Alles wat je altijd hebt willen weten over de Gouden Bal...

De Kroaat Luka Modric? De Fransen Antoine Griezmann, Kylian Mbappé of Raphaël Varane? Een nieuwe trofee voor Cristiano Ronaldo of Lionel Messi? Eden Hazard? Een verrassende andere speler? Wie wint de Gouden Bal 2018? Antwoord op maandag 3 december om 20u45…

Alles wat je altijd hebt willen weten over de Gouden Bal...

© photonews

Voor we ons wagen aan een voorspelling voor de winnaar van deze trofee voor 2018, bieden we jou een overzicht van alles wat je moet weten over de Gouden Bal: de criteria voor de toekenning ervan, de samenstelling van de jury, de stemprocedure, de geschiedenis van deze trofee, de grote spelers die hem hebben gewonnen en zij die hem nooit hebben gekregen, het palmares van de Belgen en de records ...

Wat is de Gouden Bal eigenlijk?

Wat is de Gouden Bal eigenlijk?

© photonews

De Ballon d'Or of de Gouden Bal is de meest prestigieuze individuele onderscheiding in het voetbal. Elk seizoen beloont die trofee de beste speler van de planeet. De trofee werd in 1956 in het leven geroepen door het gespecialiseerde tijdschrift France Football. Oorspronkelijk ging die naar de beste Europese speler uit een Europees kampioenschap. Daarna kwamen ook de niet-Europese spelers die in Europa speelden in aanmerking. Met deze wijzigingen in het reglement hebben grote spelers zoals Pelé en Diego Maradona nooit deze prijs gewonnen.
 
Even samengevat...
 
• 1956 tot 1994: de historische Gouden Bal was een onderscheiding voor de beste Europese speler van het jaar die in Europa speelde.
• 1995: Daarna werd de onderscheiding toegekend aan de beste speler van het jaar, ongeacht zijn nationaliteit, die speelde in Europa.
• 2007: Vanaf deze periode wordt de Gouden Bal toegekend aan de beste speler van het jaar, zonder enige beperking.
• 2010: De trofee van France Football gaat samen met die van de beste voetballer van het jaar volgens de FIFA en heet voortaan “Ballon d’or FIFA”.
 

Hoe wordt de rangschikking opgesteld?

Hoe wordt de rangschikking opgesteld?

© photonews

Tot 2009 werd de rangschikking opgesteld door internationale journalisten. Tussen 2010 en 2015 behoorde de Gouden Bal tijdelijk toe aan de FIFA en werd die toegekend door een ruimere jury: die werd uitgebreid tot de leden van de Voetbalcommissie van de FIFA en de bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen van alle leden van de FIFA. Vanaf 2016 nam France Football opnieuw het roer over en werd de stemming opnieuw toevertrouwd aan journalisten. Vandaag wordt de winnaar van de Gouden Bal aangeduid op basis van een stemming van 173 journalisten uit de hele wereld.

Hoe verloopt de stemming?

Hoe verloopt de stemming?

© photonews

Elke journalist stelt een lijst op van vijf spelers. De eerste krijgt 6 punten, de tweede 4, de derde 3, de vierde 2 en de vijfde 1. De stemgerechtigden houden rekening met drie criteria: de prestaties van de speler en zijn palmares in het voorbije jaar, zijn klasse (talent en fair play) en zijn carrière. Bij een gelijke stand wordt een onderscheid gemaakt met het aantal keren dat een speler als eerste werd geplaatst, als tweede en als derde. Als het dan nog gelijk staat, komt er een nieuwe stemming tussen de betrokken spelers.

Wie zijn de 30 genomineerden voor de Gouden Bal 2018?

Wie zijn de 30 genomineerden voor de Gouden Bal 2018?

© photonews

Begin oktober werd een lijst van 30 topvoetballers gepubliceerd. Die spelers mogen ervan dromen om deze hoge prijs te winnen. Tussen hen staan drie Belgen: Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Eden Hazard.



