De Belgische beloften mogen naar het EK: zij gingen de huidige generatie voor

Johan Walem loodste de nationale U21 naar het EK van 2019. Dat lukte de jonge Rode Duivels niet meer sinds 2007, toen het op het EK in Nederland in de halve finales strandde. Daarin verloor het met 2-0 van Servië. Wie waren de aanstormende talenten van toen, en wat is er van hun carrière geworden?
De Belgische beloften mogen naar het EK: zij gingen de huidige generatie voor

© Belga

Logan Bailly

Logan Bailly

© Belga

De doelman van de U21 tijdens die zomer van elf jaar geleden. Gek genoeg speelde hij slechts één interland bij de beloften voor het desbetreffende EK, maar in Nederland was hij wel vier keer titularis. Zijn carrière leek een hoge vlucht te nemen bij Genk en Borussia Mönchengladbach, maar ze zakte weer evensnel in elkaar. De doelman zag onlangs zijn contract ontbonden worden bij Moeskroen.

Anthony Vanden Borre

Anthony Vanden Borre

© Belga

Een nog groter talent dan Vincent Kompany, zo werd gezegd, maar wel geen gemakkelijke jongen. Op het EK in 2007 had hij een basisplaats te pakken en een maand later ruilde hij Anderlecht in voor Fiorentina. Vanaf dan ging het bergaf, met her en der een korte opflakkering zoals zijn memorabele interland tegen Spanje. Op zijn 31ste zit zijn carrière er al op, na 29 interlands.

Sepp De Roover

Sepp De Roover

© Belga

Op twee seizoenen bij Lokeren na vertoefde de in Geel geboren rechtsachter zijn hele profcarrière in Nederland. Op het moment van het EK stond de verdediger onder contract bij Sparta, maar hij passeerde ook de revue bij PSV, FC Eindhoven, Groningen en NAC Breda. Uiteindelijk hing hij vlak bij bij de deur, bij FC Kempen, in 2016 de voetbalschoenen aan de haak met twee caps op zijn palmares.

Nicolas Lombaerts

Nicolas Lombaerts

© Belga

De toen 22-jarige centrale verdediger was één van de drie centrale pionnen in de vijfmansdefensie. Bij Gent liep hij destijds niet echt in de schijnwerpers, maar een maand later plukte het Russiche Zenit Sint-Petersburg hem wel weg voor vier miljoen euro. Wanneer hij tien jaar later terugkeert naar België - om de herfst van zijn carrière bij Oostende aan te vatten - telt hij 39 caps bij de Rode Duivels.

Jan Vertonghen

Jan Vertonghen

© Belga

Het stond niet in de sterren geschreven dat de linkspoot, toen op uitleenbasis bij RKC, zou uitgroeien tot recordinternational. Hij speelde maar drie interlands voor de U21, alle drie op het EK. Een week eerder had hij net zijn debuut gemaakt voor de grote jongens onder hoede van René Vandereycken. Elf jaar later telt hij al 110 caps en stootte hij Jan Ceulemans van de troon.

Sebastien Pocognoli

Sebastien Pocognoli

© Belga

Drie doelpunten scoorden de jonge Duivels op het EK, waarvan twee door één speler. Dat derde doelpunt kwam op naam van de linksachter van de ploeg. Sebastien Pocognoli sleepte tegen gastland Nederland een punt uit de brand, waardoor de Belgen een plaats veroverden in de halve finales. Na avonturen in Nederland, Duitsland en Engeland is Pocognoli nu aanvoerder bij Standard.

Jonathan Blondel

Jonathan Blondel

© Belga

De pitbull op het middenveld van De Sart. Blondel was één van die spelers die gebruik maakte van de regel dat 22- en 23-jarigen die de kwalificaties speelden ook aan het EK mochten deelnemen. Na een geflopte passage bij Tottenham maakte Blondel indruk bij Club Brugge, maar opeenvolgende zware blessures fnuikten zijn carrière. In 2015 zette hij gedesillusioneerd een punt achter zijn profbestaan.

Faris Haroun

Faris Haroun

© Belga

De man met de zeven longen liep in 2007 alle gaten toe. Dat deed hij ook bij Genk, al vertrok hij in 2008 naar het toenmalige Germinal Beerschot. Een hoge vlucht nam de carrière van Haroun niet echt, met een lange passage in de Engelse tweede klasse. Bij Cercle en Antwerp toont hij de laatste jaren wel dat hij zijn plek heeft in de Jupiler Pro League.

Marouane Fellaini

Marouane Fellaini

© Belga

Het was een middenveld met enorm veel power en fysieke kracht destijds, want naast loopwonder Haroun stond er ene Fellaini. De middenvelder maakte toen grote sier bij Standard, zou een jaar later verkassen naar Everton en is momenteel een van de lievelingen van Mourinho bij Manchester United. Bij de Rode Duivels draafde hij al 87 keer op, daarin was hij goed voor 18 treffers.

Tom De Mul

Tom De Mul

© Belga

Een van de grootste talenten van de selectie destijds, ook op het EKen dat leverde hem een transfer van Ajax naar Sevilla op. Maar zijn potentieel zou er nooit volledig uitkomen. In Spanje werd hij geblokkeerd door Jesús Navas, waarna een rist blessures roet in het eten gooiden. Amper vijf jaar na het EK en met slechts twee caps bij de Rode Duivels achter zijn naam, hing De Mul de voetbalschoenen aan de haak.

Kevin Mirallas

Kevin Mirallas

© Belga

De jonge aanvaller van Lille was destijds de aanvalsleider van de jonge Rode Duivels. Dat bewees hij ook op het EK met twee doelpunten in de groepsfase. Mirallas ontpopte zich net als enkele van zijn ploegmaats tot een vaste waarde bij de grote jongens met tien goals in 60 caps. Zijn carrière loodste hem verder langs Saint-Étienne, Everton, Olympiakos en Fiorentina.

Top