De Red Flames veroveren Europa: maar waar spelen ze zoal?

Na de Rode Duivels is ook de Belgische nationale vrouwenploeg aan een opmars bezig. Dat hoeft niet te verbazen, want ook de Red Flames zwermen uit over Europa. Er voetballen nog steeds heel wat internationals in eigen land, maar ook bij de Europese topclubs kennen ze nu de Belgische voetbaldames. Maar wie speelt nu waar?
De Red Flames veroveren Europa: maar waar spelen ze zoal?

© Belga

Justien Odeurs

Justien Odeurs

© Belga

De vaste doelvrouw van de vrouwenploeg is terug op het oude nest. In het seizoen '13-'14 speelde ze al eens bij Anderlecht, maar nadien trok ze voor twee seizoenen naar Lierse, waar ze twee keer de Beker van België won. In 2016-2017 speelde ze voor het Duitse USV Jena. Daarmee degradeerde ze uit de Bundesliga, waarna Odeurs opnieuw koos voor een overstap naar Belgisch landskampioen Anderlecht.

Heleen Jaques

Heleen Jaques

© Belga

Tijdens het WK maakte ze ook een goede indruk als analiste, maar de 30-jarige Jaques is vooral een steengoede verdedigster. Op haar 22ste koos ze, na haar debuut voor STVV, voor een Duits avontuur. Drie jaar later keerde ze terug naar België, om er bij Club Brugge en vervolgens Anderlecht te spelen. Afgelopen zomer trok ze een tweede keer naar het buitenland. Ditmaal was het Italiaanse Fiorentina haar bestemming.

Aline Zeler

Aline Zeler

© Belga

De Belgische recordinternational heeft meer dan 100 caps achter haar naam staan. In eigen land speelde ze achtereenvolgens voor Standard, Anderlecht, STVV, opnieuw Standard en terug Anderlecht en werd ze maar liefst 9 keer landskampioen en won drie keer de Beker van België. De CL zal ze met Anderlecht dit seizoen niet meer spelen, aangezien ze naar PSV trok.

Davina Philtjens

Davina Philtjens

© Belga

Na acht jaar bij Standard Luik was de offensief ingestelde linksback in de zomer van 2016 klaar voor een nieuw avontuur. De keuze viel op Ajax Amsterdam, waar ze twee jaar zou blijven. Afgelopen zomer vergezelde Philtjens landgenote Jaques naar het Italiaanse Fiorentina.

Nicky Van Den Abbeele

Nicky Van Den Abbeele

© Belga

Na Club Brugge, Lierse en Anderlecht achtte de verdedigster de tijd rijp voor een buitenlands avontuur. Ze trok een jaar geleden naar Ajax, maar keerde deze zomer terug naar België en tekende bij Gent. Van den Abbeele gaf aan dat ze haar familie miste en de kans wilde grijpen om ook naast het veld een carrière uit te bouwen. Ze ging aan de slag bij Ernst & Young, sponsor van... Gent.

Julie Biesmans

Julie Biesmans

Vanuit de jeugd stroomde ze bij Standard Fémina door naar het eerste elftal. Met Biesmans op het middenveld domineerde die ploeg jarenlang het Belgische vrouwenvoetbal, de titels (waaronder 7 keer landskampioen) werden aan een hoog tempo binnengereven. In 2017 besloot Biesmans dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ze trok naar het Britse continent, waar ze tekende bij Bristol City.

Tine De Caigny

Tine De Caigny

© Belga

In de zomer van 2016 zette de toen 19-jarige middenveldster een grote stap. Ze verliet Lierse voor het Noorse Vålerenga. Zes maanden later stond ze echter al terug op Belgische bodem, waar ze onderdak vond bij Anderlecht. De stap was (te) groot geweest, gaf ze toe. Bovendien kwam ze tot het besef dat ze eerst een diploma wilde halen. De Caigny studeert nu lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie en combineert dit met haar voetbalcarrière bij de Red Flames en RSC Anderlecht.

Janice Cayman

Janice Cayman

© Belga

Op het gala van de Gouden Schoen verraste Cayman door de hoofdprijs bij de vrouwen weg te kapen. Dat dankte de middenveldster aan haar sterke prestatie bij zowel land als club. Cayman, die al op haar 21ste voor drie seizoenen een avontuur in de Verenigde Staten aanging, speelt momenteel de pannen van het dak bij het Franse Montpellier.

Yana Daniëls

Yana Daniëls

© Belga

Op haar 26ste heeft deze Red Flame er al een kleine odysee opzitten. Ze passeerde al de revue bij Maldegem, OHL, STVV, Lierse, Twente en Anderlecht, vooraleer ze in de zomer van 2017 het Kanaal overstak richting Bristol City. Daar vond ze collega-international Biesmans terug, maar bleef ze ook maar een jaar. In juli laatstleden werd ze weggeplukt door topclub Liverpool.

Davinia Vanmechelen

Davinia Vanmechelen

© Belga

Het jonge talent bij uitstek in de selectie van de Red Flames, want ze is nog maar 19. Op haar 17de mocht ze al mee naar het EK. Ook bij haar club, Gent Ladies, maakte de jonge aanvalster veel indruk.  In die mate zelfs dat Vanmechelen in januari van dit jaar een transfer naar de Franse topclub PSG versierde. In Frankrijk veroverde de Red Flame meteen de Franse beker met haar club.

Tessa Wullaert

Tessa Wullaert

© Belga

De leading lady van het Belgische vrouwenvoetbal. De nu 25-jarige aanvalster behoort dan ook tot de wereldtop. Via Zulte Waregem, Anderlecht en Standard belandde ze in 2015 bij Wolfsburg. Met de Duitse topclub won ze twee bekers en een landstitel. Ze behaalde ook de finale van de Champions League, maar verloor. Het leverde haar afgelopen zomer een toptransfer op naar het hyperambitieuze Manchester City. En vooral niet te vergeten: ze won in 2016 de allereerste Gouden Schoen voor vrouwen.De rest van de selectie voor de dubbele confrontatie met Zwitserland: Doel: Nicky Evrard (Twente), Diede Lemey (AGSM Verona)
Verdediging: Maud Coutereels (Lille OSC), Laura Deloose (Anderlecht), Laura De Neve (Anderlecht), Silke Vanwynsberghe (Gent), Sarah Wijnants (Anderlecht)
Middenveld: Kassandra Missipo (Gent), Lenie Onzia (Gent), Charlotte Tison (Anderlecht)
Aanval: Mariam Abdulai Toloba (Gent), Chloë Vande Velde (Gent), Elke Van Gorp (Anderlecht), Ella Van Kerkhoven (Anderlecht)

Bekijk BELGIE - ZWITSERLAND op vrijdag 5 oktober vanaf 20u30 op de livestream van proximus-sports.be of gratis voor alle Proximus TV-klanten op kanaal 600 (ZOOM) van Proximus TV of op de Facebookpagina van Proximus-Sports!

Bekijk ZWITSERLAND - BELGIE op dinsdag 9 oktober vanaf 19u op de livestream van proximus-sports.be of gratis voor alle Proximus TV-klanten op kanaal 600 (ZOOM) van Proximus TV op op de Facebookpagina van Proximus-Sports!

Top
t