden?

© photonews

Sascha Saigal

Sascha Saigal

© Valenciennes

De doelman - geboren en getogen in La Louvière - trok al vroeg de grens over en doorliep de jeugdreeksen bij Valenciennes. Tot de U17 was Saigal een vaste klant bij de nationale jeugdploegen, maar nadien verdween hij uit beeld. Via Franc Borains, RWDM en Chatelet-Farciennes belandde hij vorig jaar in tweede amateurklasse bij ... La Louvière.

Gijs Brouwers

Gijs Brouwers

© westerlo

Destijds was hij een verdediger, die het bij Genk tot de U21 schopte. Maar nadien ging het snel bergafwaarts met zijn loopbaan. In 2015 trok hij naar Westerlo en nadien passseerde hij nog even bij Geel, maar ondertussen is Brouwers afgegleden naar de tweede amateurklasse. Daar maakt hij als middenvelder het mooie weer bij Spouwen-Mopertingen.

Mathias Bossaerts

Mathias Bossaerts

© Belga

In 2012 zag Anderlecht de talentvolle centrale verdediger, die het pas een jaar eerder wegplukte bij Germinal Beerschot, verleid worden door Manchester City. Een succersverhaal werd het niet, onder meer door blessures. Bij Oostende hoopte hij zijn carrière eindelijk echt van start te laten gaan, maar na twee seizoenen en amper 14 matchen verkaste hij richting NEC Nijmegen.

Hervé Matthys

Hervé Matthys

© Belga

Na jaren bij de jeugd van Anderlecht werd duidelijk dat er voor de centrale verdediger geen professionele toekomst was weggelegd in het Astridpark. Na een uitleenbeurt aan Westerlo trok hij naar onze noorderburen. Na een geslaagd seizoen bij tweedeklasser FC Eindhoven is hij dit seizoen basisspeler in de Eredivisie, bij Excelsior Rotterdam.

Alexis Scholl

Alexis Scholl

© Belga

Dat het snel omhoog kan gaan en nog sneller bergaf, maakt de grillige carrière van Alexis Scholl duidelijk. De linksachter stond te boek als een groot talent en ruilde in 2015 de beloften van Anderlecht voor Benfica. Daar zou hij echter nooit verder geraken dan het B-elftal. Een korte uitleenbeurt aan Gent bracht geen soelaas en in 2017 werd zijn contract in Lissabon ontbonden. Sindsdien zit Scholl zonder club. Is zijn carrière al over?

Alessio Alessandro

Alessio Alessandro

De Italiaanse Belg heeft het via tal van omwegen toch tot profvoetballer geschopt. De verdedigende middenvelder kreeg zijn opleiding bij Genk, maar zou verschillende keren uitgeleend worden tot hij in 2015 transfervrij naar Westerlo trok. In zijn eerste seizoen werd hij nog zes maanden uitgeleend aan RC Hades, maar sinds vorig seizoen is hij titularis in de ploeg van trainer Bob Peeters.

Jinty Caenepeel

Jinty Caenepeel

© Belga

Hij werd opgeleid bij Gent, vervolgens uitgeleend aan Cercle Brugge en in 2015 koos de flankaanvaller voor de vlucht naar Nederland. Hij presteerde uitstekend bij FC Eindhoven en verkaste naar Excelsior, maar daar is hij nu vooral invaller. Naast het veld is Caenepeel geen onbeschreven blad. Zo werd hij al veroordeeld voor rijden onder invloed, te snel rijden en onlangs nog voor vluchtmisdrijf.

Andreas Pereira

Andreas Pereira

© Belga

Van Lommel naar PSV en vervolgens het grote Manchester United, het ging snel voor de Braziliaanse Belg. Bij The Mancunians liet hij mooie dingen zien bij de beloften en na een sterke uitleenbeurt bij Valencia rekende José Mourinho dit seizoen op hem. Voorlopig blijft hij steken op vijf optredens. Ondertussen debuteerde hij wel voor de Braziliaanse nationale ploeg, die in de kwartfinales door de Rode Duivels naar huis gespeeld werd op het WK.

Siebe Schrijvers

Siebe Schrijvers

© Belga

Een van de weinigen die een rustig traject volgde. Opgeleid bij Genk, tot volle wasdom gekomen tijdens een uitleenbeurt aan Waasland-Beveren en nadien door de grote poort teruggekeerd naar Genk. Daar was hij vorig seizoen echter geen onbetwiste titularis. Club Brugge zag zijn kans schoon en legde drie miljoen euro op tafel om de schaduwspits in te lijven. Met zeven goals in elf matchen een geslaagde zet.

Zakaria Bakkali

Zakaria Bakkali

© Belga

In de herfst van 2013 bestormde de dribbelkont de voetbalwereld bij PSV. Marc Wilmots was er als de kippen bij om de 17-jarige Bakkali te laten debuteren bij de Duivels en zo Marokko te snel af te zijn. Hij verdween echter even snel weer uit de schijnwerpers door ruzie met zijn club. Na drie jaar invaller te zijn geweest bij Valencia en Deportivo La Coruna lijkt hij zijn draai te hebben gevonden bij Anderlecht.

Charly Musonda Jr.

Charly Musonda Jr.

© Belga

Het absolute goudklompje van deze generatie. "Het grootste talent sinds Kompany", zei superfan Johan Boskamp ooit. Zijn uitmuntende techniek en vista brachten hem al op 15-jarige leeftijd naar Chelsea. Een gouden toekomst lonkte, maar op zijn 22ste is Musonda weggedeemsterd. Bij The Blues kwam hij er nooit aan te pas, bij Betis zakte hij weg na een blitzstart, bij Celtic flopte hij en bij Vitesse liep hij meteen een zware blessure op.Maken ook deel uit van de lichting van 1996: Andy Kawaya, Jordi Vanlerberghe, Dion Cools, Samuel Bastien, Samy Mmaee, Isaac Mbenza, Aristote Nkaka...

Top
t