Enfants terribles: Dennis Rodman

Vandaag pakt de NBA graag uit met de perfectie van LeBron James en Stephen Curry, maar in de jaren 90 zette de excentrieke Dennis Rodman de grootste basketbalcompetitie ter wereld op onnavolgbare wijze in de schijnwerpers. Een schets van de flamboyante eeuwige outsider.
Enfants terribles: Dennis Rodman

© Belga/AFP

Dennis Keith Rodman ziet op 13 mei 1961 het levenslicht in Trenton, New Jersey. Zijn vader laat het gezin al snel in de steek, waarop de schuchtere Rodman door zijn moeder wordt opgevoed. Na herhaaldelijke strubbelingen, zet moeder Shirley de jonge Dennis op straat. Gelukkig voor de talloze basketbalfans geraakt Rodman niet verslaafd aan de drugs, maar besluit hij zich toe te leggen op zijn grote talent: basketbal.

In 1986 wordt hij door Detroit Pistons gedraft en neemt zijn carrière haast meteen een hoge vlucht. Na passages bij San Antonio Spurs, Chicago Bulls (aan de zijde van Michael Jordan en Scottie Pippen) en kortere verblijven bij Los Angeles Lakers en Dallas Mavericks in de nadagen van zijn carrière, hangt hij na 14 jaar zijn basketbalschoenen aan de haak. Op zijn palmares prijken 5 kampioenschapstitels, 7 titels als beste rebounder in de liga en 2 uitverkiezingen tot beste verdediger. Maar toch is het vooral naast het veld dat The Worm zijn reputatie zal uitbouwen.

Meest kleurrijke figuur in de NBA-geschiedenis

Meest kleurrijke figuur in de NBA-geschiedenis

© EPA

Bij de Pistons maakt Rodman faam in het beruchte Bad Boys-team dat met hard, fysiek basketbal twee opeenvolgende NBA-titels op haar palmares zet. Weinigen die kunnen bevroeden dat Rodman zijn titel van 'bad boy' de komende jaren veelvuldig in de verf zou zetten.

Alles begint met zijn haarkleur, die na zijn overgang naar San Antonio Spurs alle kleuren van de regenboog begint aan te nemen. Hoe gekker, hoe beter, lijkt haast het motto dat de power forward met allerhande kapsels op het parket doet verschijnen. Om zijn look te vervolledigen voorziet Rodman zichzelf ook van talloze piercings.

Hoe excentriek de basketballer van 2,01 meter ook is, toch hebben Michael Jordan en Scottie Pippen er een uiterst nuttige kracht bij in hun drie jaar durende hegemonie bij Chicago Bulls - fantastisch gestalte gegeven in de Netflix-reeks "The Last Dance". Dat ze er zijn fratsen moeten bijnemen, weten ze dan maar al te goed. Bij de Bulls deelt hij onder meer een kopstoot uit aan een scheidsrechter na een volgens hem onterechte beslissing en schopt hij uit pure frustratie een cameraman in de edele delen. Ook naast het parket laat Rodman zich niet onbetuigd, met sloten alcohol en horden vrouwen.

Volgens Rodman heeft hij met meer dan 2.000 vrouwen het bed gedeeld, waarvan er zo'n 500 geen prostituee waren. Hij mag onder meer popster Madonna en Baywatch-icoon Carmen Electra tot zijn veroveringen rekenen. Zo komt in "The Last Dance" ter sprake dat Michael Jordan Rodman in hoogsteigen persoon uit zijn bed moest gaan lichten in Las Vegas, nadat hij midden in het seizoen een 48 uur durende vakantie nodig bleek te hebben... Na de vele veroveringen moet het Rodman ook even genoeg geworden zijn, want bij de promotie van zijn autobiografie "Bad As I Wanna Be" komt hij ten tonele gehuld in een huwelijksjurk. Hij vertelt over zijn geheim verlangen om een vrouw te zijn en voegt eraan toe dat hij biseksueel is en wil trouwen met ... zichzelf.

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken

© MAXPPP

De media smullen van de vele fratsen van een van de meest onderschatte spelers uit de NBA-geschiedenis en MTV beloont hem met een korstondige eigen tv-show "The Rodman World Tour". Daarnaast verschijnt hij ook in verschillende (geflopte) films, onder meer in "Double Team" aan de zijde van Jean-Claude Van Damme,  waarvoor hij een Razzie Award (de prijzen voor de slechtste films van het jaar, red.) in ontvangst mocht nemen.

Met zijn excentrieke levensstijl, zijn veelvuldig alcoholgebruik en speciale levensvisie blijft hij ook na zijn carrière de krantenkaternen halen. Zo blijkt hij er een, naar eigen zeggen, "hechte vriendschap" op na te houden met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un. "We lachen, we zingen karaoke en doen ook nog een hele hoop andere leuke dingen, zoals skiën en paardrijden", aldus Rodman. Volgens sommigen hebben we de toenadering tussen beide landen zelfs aan hem te danken...

Wat vaststaat is dat we de laatste fratsen van Rodman hoogstwaarschijnlijk nog niet hebben gezien. Nu de NBA bol staat van de 'perfecte schoonzonen' is het wachten op een nieuwe zonderling.

Herlees ook onze vorige aflevering over Paul Gascoigne.

Top
t