De meest markante wintertransfers uit de recente voetbalgeschiedenis

De wintermercato is niet bij iedereen geliefd. Volgens sommigen zou die zelfs beter afgeschaft worden. Toch worden er steevast grote deals gesloten in januari. De ene overstap is een schot in de roos, terwijl de andere uitdraait op een mislukte paniektransfer. Wij zetten elf opvallende wintertransfers uit de recente voetbalgeschiedenis op een rijtje.

De meest markante wintertransfers uit de recente voetbalgeschiedenis

De meest markante wintertransfers uit de recente voetbalgeschiedenis

© EPA

Fernando Torres

Fernando Torres

© EPA

58,5 miljoen euro legde Chelsea in de winter van 2011 op tafel voor de Spanjaard van Liverpool. Die wilde eindelijk eens prijzen gaan winnen in Engeland. Dat lukte ook, maar echt aarden deed Torres nooit op Stamford Bridge. Desondanks kwam de spits aan 45 doelpunten in 172 optredens voor The Blues. Later werd hij verhuurd aan AC Milaan, waar hij ook naar verkaste.

Andy Carroll

Andy Carroll

© EPA

Liverpool kreeg in januari 2011 dus veel geld binnen, maar gaf nog meer uit. Om Torres te vervangen haalde het twee spelers binnen. De duurste en meest opvallende was Andy Carroll, voor wie het 41 miljoen euro betaalde aan Newcastle. De transfer werd een flop. Na anderhalf jaar en amper elf goals in 58 matchen vertrok hij alweer.

Luis Suárez

Luis Suárez

© EPA

Dan deed Luis Suárez een stuk beter. De Uruguayaan kostte The Reds 'maar' 26,5 miljoen euro, maar bleek een voltreffer. Suarez ontpopte zich tot één van de beste spitsen ter wereld en deed de netten 82 keer trillen in 133 optredens. In de zomer van 2014 plukte Barcelona hem weg voor meer dan 80 miljoen euro.

Antonio Cassano

Antonio Cassano

© EPA

Een enfant terrible uit het boekje. De grillige Italiaan kon geweldig voetballen, maar haalde ook veel de pers met zijn extravagante gedrag. Desondanks haalde Real Madrid hem in januari 2006 naar Bernabéu. Met vier doelpunten en drie assists in 29 optredens was die overgang geen succes en na onenigheid vertrok Cassano er na 18 maanden opnieuw.

Marko Marin

Marko Marin

© EPA

In de winter van 2015 dacht Anderlecht een slag te slaan op de transfermarkt. Het haalde Marko Marin op huurbasis naar het Astridpark. In Duitsland stond hij bekend als een toptalent en Chelsea trok hem op 23-jarige leeftijd aan. Vanaf dan ging het echter bergaf, ook bij Anderlecht lukte het (mede door blessures) niet.

Marcelo

Marcelo

© EPA

Volgens velen is de Braziliaan de beste linksachter ter wereld. Marcelo is dan ook al meer dan een decennia een vaste waarde bij Real Madrid, nadat de Koninklijke hem in januari 2007 voor 6,5 miljoen euro weghaalde bij Fluminense. Opvallend detail: zes maanden eerder kon Anderlecht Marcelo halen voor 700.000 euro, maar dat deed het niet.

Gabriel Jesus

Gabriel Jesus

© EPA

Manchester City kondigde het in 2016 met veel trots aan: Gabriel Jesus was gearriveerd. De deal was al even rond, maar de amper 19-jarige Braziliaan sloot pas in januari aan. De aanvaller kostte 32 miljoen euro, maar is zijn geld meer dan waard. In zijn eerste jaar zorgde hij voor 17 doelputen en 9 assists op 38 matchen.

Philippe Coutinho

Philippe Coutinho

© EPA

Barcelona wilde Coutinho afgelopen zomer al strikken, maar toen bereikte het geen akkoord met Liverpool. Dat lukte nu wel en dus maakten de Catalanen van Coutinho de op één na duurste speler ter wereld (*), met een transfersom die kan oplopen tot 160 miljoen euro. Hij arriveerde geblesseerd bij Barça, maar maakte eind januari zijn debuut in de Copa del Rey waar hij kapitein Iniesta mocht vervangen op 20 minuten van het einde.* Neymar is de duurste speler ter wereld (222 miljoen euro). Kylian Mbappé zal Coutinho volgende zomer voorbij steken. Momenteel huurt PSG de spits nog van Monaco, maar er hangt een verplichte aankoopoptie aan vast. Die bedraagt 180 miljoen euro.

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne

© EPA

Pep Guardiola laat geen kans onbenut om de Rode Duivel de hemel in te prijzen, maar José Mourinho was een minder grote fan. Onder de Portugees belandde De Bruyne op een zijspoor. Wolfsburg gooide hem in januari 2014 een reddingsboei toe en betaalde 22 miljoen euro. Amper 1,5 jaar later betaalde Man City 74 miljoen euro voor de Rode Duivel. Oeps, José.

Kieran Trippier

Kieran Trippier

© EPA

Momenteel is de rechtsback een vaste waarde bij Tottenham en de Engelse nationale selectie, maar hij komt van ver. Trippier werd opgeleid bij Manchester City, maar raakte er niet verder dan de reserven. Burnley, dat hem eerder al huurde, haalde hem in januari 2012 definitief binnen. Bij The Clarets begon Trippier aan de weg omhoog. Tegenwoordig komt hij uit voor Tottenham Hotspur.

Julian Draxler

Julian Draxler

© EPA

De opvolger van Kevin De Bruyne bij Wolfsburg. De Volkswagenclub spendeerde 43 miljoen euro aan de door Schalke 04 opgeleide Duitser, maar die slaagde er niet in om Wolfsburg voor een terugval te behoeden. Zijn talent stond echter buiten kijf, en in januari 2017 haalde PSG hem naar Parijs voor 40 miljoen euro.

Top