Ook doelmannen kunnen scoren!

Spitsen moeten scoren, middenvelders moeten zowel kansen aanbieden als de verdediging helpen, verdedigers hebben de taak aanvallers af te stoppen en een doelman moet goals voorkomen.Tot zover de korte samenvatting per positie. Maar sommige doelmannen durven al wel eens in de rol van spits te kruipen en te scoren. Deze elf trapten of kopten zich de geschiedenisboeken in.
Ook doelmannen kunnen scoren!

© BELGA/EPA

Silvio Proto

Silvio Proto

© BELGA/EPA

Anderlecht leende de doelman in 2008-2009 uit aan het toenmalige Germinal Beerschot. Daar waren ze eerst sceptisch tegenover zijn komst.In in het thuisduel tegen KAA Gent speelde hij zich echter voor eens en voor altijd in de harten van de Kielse fans. De goalie ging in het slot van de partij mee naar voor op een hoekschop, bij een 2-1 achterstand. En dan gebeurde wat niemand verwachtte: met een geweldige nekslag buffelde Proto de gelijkmaker in de verste hoek binnen.

José Luis Chilavert

José Luis Chilavert

© BELGA/EPA

De Paraguayaan was een specialist vanop de stip en op vrije trappen. Als doelman maakte hij in zijn carrière maar liefst 67 doelpunten, slechts één man doet beter. Maar Chilavert heeft wel een indrukwekkend record op zijn naam staan. Hij slaagde er als enige goalie ooit in ook een hattrick te maken. Als international was hij goed voor acht doelpunten in 75 interlands, cijfers waar een gemiddelde speler van droomt.

Sinan Bolat

Sinan Bolat

© BELGA/EPA

De carrière van Bolat zit in het slop, maar hij staat wel voor altijd in de geschiedenisboeken van Standard dankzij een fantastisch doelpunt. De Rouches stonden tegen AZ 0-1 in het krijt in de Champions League. Bolat ging in de slotfase mee op een vrije trap om alles op alles te zetten, het vervolg laat zich raden... Ondanks een stevige trekfout op de doelman knikte hij het leer onhoudbaar in de bovenhoek. Standard ging alsnog door naar de Europa League als derde van zijn groep.

Ricardo

Ricardo

© BELGA/EPA

Met 47 interlands is de Portugese goalie verre van een recordinternational, maar desondanks staat hij in het geheugen van elke Portugese voetbalfan gegrift. Op het EK 2004 in eigen land ontpopte hij zich tot held in de kwartfinale tegen Engeland. Hij stopte met blote handen de strafschop van Darius Vassell en legde de beslissende bal zelf tegen de touwen. Hij scoorde daarnaast nog éénmaal voor Boavista.

Bertrand Laquait

Bertrand Laquait

© BELGA/EPA

De Fransman verdedigde in totaal zes seizoenen het doel van Sporting Charleroi. Daarin wist Laquait welgeteld één keer te scoren, maar hoe. Hij verraste in 2003 Bergen-collega Kris Vande Putte met een verre uittrap. De bal - gedragen door de wind - stuitte los over het hoofd van de onfortuinlijke doelman, die zijn ogen niet kon geloven.

Jorge Campos

Jorge Campos

© BELGA/EPA

Met zijn opvallende en kleurrijke tenues stal Jorge Campos sowieso al de show, maar daarnaast was de Mexicaanse doelman ook een verdoken sluipschutter. Hij werd bij een achterstand vaak in de spits gedropt en maakte zo maar liefst 38 doelpunten gedurende zijn carrière. Als international kwam hij in 129 interlands gek genoeg niet tot scoren.

Hans-Jorg Butt

Hans-Jorg Butt

© BELGA/EPA

Met 26 doelpunten in de Bundesliga heeft Butt al straffe cijfers beet, maar het is vooral zijn prestatie in Europa die opvalt. Hij slaagde er als enige keeper ooit in om drie doelpunten te maken in de Champions League, het hoogste clubniveau. Dat gebeurde bovendien voor drie clubs. Zowel in de kleuren van Hamburg, Bayer Leverkusen als Bayern Münchens slaagde hij erin een goal te maken op het Kampioenenbal. In de lagere reeksen scoorde hij ook nog driemaal.

René Higuita

René Higuita

© BELGA/EPA

De Colombiaan staat vooral gekend omwille van zijn 'scorpion kick', een redding waarbij hij op onorthodoxe wijze de bal met de hielen wegwerkte in een duikvlucht. Maar Higuita was ook uiterst efficiënt en scoorde in heel zijn loopban meer dan 40 doelpunten. 'El Loco' had zijn bijnaam duidelijk niet gestolen en is tot op de dag van vandaag een icoon in het voetbal.

Vincent Enyeama

Vincent Enyeama

© BELGA/EPA

De Nigeriaan is al jaren een vaste waarde bij het Franse Lille. Daar is hij tot nader order niet verantwoordelijk voor de strafschoppen, maar eigenlijk zou dat best kunnen. In zijn thuisland scoorde hij in de beginjaren van zijn carrière namelijk tien goals, tijdens zijn periode bij Hapoel Tel Aviv lapte hij er nog negen bij. Sinds 2011, toen hij in Noord-Frankrijk aankwam, staat de 34-jarige goalie wel droog.

Johnny Vegas Fernandez

Johnny Vegas Fernandez

© BELGA/EPA

De Peruviaan was vooral in zijn beginjaren enorm trefzeker. Meer dan de helft van zijn in totaal 45 doelpunten maakte hij in de eerste zeven jaar van zijn bestaan als profvoetballer. De drievoudige international moest het niet alleen hebben van stilstaande fases, hij slaagde er ook negen keer in te scoren in het spel. De nu 41-jarige Fernandez stopte pas begin 2017 definitief met voetballen.

Rogerio Ceni

Rogerio Ceni

© BELGA/EPA

De topschutter aller tijden onder de doelmannen. De Braziliaanse doelman wist in zijn carrière maar liefst 131 doelpunten te maken, een duizelingwekkend aantal voor iemand wiens taak het is doelpunten te voorkomen. Zijn productiefste jaren waren 2005 en 2006, met respectievelijk 21 en 16 doelpunten. Ceni scoorde al zijn doelpunten voor één en dezelfde ploeg: Sao Paulo. Daar is het icoon nu ook trainer.

Top