Om van te smullen: 11 iconische doelpunten

Er worden op de voetbalvelden heel wat ongelooflijke, knappe en fenomenale doelpunten gescoord. Maar niet al die pareltjes hebben de eer om de voetbalgeschiedenis in te gaan. Er zijn er enkele die er bovenuit springen. Of door hun ongeziene schoonheid, of door de waarde van het doelpunt op zich. Wij zetten er 11 op een rijtje.
Om van te smullen: 11 iconische doelpunten

Dennis Bergkamp vs Argentinië (1998)

Dennis Bergkamp vs Argentinië (1998)

De 92e minuut in de kwartfinale van het WK 1998. Nederland en Argentinië lijken af te stevenen op een 1-1 gelijkspel en verlengingen. Maar dan is daar Frank De Boer, die in de slotfase de bal opdrijft en Dennis Bergkamp de ruimte in ziet spurten. De spits pakt de bal perfect aan, kapt in één vloeiende beweging ook zijn man uit en deponeert de bal met buitenkant rechts in de verste hoek. Pure klasse!

Roberto Carlos vs Frankrijk (1997)

Roberto Carlos vs Frankrijk (1997)

Jarenlang dweilde de Braziliaanse linksachter de flank van Real Madrid af, maar de verdediger beschikte ook over een geweldige traptechniek. Daarom zette hij zich regelmatig achter een vrije trap, die meer dan eens binnenvloog. De kracht en het effect van zijn schot bezorgde menig doelman nachtmerries, ook Fabien Barthez. Tegen Frankrijk maakte hij ooit dit magistrale doelpunt.

Marco van Basten vs Sovjet-Unie (1988)

Marco van Basten vs Sovjet-Unie (1988)

Een doelpunt dat absoluut niet kan ontbreken in deze lijst. Een doelpunt dat de wereld verbaasde. De Nederlandse topspits maakte heel wat prachtige doelpunten, maar deze steekt er toch bovenuit. Een verre bal, die 99% van de spelers zou gecontroleerd hebben. Van Basten pegelde de bal in de finale van het EK 1988 echter in één keer in doel. De Sovjet-Unie stond erbij en keek ernaar.

Maradona (1) vs Engeland (1986)

Maradona (1) vs Engeland (1986)

'Pluisje' wordt nog steeds geroemd als één van de beste voetballers, zo niet de beste, die de wereld ooit gekend heeft. De Argentijn was één brok onversneden klasse en reeg de doelpunten en heerlijke acties aan elkaar. Eén van zijn beroemdste goals was een waanzinnige solo tegen Engeland in 1986. Zes man, inclusief doelman, gleed hij voorbij vooraleer hij scoorde. De Engelsen konden hun ogen niet geloven.

Maradona (2) vs Engeland

Maradona (2) vs Engeland

'De hand van God', het is een begrip dat nog regelmatig van onder het stof wordt gehaald. Voor de oorsprong ervan moeten we eveneens terug naar het WK in 1986, toen Argentinië het opnam tegen Engeland. Met een overduidelijke handsbal loodste Maradona zijn land naar de finale. Heel Engeland schreeuwde moord en brand, maar de ref had het niet gezien. De Argentijnse ster zou later verklaren dat het 'de hand van God' was, die het leer in het doel duwde. Qua bescheidenheid kan dat tellen.

Zlatan Ibrahimovic vs NAC Breda (2004)

Zlatan Ibrahimovic vs NAC Breda (2004)

'Ibra' heeft eveneens een resem fabelachtige doelpunten gemaakt, maar er zijn er twee die niet te vergeten zijn. Het eerste maakte hij nog in zijn tijd bij Ajax. Tegen het bescheiden NAC Breda kroop hij even in de huid van Maradona. De Zweed kapte zich voorbij vijf verdedigers alvorens het leer binnen te schuiven.

Lionel Messi vs Getafe (2007)

Lionel Messi vs Getafe (2007)

"Wat mijn illustere landgenoot kon, kan ik ook", moet Lionel Messi gedacht hebben tegen Getafe in 2007.Vanop de eigen helft begon de Argentijn van Barcelona aan een waanzinnige solo, die heel wat weg had van die van Maradona tegen Engeland. Vier verdedigers gingen voor de bijl, net als de doelman. Een ultieme tackle van nummer zes haalde niets meer uit.

Robin Van Persie vs Spanje (2014)

Robin Van Persie vs Spanje (2014)

Je zou het bijna vergeten, maar Nederland speelde in 2014 nog wel een groot toernooi. Op de openingsspeeldag van de groepsfase in 2014 vernederde het zelfs (op dat moment) regerend wereldkampioen Spanje met 5-1. Het doelpunt van de avond kwam op naam van Robin Van Persie, die met een vluchtduik Iker Casillas verschalkte.

Alex Czerniatynski vs Hongarije (1982)

Alex Czerniatynski vs Hongarije (1982)

"Ze gaan lopen, Jan", klonk het in 1982 uit de mond van Rik De Saedeleer. De Rode Duivels hadden op het WK nog één punt nodig om de volgende ronde te bereiken.Bij 0-1 achterstand ontbond Jan Ceulemans zijn duivels. Hij liep het hele veld over, bleef met een sliding in balbezit en legde dan af. Alex Czerniatynski schoot de Belgen vervolgens naar de tweede ronde.

Zlatan Ibrahimovic vs Engeland (2012)

Zlatan Ibrahimovic vs Engeland (2012)

Het tweede doelpunt van de Zweed in deze lijst. Het was het orgelpunt van een memorabele oefenwedstrijd tegen Engeland in 2012. Op zijn eentje vernederde de spits The Three Lions met 4-2, met vier doelpunten. De opvallendste goal was een omhaal vanop circa 30 meter, waarmee hij de uitgekomen Joe Hart perplex liet staan. Het stadion ontplofte.

Zinédine Zidane vs Bayer Leverkusen (2002)

Zinédine Zidane vs Bayer Leverkusen (2002)

De huidige trainer van De Koninklijke won ook als speler de Champions League met Real Madrid. Dat deed hij in 2002. Het was toen de negende keer dat Real de Beker met de Grote Oren in de lucht mocht steken. De Fransman was in hoogsteigen persoon verantwoordelijk voor de overwinning, met een fenomenale volley in de winkelhaak.

Top