Edinson Cavani
Uruguayaan, 30 jaar. Positie: aanvaller.
Club: PSG       
 
Alisson Becker
Braziliaan, 26 jaar. Positie: doelman.
Club: Liverpool
 
Gareth Bale
Welshman, 29 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Real Madrid          
 
Sergio Agüero
Argentijn, 30 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Manchester City
 
Karim Benzema
Fransman, 29 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Real Madrid          
 
Thibaut Courtois
Belg, 26 jaar. Positie: doelman.
Club: Real Madrid
 
Cristiano Ronaldo
Portugees, 31 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Juventus
 
Roberto Firmino
Braziliaan, 27 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Liverpool
 
Kevin de Bruyne
Belg, 26 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Manchester City           
 
Diego Godin
Uruguayaan, 32 jaar. Positie: verdediger.
Club: Atlético Madrid
 
Eden Hazard
Belg, 27 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Chelsea        
 
Antoine Griezmann
Fransman, 27 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Atlético Madrid
 
Harry Kane
Engelsman, 25 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Tottenham           
 
Isco
Spanjaard, 26 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Real Madrid
 
N'Golo Kante
Fransman, 27 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Chelsea        
 
Hugo Lloris
Fransman, 31 jaar. Positie: doelman.
Club: Tottenham
 
Mario Mandzukic
Kroaat, 32 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Juventus       
 
Marcelo
Braziliaan, 30 jaar. Positie: verdediger.
Club: Real Madrid
 
Sadio Mané
Senegalees, 26 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Liverpool       
 
Lionel Messi
Argentijn, 29 jaar. Positie: middenvelder.
Club: FC Barcelona
 
Kylian Mbappé
Fransman, 19 jaar. Positie: aanvaller.
Club: PSG       
 
Raphaël Varane
Fransman, 25 jaar. Positie: verdediger.
Club: Real Madrid
 
Luka Modric
Kroaat, 33 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Real Madrid          
 
