Weekly portrait: wie is Louis de Vries, de man achter het faillissement van Lokeren?

Maandag 20 mei gebeurde wat iedere kenner van het Belgische voetbal van mijlenver had zien aankomen, Sporting Lokeren werd failliet verklaard en stamnummmer 282 ging op de fles. Reden genoeg voor een profielschets van de man achter de neergang van de club aan de Durme: Louis de Vries.
Weekly portrait: wie is Louis de Vries, de man achter het faillissement van Lokeren?

© Belga

Op vrijdag 7 juni 2019 werd wereldkundig gemaakt dat Louis de Vries het gedegradeerde Lokeren zou overnemen van suikeroom Roger Lambrecht, die de club uit het Waasland 25 jaar lang met ijzeren hand regeerde. Amper 10 maanden later schiet er niets meer over van het stamnummer 282. Het project van nieuwe eigenaar Louis de Vries bleek niet meer dan een lege doos. Maar wie is de Vries eigenlijk?

Louis de Vries ziet in 1947 het levenslicht in Nederland. Als zoon van Jack de Vries, lid van jazzband The Ramblers, heeft hij muziek in zijn genen zitten. Reeds op zijn 19de organiseert de Vries zijn allereerste concert. Op de affiche: Ferre Grignard en Gerry and the Pacemakers, bekend omwille van hun iconische voetbalhyme 'You'll Never Walk Alone'. De Vries maakt razendsnel faam in de muziekwereld en zal onder meer Jimmy Hendrickx, Pink Floyd en Fleetwood Mac richting België loodsen. Daarnaast fungeert de Vries ook als manager van onder meer Raymond van het Groenewoud.

Medegrondlegger Germinal Beerschot Antwerpen

Medegrondlegger Germinal Beerschot Antwerpen

© Photo News

Naast muziek heeft de Vries nog een grote passie: voetbal. Als voormalig jeugdspelertje van Antwerp schopt hij het in 1977 tot manager van The Great Old. "De beste transfer in jaren", dixit toenmalig voorzitter Eddy Wauters. In zijn jaren als manager van de club haalt hij onder meer toppers als Laszlo Fazekas en Ratko Svilar, voor de wegen tussen beide heren scheiden omwille van onenigheden.

Lang zal de sabbatical van de Vries echter niet duren. In 1985 stort hij zich op het onontgonnen terrein van spelersmakelaar door Antwerp-speler Alex Czerniatinsky naar Standard te overhevelen. Later begeleidt hij nog onder meer Marc Degryse, Philippe Clement en Aurelio Vidmar. Als de Mogi Bayat van zijn tijd heeft hij een hand in bijna de helft van de transfers tussen Belgische clubs.

Na een doortocht als voorzitter van het Hongaarse Kispest Honved, legt de Vries in 1999 mee de fundamenten voor Germinal Beerschot Antwerpen, de fusie tussen het zieltogende Germinal Ekeren en Beerschot. De Vries slaagt erin om de Nederlandse topclub Ajax mee in het bad te trekken en geeft zo de club, samen met Jos Verhaegen en René Snelders, een doorstart. De Vries neemt na een njet van Wouter Vandenhaute zelf de rol van algemeen directeur op zich, tot zijn gezondheidstoestand in 2001 anders beslist.

Neergang Sporting Lokeren

Neergang Sporting Lokeren

© Belga

Na uitstapjes in opnieuw de muziekwereld - hij brengt onder meer Ray Charles naar Marbella en omstreken - en als manager van bokser Sugar Jackson, neemt Louis de Vries in juni 2019 de sleutels van Daknam in handen. Doel is om de Waaslanders na de degradatie meteen weer op het hoogste niveau te brengen. Zal dat even anders uitdraaien!

Het stamnummer 282 beleeft een waar horrorseizoen in de Proximus League. Al snel steken verhalen van wanbetalingen en te hoge lonen de kop op. Ook op sportief vlak loopt het voor geen meter. De tweevoudige bekerwinnaar moet wachten tot de zevende speeldag voor haar eerste overwinning en eindigt uiteindelijk troosteloos laatste in de competitie. Tussendoor krijgt de ploeg aan de Durme een transferverbod aan haar been en ziet het financiële plaatje er alsmaar somberder uit.

Nadat Lokeren, zoals verwacht, een licentie door haar neus geboord ziet, velt een ondernemingsrechtbank op 20 april 2020 het harde verdict: faillissement. Een mokerslag voor Lokeren-icoon Killian Overmeire en zijn ploegmaats. Misschien biedt een fusie nog soelaas, maar van voorzitter de Vries lijkt geen sprake meer...

Top
t