Deze moderne voetbaltempels zijn adembenemend

Europees topvoetbal wordt in prachtige stadions gespeeld, en de laatste jaren zijn er enkele pareltjes bijgekomen. Clubs proberen steeds meer profijt te halen uit hun stadion en daarom schieten de nieuwe voetbaltempels dan ook als paddenstoelen uit de grond.
Deze moderne voetbaltempels zijn adembenemend

© Belga/EPA

Wembley, Londen

Wembley, Londen

© Belga/EPA

Een icoon in het voetbal. Het Wembleystadion werd voor het eerst geopend in 1923, maar werd in 2002 helemaal gesloopt. Op de site werd een volledig nieuw stadion uit de grond gestampt, dat in 2007 de deuren opende. De nieuwe tempel wordt gekenmerkt door de overspannende boog. Het is de thuishaven van de Engelse nationale ploeg en dit seizoen ook van Tottenham.

Allianz Arena, München

Allianz Arena, München

© Belga/EPA

Het stadion, dat de vorm heeft van een grote opgeblazen band, werd in 2005 in gebruik genomen en groeide snel uit tot een iconische plek. In de Münchense tempel is plek voor ongeveer 75.000 toeschouwers. In eerste instantie speelden Bayern München én stadsgenoot 1860 München in het stadion, maar die laatste club verhuisde terug naar zijn oude stadion na de degradatie naar de amateurreeksen. De buitenbelichting is normaal rood, maar wordt aangepast naar wit als de Duitse nationale ploeg speelt.

Soccer City, Johannesburg

Soccer City, Johannesburg

© Belga/EPA

Voor het WK 2010 kreeg Soccer City een grondige facelift. De capaciteit werd uitgebreid van 80.000 naar 94.700 zitjes, het grootste voetbalstadion in Afrika. Niet onlogisch, want de finale van het WK vond in Johannesburg plaats. Voor het ontwerp hadden de architecten 'een specialleke' in gedachten. Wanneer het licht aan is, lijkt er een kookpot op het vuur te staan.

Donbass Arena, Donetsk

Donbass Arena, Donetsk

© Belga/EPA

Een prachtige voetbaltempel die in 2009 werd geopend, maar in 2014 al buiten gebruik raakte na zware beschadigingen. De reden daarvoor zijn de conflicten met Rusland die sindsdien in de regio woeden. Shakhtar Donetsk, dat er zijn thuiswedstrijden speelde, verhuisde naar Lviv, zo'n 1255 km verder. Sinds 2017 speelt de Oekraïense topclub in het Metaliststadion, dat plaats biedt aan 40.000 supporters.

Ghelamco Arena, Gent

Ghelamco Arena, Gent

© Belga/EPA

Toegegeven, de thusbasis van KAA Gent is niet zo groot als de andere voetbaltempels in dit rijtje, maar toch is het een architecturaal pareltje. Dat werd in 2014 in de verf gezet met de interieurprijs in de categorie Sport van het designvakblad Contract Design Magazine. Kort daarop werd de Ghelamco Arena op de Poolse website stadiumdb.com verkozen tot Stadion van het Jaar.

Estádio Da Luz, Lissabon

Estádio Da Luz, Lissabon

© Belga/EPA

In de aanloop naar het EK 2004 bouwde Benfica een nieuw stadion. Het Estadio Da Luz werd het decor van de EK-finale, waarin gastland Portugal zich liet verrassen door Griekenland. De voetbaltempel kenmerkt zich door het transparante dak, dat aan bogen is opgehangen. In 2014 verkozen de lezers van L'Équipe het tot 'mooiste stadion in Europa'.

Allianz Stadium, Turijn

Allianz Stadium, Turijn

© Belga/EPA

Eigenlijk heette de thuisbasis van de Italiaanse landskampioen gewoon Juventus Stadium, maar afgelopen zomer kocht Allianz de naam op. Het stadion kwam in 2011 in de plaats van het veel te grote Stadio delle Alpi en biedt plaats aan 41.000 toeschouwers. Er is in de plannen echter voorzien dat het stadion de capaciteit kan optrekken met 15.000 zitjes.

Emirates Stadium, Londen

Emirates Stadium, Londen

© Belga/EPA

In 2006 nam Arsenal afscheid van het legendarische Highbury en nam het zijn intrek in het gloednieuwe Emirates Stadium. Oorspronkelijk kreeg het stadion de naam Ashburton Grove, maar luchtvaartmaatschappij Emirates kocht de naam op voor de komende vijftien jaar. De eerste wedstrijd was de afscheidsmatch van Dennis Bergkamp. Arsenal won met 2-1 van Ajax.

Stade Vélodrome, Marseille

Stade Vélodrome, Marseille

© Belga/EPA

Het stadion in de Zuid-Franse stad werd al in 1937 gebouwd, maar onderging verschillende renovaties. De laatste eindigde in 2014, met het oog op het EK twee jaar later. De Vélodrome van Olympique Marseille kreeg toen een dak en de capaciteit werd opgetrokken naar 67.000 man. In de zomer van 2017 hield de Tour de France er halt voor een tijdrit.

Krestovski Stadium, Sint-Petersburg

Krestovski Stadium, Sint-Petersburg

© Belga/EPA

Ook wel Zenitstadion genoemd in de volksmond. De indrukwekkende Russische voetbalarena werd pas dit jaar in gebruik genomen, tijdens de Confederations Cup. Zenit Sint-Petersburg neemt nu zijn intrek in het ultramoderne stadion, dat gebouwd werd met het oog op het WK van volgend jaar. Het kostenplaatje bedroeg maar liefst 1,3 miljard euro, vijf keer keer meer dan oorspronkelijk begroot.

Estadio Wanda Metropolitano, Madrid

Estadio Wanda Metropolitano, Madrid

© Belga/EPA

De meest recente tempel in het rijtje. Atlético Madrid nam vorig seizoen afscheid van het legendarische Estadio Vicente Calderón, waarin het grote successen beleefde. Dit seizoen nam de ploeg van Yannick Carrasco zijn intrek in de indrukwekkende voetbalarena van 68.000 zitjes. Het stadion opende voor het eerst in 1994, maar werd grondig verbouwd.

Top