Jan Oblak
Sloveen, 25 jaar. Positie: doelman.
Club: Atlético Madrid
 
Neymar
Braziliaan, 25 jaar. Positie: aanvaller.
Club: PSG       
 
Paul Pogba
Fransman, 25 jaar. Positie: middenvelder.
Club: Manchester United
 
Mohamed Salah
Egyptenaar, 26 jaar. Positie: aanvaller.
Club: Liverpool       
 
Ivan Rakitic
Kroaat, 30 jaar. Positie: middenvelder.
Club: FC Barcelona
 
Luis Suarez
Uruguayaan, 31 jaar. Positie: aanvaller.
Club: FC Barcelona        
 
Sergio Ramos
Spanjaard, 32 jaar. Positie: verdediger.
Club: Real Madrid

Het volledige palmares sinds 1956

Het volledige palmares sinds 1956

© photonews

  • 2017: Cristiano Ronaldo (Portugal)
  • 2016: Cristiano Ronaldo (Portugal)
  • 2015: Lionel Messi (Argentinië)
  • 2014: Cristiano Ronaldo (Portugal)
  • 2013: Cristiano Ronaldo (Portugal)
  • 2012: Lionel Messi (Argentinië)
  • 2011: Lionel Messi (Argentinië)
  • 2010: Lionel Messi (Argentinië)
  • 2009: Lionel Messi (Argentinië)
  • 2008: Cristiano Ronaldo (Portugal)
  • 2007: Kaká (Brazilië)
  • 2006: Fabio Cannavaro (Italië)
  • 2005: Ronaldinho (Brazilië)
  • 2004: Andreï Sjevsjenko (Oekraïne)
  • 2003: Pavel Nedved (Tsjechië)
  • 2002: Ronaldo (Brazilië)
  • 2001: Michael Owen (Engeland)
  • 2000: Luis Figo (Portugal)
  • 1999: Rivaldo (Brazilië)
  • 1998: Zinedine Zidane (Frankrijk)
  • 1997: Ronaldo (Brazilië)
  • 1996: Matthias Sammer (Duitsland)
  • 1995: George Weah (Liberia)
  • 1994: Hristo Stoichkov (Bulgarije)
  • 1993: Roberto Baggio (Italië)
  • 1992: Marco van Basten (Nederland)
  • 1991: Jean-Pierre Papin (Frankrijk)
  • 1990: Lothar Matthäus (Duitsland)
  • 1989: Marco van Basten (Nederland)
  • 1988: Marco van Basten (Nederland)
  • 1987: Ruud Gullit (Nederland)
  • 1986: Igor Belanov (Sovjet-Unie)
  • 1985: Michel Platini (Frankrijk)
  • 1984: Michel Platini (Frankrijk)
  • 1983: Michel Platini (Frankrijk)
  • 1982: Paolo Rossi (Italië)
  • 1981: Karl-Heinz Rummenigge (West-Duitsland)
  • 1980: Karl-Heinz Rummenigge (West-Duitsland)
  • 1979: Kevin Keegan (Engeland)
  • 1978: Kevin Keegan (Engeland)
  • 1977: Allan Simonsen (Denemarken)
  • 1976: Franz Beckenbauer (West-Duitsland)
  • 1975: Oleg Blochin (Sovjet-Unie)
  • 1974: Johan Cruyff (Nederland)
  • 1973: Johan Cruyff (Nederland)
  • 1972: Franz Beckenbauer (West-Duitsland)
  • 1971: Johan Cruyff (Nederland)
  • 1970: Gerd Müller (West-Duitsland)
  • 1969: Gianni Rivera (Italië)
  • 1968: George Best (Noord-Ierland)
  • 1967: Flórián Albert (Hongarije)
  • 1966: Bobby Charlton (Engeland)
  • 1965: Eusébio (Portugal)
  • 1964: Denis Law (Schotland)
  • 1963: Lev Jasjin (Sovjet-Unie)
  • 1962: Josef Masopust (Tsjechoslowakije)
  • 1961: Omar Sivori (Italië)
  • 1960: Luis Suárez (Spanje)
  • 1959: Alfredo Di Stéfano (Spanje)
  • 1958: Raymond Kopa (Frankrijk)
  • 1957: Alfredo Di Stéfano (Spanje)
  • 1956: Stanley Matthews (Engeland)
Alle winnaars van de Ballon d'Or, verzameld in 300 seconden...

De records

De records

© photonews

De voorbije 10 jaar hebben Cristiano Ronaldo en Lionel Messi alles weggekaapt, ze wonnen elk vijf keer de Gouden Bal (2008, 2013, 2014, 2016 en 2017 voor de Portugees; 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015 voor de Argentijn). CR7 won dan wel het EK van 2016, maar geen van beide spelers mocht zich met zijn land tot wereldkampioen kronen.
 
De jongste speler die ooit de Gouden Bal won, is de Braziliaan Ronaldo: hij was toen pas 21.
 
De oudste speler die de trofee kreeg, was Stanley Matthews: de Engelsman was 41 jaar toen hij de onderscheiding kreeg.
 
De enige speler die vier keer op rij de Gouden Bal won, is Lionel Messi. Michel Platini is de enige die drie keer op rij werd bekroond.

Aanvallers hebben een stapje voor

Aanvallers hebben een stapje voor

© photonews

Wil je kans maken om de Gouden Bal te winnen? Dan ben je best een aanvaller met internationale klasse of een creatieve (of verdedigende) middenvelder. In 57 edities kregen maar één doelman (de Rus Lev Jasjin) en 4 verdedigers (Franz Beckenbauer 2 keer, Mathias Sammer en Fabio Cannavaro) de prijs.
 
Verdeling van de winnaars van de Gouden Bal per positie:
 
- 31 Gouden Ballen voor een aanvaller
- 21 Gouden Ballen voor een middenvelder
- 4 Gouden Ballen voor een verdediger
- 1 Gouden Bal voor een doelman
 
Fysieke aanwezigheid, snelheid, anticipatievermogen, techniek: alles is te zien in een legendarische wedstrijd. Fabio Cannavaro is de laatste verdediger die de trofee bemachtigde.

Wie zijn de tien meest bekroonde spelers uit de geschiedenis?

Wie zijn de tien meest bekroonde spelers uit de geschiedenis?

© photonews

Messi en Cristiano Ronaldo: 5 titels
Cruyff, Platini, Van Basten: 3 titels
Di Stefano, Beckenbauer, Keegan, Rummenigge en Ronaldo: 2 titels
 
10 spelers, samen goed voor 29 Gouden Ballen!

Welke nationaliteiten werden het meest beloond?

Welke nationaliteiten werden het meest beloond?

