11 profvoetballers die grote opofferingen moesten doen

Een carrière als topvoetballer is mooi, want je maakt van je hobby je beroep en je verdient goed de kost.

11 spelers die grote opofferingen moesten doen

11 spelers die grote opofferingen moesten doen

© Belga/EPA

Een carrière als topvoetballer is mooi, want je maakt van je hobby je beroep en je verdient goed de kost. Maar het pad naar de top verloopt voor velen niet over rozen en er moeten opofferingen gemaakt worden. Wij zetten 11 spelers op een rijtje die grote obstakels moesten overwinnen.

Barry Boubacar Copa

Barry Boubacar Copa

© Belga/EPA

Deze zomer neemt de doelman afscheid van Lokeren, na tien jaar trouwe dienst. Dat hij als keeper een carrière uitbouwde, had hij zich als jonge gast niet kunnen inbeelden. Jarenlang probeerde hij in Ivoorkust in de academie van Jean-Marc Guillou binnen te geraken als speler, maar pas toen hij zich inschreef als doelman lukte het. Via Frankrijk belandde hij in het Waasland, waar hij bij Beveren en Lokeren het doel verdedigde.

Ethan Horvath

Ethan Horvath

© Belga/EPA

De Amerikaanse doelman werd in zijn thuisland snel opgemerkt, maar om zijn carrière van de grond te krijgen moest hij naar Europa. Dat liep niet op rolletjes, want de jonge goalie moest om de haverklap terug naar zijn thuisland, omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg. Zijn ouders bleven in Europa achter en slaagden er uiteindelijk in Horvath naar Noorwegen te halen, maar kort daarna moesten zijn ouders terugkeren naar de VS. Horvath is intussen titularis bij Club.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic

© Belga/EPA

Wie de Zweed dezer dagen hoort praten, zou niet meteen verwachten dat hij veel obstakels moest overwinnen, maar niets is minder waar. Als zoon van immigranten (Bosnische vader, Kroatische moeder) en een aan alcohol verslaafde vader, kende de aanvaller geen gemakkelijk jeugd. Ook bij zijn club Malmö liep het niet van een leien dakje. Hij werd maar moeilijk geaccepteerd door zijn afkomst en egoïstische speelstijl. Op zijn 15e wilde hij stoppen, maar hij zette uiteindelijk door. En gelukkig maar, zo blijkt achteraf.

Andy Najar

Andy Najar

© Belga/EPA

Vandaag de dag is Najar één van de sterkhouders bij Anderlecht en ligt er een mooie carrière in het verschiet voor de rechtsachter. Maar de Hondurese speler kende een moeilijke jeugd in het straatarme land. Zijn ouders werkten voor een betere toekomst en spaarden om Najar illegaal naar Amerika te halen. Op zijn 13e trok hij daarom 15 dagen lang met een gids door een bergachtig landschap en de woestijn, om in de VS een beter leven te kunnen opbouwen.

Tailson

Tailson

© Belga/EPA

Lokeren haalde de Braziliaan in januari 2004 naar Daknam. Tailson was op zoek naar voetbalgeluk en wilde in één klap zijn familie, die in armoede leefde, een betere toekomst geven. Een familie die hij gedurende zijn periode in België moest missen, want de spits slaagde er niet in om zijn gezin te laten overkomen. De heimwee vrat aan de Braziliaan, die ook nog bij Lierse en Moeskroen zou belanden. Hij keerde dan ook terug naar zijn thuisland, waar hij nog voor een resem clubs speelde.

Lionel Messi

Lionel Messi

© Belga/EPA

Op zijn 13e ontdekt FC Barcelona Lionel Messi. De Argentijn maakt ondanks zijn kleine gestalte veel indruk met zijn ongelooflijke techniek. De Catalanen besluiten daarom hem naar Spanje te halen, ver van het grootste deel van zijn familie en al zijn vrienden. In Barcelona moet hij een hormonenkuur volgen om een aanvaardbare lichaamslengte te krijgen. Het gevolg is bekend: Messi groeide uit tot de - volgens velen althans - beste voetballer ter wereld.

Saul Niguez

Saul Niguez

© Belga/EPA

"Ik riskeer mijn leven om mijn droom na te jagen." Het zijn de woorden van Saul Niguez, basispion van Atlético Madrid. De middenvelder, als kind bovendien zwaar gepest bij de jeugd van Real, liep enkele jaren geleden een levensbedreigende blessure op aan zijn nieren. Hij liet een katheter in zijn lichaam plaatsen en moet tot op de dag van vandaag na elke training en wedstrijd bloed afstaan.

Randall Leal

Randall Leal

© Belga/EPA

De Costa Ricaan had de droom om het in Europa te maken als voetballer en had daar veel voor over. Op zijn 18e verliet hij zijn thuisland om moederziel alleen naar Europa te verhuizen, op zoek naar een club. Standard wilde hem, maar de deal sprong af. Gelukkig gooide KV Mechelen hem een reddingsboei toe. Daar werkt de nu 20-jarige aanvallende middenvelder aan zijn carrière, een basisplaats heeft hij nog niet.

Khalilou Fadiga

Khalilou Fadiga

© Belga/EPA

De Senegalese middenvelder werd groot bij Club Brugge en via Auxerre belandde hij bij Internazionale. Daar stelden ze echter hartproblemen vast en kwam hij niet in actie, maar hij geraakte wel door de medische testen bij Bolton. Nog voor zijn eerste wedstrijd zakte hij echter in elkaar. Gelukkig werkte zijn defibrillator optimaal en werd het hem niet fataal. Hij zette ondanks de risico's zijn carrière verder en speelde zelfs nog bij Gent en Germinal Beerschot.

Anthony Van Loo

Anthony Van Loo

© Belga/EPA

De talentvolle verdediger ging een mooie carrière tegemoet, maar die leek abrupt te eindigen toen hartritmestoornissen werden vastgesteld. De drang om te voetballen was echter te groot en hij liet een defibrillator aanbrengen. Die redde zijn leven toen hij in 2009 in elkaar zakte als speler van Roeselare. De schrik zat er in, maar Van Loo weet niet van ophouden en is nog steeds actief bij Kortrijk.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

© Belga/EPA

De Portugees is momenteel samen met Messi de beste voetballer op deze planeet, maar ook zijn pad naar de top liep niet over rozen. Hij groeide op in armoede en moest op zijn 14e naar het vasteland verhuizen om zijn droom waar te maken. Daar werd hij vaak gepest met zijn accent en bovendien stelde men tachycardie vast, een te hoge hartslag. Een operatie bracht soelaas en Ronaldo vocht zich door de eenzaamheid, met het gekende gevolg.

Top