Vince, the prince of Manchester: tien jaar Kompany bij Man City

In 2008 arriveert de 22-jarige Belg en ex-Anderlechtspeler in het City of Manchester Stadium. Op dat moment lijkt de carrière van Vincent Kompany in het slop te zitten bij Hamburger SV, maar in Engeland bloeit de Rode Duivel helemaal open. Tien jaar later is hij uitgegroeid tot een clubicoon bij The Citizens. Tien jaar Kompany in tien etappes.
Vince, the prince of Manchester: tien jaar Kompany bij Man City

© EPA

Debuut bij The Citizens

Debuut bij The Citizens

© epa

Op 22 augustus 2008 stelde Manchester City Vincent Kompany voor. De Rode Duivel kwam over van het Duitse Hamburg, waar hij na onenigheid per se weg wilde, en kostte slechts 8,5 miljoen euro. Amper twee dagen later stond Kompany al aan de aftrap. Als verdedigende middenvelder zag hij zijn ploeg met 3-0 winnen van West Ham United.


Eerste doelpunt

Eerste doelpunt

© EPA

Kompany had amper vijf competitiewedstrijden nodig om zijn eerste doelpunt te maken voor zijn nieuwe ploeg. Op voorzet van Elano bracht Kompany met een mooie volley de stand weer op 1-1. Veel leverde dat iconische doelpunt niet op, want Wigan ging uiteindelijk met de volle buit aan de haal na een strafschop.

Eerste prijs

Eerste prijs

© EPA

Het zou drie seizoenen duren vooraleer het eindeloos ambitieuze Manchester City - in 2008 overgenomen door sjeik Mansour - zijn eerste prijs pakte. In 2011 was het zover. Met Kompany de volle 90 minuten tussen de lijnen klopten The Citizens Stoke City met 1-0 in de finale van de FA Cup. Kompany werd de eerste Belg die deze prijs op zijn palmares mocht zetten.

Levensbelangrijke goal tegen Man United

Levensbelangrijke goal tegen Man United

© EPA

Een goal die in eenieders geheugen gegrift staat, net als de uitbundige viering. Op 30 april 2012 buffelt uitgerekend Kompany Manchester City richting de landstitel. Tegen aarstrivaal Man United zorgt Kompany voor het enige doelpunt van de wedstrijd met een staalharde kopbal. Het blauwe deel van Manchester ontplofte, City hees zich naast United aan de kop van de rangschikking...

Eerste keer landskampioen

Eerste keer landskampioen

© Manchester City

Twee weken na die heerlijke treffer was de opdracht van City simpel: thuis winnen van degradatiekandidaat Queens Park Rangers en de titel was binnen. Aan de rust was er geen vuiltje aan de lucht, maar na de pauze ging het plots van 1-0 naar 1-2. Dat was ook de stand na 90 minuten, maar in de blessuretijd gebeurde het ondenkbare: City scoorde twee keer, Kompany mocht een eerste keer de Premier League-trofee omhoog tillen. Het was voor Man City de eerste landstitel sinds 1968.

Premier League Player of the Season

Premier League Player of the Season

© EPA

En of 2011/2012 een boerenseizoen was voor The Citizens en Kompany. Naast de titel viel Kompany namelijk nog een grote eer te beurt. De verdediger werd namelijk uitgeroepen tot Premier League Player of the Season. Ook hier was de aanvoerder van City de eerste Belg die deze prijs in zijn kast mocht zetten, ondertussen kreeg ok Eden Hazard deze prijs.

Blessures

Blessures

© EPA

Het is een ellenlang overzicht, de blessurelijst van Vincent Kompany. Sinds het seizoen 2013/2014 volgen de blessures aan de hamstring, lies en kuit elkaar in hoog tempo op. Het dreef ook trainer Pep Guardiola tot wanhoop en deed de geruchten oplaaien dat hij mocht vertrekken bij City. Maar tot op de dag van vandaag is een fitte Kompany onmisbaar in het Etihad Stadium.

Tweede en derde titel

Tweede en derde titel

© EPA

De titel van 2012 luidde twee succesvolle jaren in. Het seizoen daarop pakte City de Supercup, in het seizoen 2013/2014 was het zelfs dubbel prijs. De blauwhemden pakten hun tweede titel op drie seizoenen en wonnen nog de League Cup. Daarna viel de motor wat stil, maar onder Pep Guardiola deed het die dubbel vorig seizoen nog eens over. Titel nummer drie en trofeeën 8 en 9 voor Kompany bij City.

“Here’s to you Vincent Kompany"

“Here’s to you Vincent Kompany"

© EPA

De laatste seizoenen gooiden blesures roet in het eten, maar Kompany blijft onmisbaar. De Rode Duivel is dan ook waanzinnig populair bij de fans. Hij is de enige die sinds de overname van de club nog steeds op het veld staat én bezorgde de supporters grootse successen. Ze toonden dan ook hun waardering met een ondertussen bekende oorwurm. “Here’s to you Vincent Kompany, City loves you more than you will know.”

"Hij is een icoon van deze club"

"Hij is een icoon van deze club"

© Manchester City

Manchester City eerde het decennium van Kompany met een video vol lofbetuigingen. "Hij is een legende van deze club", aldus De Bruyne. Ook coach Pep Guardiola had niets dan lovende woorden. "Als je tien jaar bij een club zit, is het omdat je speciaal bent. Het is een eer om met je te werken." En of Kompany geliefd is bij The Citizens.


Top
t