© photonews

Het klassement van alle Gouden Ballen sinds 1956 wordt gedomineerd door vijf Europese landen: Duitsland (Gerd Müller, Franz Beckenbauer 2 keer, Karl-Heinz Rummenigge 2 keer, Lothar Matthäus en Mathias Sammer), Nederland (Johann Cruyff 3 keer, Ruud Gullit en Marco Van Basten 3 keer) en Portugal (Cristiano Ronaldo, 5 titels voor hem alleen, Eusebio en Luis Figo) wonnen elk 7 keer de Gouden Bal.
 
Daarna volgen Frankrijk met 6 Gouden Ballen (Raymond Kopa, drie voor Michel Platini, Jean-Pierre Papin en Zinedine Zidane), net als Engeland (Keegan 2 keer, Michael Owen, George Best, Bobby Charlton en Stanley Matthews).
 
Brazilië viel vijf keer in de prijzen, net als Argentinië.
 
Maar deze statistiek is misleidend. De Gouden Bal werd oorspronkelijk gecreëerd om de beste Europese speler te belonen, niet de beste speler ter wereld.
 
De regel veranderde in 1995: de Gouden Bal werd toen opengesteld voor alle spelers, ongeacht hun nationaliteit... op voorwaarde dat ze bij een Europese club speelden. In Europa halen de kampioenschappen immers het hoogste niveau. De beste spelers ter wereld spelen er meestal.
 
Daarna veranderde het klassement: de Brazilianen en de Argentijnen hebben sinds 1995 de prijs het meest veroverd, met vijf onderscheidingen voor vier Braziliaanse spelers (Ronaldo in 1995 en in 2002, Rivaldo in 1999, Ronaldinho in 2005 en Kaká in 2007)... en vijf onderscheidingen voor één enkele Argentijn (Lionel Messi). Maar één Fransman kon in deze periode de Gouden Bal veroveren (Zidane in 1998).

Welke clubs zijn het best vertegenwoordigd op het palmares?

Welke clubs zijn het best vertegenwoordigd op het palmares?

© photonews

Met de vijfde prijs van Cristiano Ronaldo in 2017 (die daarmee op gelijke hoogte kwam van zijn eeuwige rivaal Lionel Messi) is Real Madrid op één eenheid genaderd van FC Barcelona in het klassement van de ploegen met de meeste Gouden Ballen.
 
1. FC Barcelona (10 Gouden Ballen)
 
2. Real Madrid (9 Gouden Ballen)
 
3. Juventus Turijn en AC Milan (8 Gouden Ballen)
 
4. Bayern München (5 Gouden Ballen)
 
5. Manchester United (4 Gouden Ballen)
 

De vloek van de Gouden Bal op het WK

De vloek van de Gouden Bal op het WK

© photonews

Een speler die net de Gouden Bal heeft veroverd, heeft nog nooit het jaar daarna de Wereldbeker kunnen winnen.
 
- Wereldbeker 1958 in Zweden (Alfredo Di Stefano, Gouden Bal 1957, niet gekwalificeerd met Spanje)
 
- Wereldbeker 1962 in Chili (Omar Sivori, Gouden Bal 1961, uitgeschakeld in de eerste ronde met Italië)
 
- Wereldbeker 1966 in Engeland (Eusebio, Gouden Bal 1965, halvefinalist met Portugal, uitgeschakeld door Engeland)
 
- Wereldbeker 1970 in Mexico (Gianni Rivera, Gouden Bal 1969, finalist met Italië, verloren tegen Brazilië)
 
- Wereldbeker 1974 in West-Duitsland (Johan Cruyff, Gouden Bal 1973, finalist met Nederland tegen West-Duitsland)
 
- Wereldbeker 1978 in Argentinië (Allan Simonsen, Gouden Bal 1977, niet gekwalificeerd met Denemarken)
 
- Wereldbeker 1982 in Spanje (Karl-Heinz Rummenigge, Gouden Bal 1981, finalist met West-Duitsland, verloren tegen Italië)
 
- Wereldbeker 1986 in Mexico (Michel Platini, Gouden Bal 1985, halvefinalist met Frankrijk, uitgeschakeld door West-Duitsland)
 
