On this day: LA Lakers vestigen zegerecord in NBA

Vandaag exact 48 jaar geleden liep het reguliere NBA-seizoen 1971-1972 ten einde. Een die de geschiedenisboeken zou ingaan, want de Los Angeles Lakers vestigden een zegerecord van 69 overwinningen, tegenover slechts 13 nederlagen.
On this day: LA Lakers vestigen zegerecord in NBA

© Imago

De Los Angeles Lakers verkeerden in een staat van genade tijdens het successeizoen 1971-1972. Ze vestigden het ene record na het andere en sleepten uitendelijk ook de NBA-titel in de wacht. Meteen ook de eerste titel sinds hun verhuis uit Minneapolis naar Los Angeles. Het succesvolle seizoen dat leidde tot de zesde titel van de Lakers zou pas in 1995-1996 door de Chicago Bulls van ene Michael Jordan van de tabellen worden geveegd.

33 overwinningen op een rij

33 overwinningen op een rij

© Wenn

Met nieuwe hoofdcoach Bill Sharman aan het roer trokken de Lakers het seizoen 1971-1972 op gang. Al vroeg in het seizoen gaf Elgin Baylor er de brui aan, omdat zijn benen niet meer meewilden. Toch kon de trots van Los Angeles een sterk vijftal op het parket brengen met Happy Hairston en Jim McMillian als forwards, Wilt Chamberlain als pivot en Jerry West en Gail Goodrich als guards.

De Lakers kwamen aanvankelijk maar traag op gang en lieten een 6-3 noteren na de eerste maand competitie. Op 5 november versloegen ze Baltimore met 110-106. Daarop volgden nog eens 13 overwinningen in de maand november en 16 opeenvolgende overwinningen in december. Meteen moest het record van 20 overwinningen op een rij, het jaar voordien gevestigd door de Milwaukee Bucks, eraan geloven. En laat het nu net die Bucks zijn die, na nog eens drie overwinningen, de zegereeks van de Lakers een halt toeroepen. De teller bleef staan op 33 overwinningen, tot op de dag van vandaag het record qua aantal opeenvolgende overwinningen in de NBA.

Op naar ongekende hoogten onder impuls van ontketende Wilt Chamberlain

Op naar ongekende hoogten onder impuls van ontketende Wilt Chamberlain

© Topfoto

Onder impuls van een beresterke Wilt Chamberlain, die misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière afleverde, stoomden de Lakers door naar 69 overwinningen in de reguliere competitie, tegenover slechts 13 verliespartijen. Een record dat maar liefst 24 jaar op de tabellen zou blijven staan totdat de Chicago Bulls in 1995-1996 een nog straffere reeks van 72 overwinningen en 10 nederlagen lieten noteren.

Naast Chamberlain die 15 punten en 20 rebounds per match liet noteren, vergaarden de Lakers dat jaar onder impuls van een West in topvorm (25 punten en 10 assists per match) het meest aantal punten, rebounds en assists.

Uiteindelijk wisten de Lakers hun successeizoen te bekronen met hun zesde titel, nadat ze de New York Knicks het nakijken gaven in de finale. Chamberlain werd verkozen tot MVP en Bill Sharman werd coach van het jaar.

Na hun indrukwekkende seizoen in 1971-1972 werden de Lakers in 1996 opgenomen in het lijstje met de tien beste teams die de competitie ooit heeft voortgebracht.

Top
t