Nice to meet u ... Oliver Naesen

Nu het halve wielerpeloton omwille van de coronacrisis moet vrezen of ze volgend jaar überhaupt nog een werkgever zullen hebben, heeft Oliver Naesen zijn contract bij het Franse World Tour-team AG2R La Mondiale met liefst drie seizoenen verlengd. Een zegen voor de Franse Tourhoop Romain Bardet en voor de wielerliefhebber, want Naesen spreekt niet alleen met de pedalen. Een profielschets.
Nice to meet u ... Oliver Naesen

© Imago

Het palmares van de 29-jarige Oostendenaar Oliver Naesen verbleekt als je het naast dat van zijn trouwe trainingsgezel en collega-Parelvisser Greg Van Avermaet legt. Maar wat Oli ontbeert aan palmares maakt hij ruimschoots goed met zijn attractieve ingesteldheid op de fiets en zijn demarrages achteraf. Bovendien mocht de wielrenner in 2017 de Belgische driekleur omgorden, iets waar Van Avermaet tot op heden nog nooit is in geslaagd.

In afwachting van de ultieme bekroning in een klassieker, verblijdt Naesen de modale wielerliefhebber met zijn sappige quotes en ontwapenende eerlijkheid. De komende drie seizoenen zullen zowel Vincent Lavenu als de Vlaamse wielerpers kunnen blijven genieten van de fratsen van de Vlaming.

Absolute doorbraak met Belgische driekleur

Absolute doorbraak met Belgische driekleur

© Belga

Naesen maakt voor het eerst zijn opwachting bij de profs dankzij een stagecontract bij Lotto-Belisol. Marc Sergeant gunt hem echter geen plaatsje in zijn formatie, waarna Naesen het klappen van de zweep leert bij opleidingsploeg Topsport Vlaanderen - Baloise. Daar rijdt hij zich in de kijker van de Zwitserse World Tour-formatie IAM Cycling, waar hij in 2016 met de Bretagne Classic (de voormalige GP Plouay, red.) zijn eerste grote zege boekt.

Lavenu heeft genoeg gezien en schotelt de eendagsspecialist in 2017 een contract voor bij AG2R. Daar vestigt hij definitef zijn naam als klassiek renner, met onder meer een derde plaats in de E3 Harelbeke in 2017. Zijn absolute doorbraak komt er op 25 juni 2017, wanneer hij op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen zelf de forcing voert en in een beklijvende spurt nog net zijn wiel voor dat van Sep Vanmarcke over de finishlijn kan gooien.

Het jaar nadien kent de Belgische kampioen een minder seizoen, waarin hij wel opnieuw de bloemen in ontvangst mag nemen in de Bretagne Classic. 2019 lijkt een grand cru te worden, maar op het juiste moment schiet de wielrenner met de ontwapenende lach net dat tikkeltje tekort. Een tweede plaats in Milaan- San Remo, na de ongenaakbare Julian Alaphilippe, is zijn beste resultaat.

"Lepeltje-lepeltje liggen met de wereldkampioen, dat was toch een van de mindere momenten in mijn leven"

"Lepeltje-lepeltje liggen met de wereldkampioen, dat was toch een van de mindere momenten in mijn leven"

© Belga

Gelukkig kijkt Naesen met een positieve ingesteldheid naar het leven en laat hij de tegenslagen niet aan zijn hart komen. Dankzij zijn ontwapenende interviews en sappige quotes wordt hij een graaggeziene gast in tv-shows allerhande, denken we bijvoorbeeld maar aan "De slimste mens ter wereld" en "De container cup". Een bloemlezing van enkele van de beste quotes van Oli:

  • "Ik vond Groenewegen al achterlijk, nu is hij helemaal een deb": In de Eurométropole Tour van 2016 houdt de Nederlandse spurtbom Dylan Groenewegen, mits wat truken van de foor, Oliver Naesen maar ternauwernood achter zich. Naesen is furieus achteraf. "Gewoon crapuleus", klinkt het. "Als je een beetje klasse hebt, dan hou je gewoon je lijn. Ik vond hem sowieso al achterlijk, nu is het helemaal een deb. Ik zou zo zelfs niet willen winnen."


  • "Lepeltje-lepeltje met de wereldkampioen, dat was toch een van de mindere momenten in mijn leven": Naesen kent in het voorjaar van 2017 de nodige dosis pech. In Parijs-Roubaix gaat hij over de kop en een week eerder in de Ronde van Vlaanderen gaat hij in volle achtervolging op de ontsnapte Philippe Gilbert, samen met wereldkampioen Peter Sagan en goede vriend Greg Van Avermaet onderuit. Het onlokt Naesen achteraf de fameuze quote "lepeltje-lepeltje liggen met de wereldkampioen, dat was toch een van de mindere momenten in mijn leven. Het was geen romantisch tafereel."

  • "Ik had mijn fiets vanonder mij gesmeten als het moest": Dat Naesen op het BK 2017 de kaas niet van zijn brood wou laten eten, blijkt uit zijn reactie achteraf. In een prangende spurt met Sep Vanmarcke slaagt hij er op het laatste nippertje in om zijn tube voor die van Vanmarcke over de meet te gooien. "Op de streep voelde ik dat ik er met het randje van mijn tube over was. Ik had mijn fiets vanonder mij gesmeten als het moest", vertelde hij achteraf in de Sporza-studio. Meteen na de finish begon Naesen trouwens te grappen en grollen met zijn ploegmaat Jan Bakelants, die hem feliciteerde met zijn overwinning. "Eindelijk van die bruine broeken af", luidt Naesens reactie.

Naesen staat namelijk niet meteen bekend als een grote fan van de traditionele uitrusting van AG2R. Dan zal hij zich de komende drie jaar maar moeten onderscheiden op het BK en/of WK om zo in een andere tenue te mogen rondfietsen. De wielerwereld kan er maar wel bij varen.

Fan van onze rubriek 'Nice to meet you'? Lees dan ook ons stuk over Roberto Martinez!


Top
t