- Wereldbeker 1990 in Italië (Marco Van Basten, Gouden Bal 1989, 1/8e finalist met Nederland, uitgeschakeld door West-Duitsland)
 
- Wereldbeker 1994 in de Verenigde Staten (Roberto Baggio, Gouden Bal 1993, finalist met Italië tegen Brazilië)
 
- Wereldbeker 1998 in Frankrijk (Ronaldo, Gouden Bal 1997, finalist met Brazilië tegen Frankrijk)
 
- Wereldbeker 2002 in Japan en Zuid-Korea (Michael Owen, Gouden Bal 2001, kwartfinalist met Engeland, uitgeschakeld door Brazilië)
 
- Wereldbeker 2006 in Duitsland (Ronaldinho, Gouden Bal 2005, kwartfinalist met Brazilië, uitgeschakeld door Frankrijk)
 
- Wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika (Lionel Messi, Gouden Bal 2009, kwartfinalist met Argentinië, uitgeschakeld door Duitsland)
 
- Wereldbeker 2014 in Brazilië (Cristiano Ronaldo, Gouden Bal 2013, uitgeschakeld in de eerste ronde met Portugal)
 
- Wereldbeker 2018 in Rusland (Cristiano Ronaldo, Gouden Bal 2017, 1/8e finalist met Portugal)
 
Op het EK konden slechts twee spelers de trofee in de lucht steken als winnaar van de Gouden Bal van het jaar ervoor: de Fransman Michel Platini in 1984 (Gouden Bal 1983) en de Nederlander Ruud Gullit in 1988 (Gouden Bal 1987).

De grote voetballers die nooit een Gouden Bal wonnen

De grote voetballers die nooit een Gouden Bal wonnen

© photonews

Elk jaar kan er maar één winnaar zijn, maar toch brengt elke generatie meerdere grote spelers voort. Omdat ze speelden in een bepaalde tijd, omdat het reglement veranderde of omdat ze op een positie speelden die niet vaak in de prijzen viel, hebben meerdere grote namen uit de voetbalwereld nooit de trofee gewonnen.
 
Denken we maar aan Pelé, Diego Maradona, Dino Zoff, Luigi Riva, Franco Baresi, Ferenc Puskas, Robbie Rensenbrink, Paul Breitner, Ruud Krol, Frank Rijkaard, Denis Bergkamp, Eric Cantona, David Beckham, Roberto Carlos, Paolo Maldini, Andrea Pirlo, Steven Gerrard, Thierry Henry, Raul, Gianluigi Buffon, Xavi, Andrès Iniesta, Cafu, Zico, Neymar. En de lijst is helemaal niet volledig...
 
Enkele grote spelers van wie de naam op het palmares ontbreekt...

En de Belgen?

En de Belgen?

© photonews

Paul Van Himst is de Belgische speler die de dichtste ereplaatsen heeft bemachtigd: 4e in 1965 en 5e in 1964. Hij werd ook 12e in 1963 en 18e in 1966. Wordt Eden Hazard de eerste Belg die het podium haalt? Doet hij dit al dit jaar?
 
De Belgen in het klassement van de Gouden Bal
 
Dit zijn de Belgen die ooit al stemmen hebben gekregen en dus al het eindklassement van de Gouden Bal hebben gehaald. We keren terug tot 1982. De periode daarvoor zou ons te ver terug leiden.
 
2017: De Bruyne (14e), Hazard (19e), Mertens (29e)
2016: De Bruyne (17e)
2015: De Bruyne (18e)
2014: Courtois (20e)
2013: Hazard (22e)
1994: Preud'homme, (11e), Philippe Albert (16e)
1993: Scifo (17e), Grün, (26e)
1992: Scifo (10e)
1990: Scifo (6e)
1989: Preud'homme (10e)
1988: Preud'homme (17e)
1987: Pfaff (17e)
1986: Pfaff (11e) en Ceulemans (13e)
1985: Ceulemans (29e)
1984: Scifo (12e)
1983: Pfaff (6e), Vercauteren (11e), Gerets (19e) en Vandenbergh (19e)
1982: Gerets (12e)

Het internationale voetbal is te bekijken voor klanten van Proximus TV met een International Sports of All Sports abonnement. Ontdek hier het voetbalaanbod van Proximus TV!

Top