Afscheid van Marieke Vervoort

Paralympisch kampioene Marieke Vervoort heeft op amper veertigjarige leeftijd afscheid genomen van het leven. De helse pijnen veroorzaakt door progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar ledematen verlamd raken, waren ondraaglijk geworden.
Afscheid van Marieke Vervoort

© Photonews - Jason Cairnduff

Terugblik op de carrière van Wielemie, een voorbeeld van doorzettingsvermogen voor de hele wereld!

Start in de triatlon

Start in de triatlon

© Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

De lijdensweg van Marieke Vervoort begon op haar veertiende met last aan de achillespezen. Daarna ging ze steeds verder achteruit en op haar 20ste belandde ze in een rolstoel. In het revalidatiecentrum kwam ze voor het eerst in aanraking met aangepast sporten. Zo kwam ze terecht bij coach Mark Herremans en de triatlon. Met succes: in 2006 nam ze deel aan het WK paratriatlon en werd wereldkampioene in de categorie handcycle. Een titel die ze een jaar later verlengde. Nog in 2007 stond ze aan de start van de loodzware Ironman in Hawaï. Door pech kon ze de wedstrijd echter niet uitrijden.

Na een zware opstoot van haar ziekte in 2008 moest ze stoppen met triatlon. Maar de daaropvolgende jaren behaalde ze wel verschillende podiumplaatsen in het blokarten en de wheelersport.

Triomf op de Spelen van Londen

Triomf op de Spelen van Londen

© Photonews - Bob Daemmrich

In 2012 verbrak Marieke Vervoort verschillende keren de Europese records op de 100, 200 en 400 m. Op de 800 verbrak ze zelfs het zeven jaar oude wereldrecord. Op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen trok ze die lijn gewoon door: eerst pakte ze zilver op de 200 meter in een nieuwe Europese recordtijd achter Michelle Stilwell. Vervolgens kroonde ze zich tot paralympisch kampioen op de 100 meter, voor diezelfde Stilwell.

Drievoudig wereldkampioen na pech

Drievoudig wereldkampioen na pech

© Photonews - Jimmy Bolcina

Vervoort kende de jaren nadien viel pech met een zware schouderblessure, opgelopen op het WK 2013 en zware brandwonden in 2014 na een ongeval in de keuken. Maar terwijl de dokters haar zeiden dat ze nooit meer op topniveau zou geraken, bewees ze het tegendeel. Op het WK 2015 in Doha (Qatar) pakte ze de wereldtitel op de 100, 200 en 800 meter, telkens in een nieuw wereldrecord!

Openhartig in Het Huis

Openhartig in Het Huis

© Photonews - Olivier Matthys

In 2015 was Marieke Vervoort te zien in Het Huis van Eric Goens. Daarin vertelde ze openhartig over leven met haar ziekte, de pijn en haar euthanasieplannen. In de aflevering was ook te zien hoe Vervoort ’s nachts helse pijnen leed door tientallen aanvallen, waarbij haar hele lichaam verkrampt. De pijn was bij momenten zo moeilijk te dragen dat ze er het bewustzijn bij verloor.

De beelden hakten er stevig in bij de kijkers. Voor het eerst liet Vervoort zich zien op haar meest kwetsbare momenten.

Afscheid in schoonheid op de Spelen van Rio

Afscheid in schoonheid op de Spelen van Rio

© Photonews - Jason Cairnduff

Omdat haar gezondheid steeds meer achteruit ging, besliste Marieke Vervoort afscheid te nemen van haar topsportcarrière na de Spelen van Rio in 2016. Maar niet zonder eerst nog wat medailles mee naar huis te nemen! Terwijl ze een paar dagen voor de wedstrijd nog in het ziekenhuis lag, pakte Wielemie zilver op de 400 meter en brons op de 100 meter rolstoelsprint.

Tal van onderscheidingen

Tal van onderscheidingen

© Photonews - Jimmy Bolcina, Peter De Voecht

In 2012 werd Marieke Vervoort voor het eerst verkozen tot Paralympiër van het jaar. Een jaar later kreeg ze uit handen van koning Filip en koningin Mathilde de titel van Grootofficier in de Kroonorde. In 2015 werd ze verkozen tot Vlaamse Reus, de trofee voor de beste Vlaamse sporter van het jaar, en opnieuw tot Paralympiër van het jaar. In 2016 ontving ze uit handen van minister-president Geert Bourgeois het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.

Inspirerende publicaties

Inspirerende publicaties

© Houtekiet, Willems Uitgevers

In 2012 bracht Vervoort het boek "Wielemie. Sporten voor het leven" uit, waarin ze haar levensverhaal vertelt in de hoop mensen te kunnen inspireren.

In 2017 volgde "De andere kant van de medaille", waarin ze het heeft over de medicijnpomp in haar lichaam en hoe ze niet zonder haar lieve hulphond Zenn kan. Ook de ondraaglijke pijnen die haar progressieve spierziekte veroorzaken en haar beslissing om een euthanasieverklaring op te stellen komen aan bod. Met die beslissing haalde ze op de Paralympics van Rio de wereldpers.

Haar laatste wens

Haar laatste wens

© Photonews - Bert Van Den Broucke

Sinds haar afscheid aan de topsport werkte Marieke Vervoort haar bucketlist af, met onder andere haar eigen tentoonstelling "100% Wielemie" in het Sportimonium van Hofstade in het voorjaar van 2018.

Begin september vervulde ze haar laatste wens door mee te rijden met een Race Lamborghini Huracan Evolution op het Circuit van Zolder. Opnieuw een extreme kick, nadat ze eerder een bungeesprong deed met rolstoel, regelmatig ging indoor skydiven en een duosprong deed.

Ook daarna waren er nog dingen om naar uit te kijken, zoals tante worden van het kindje van haar zus. Maar uiteindelijk koos ze toch voor een menswaardig einde voor het uitzichtloze lijden.

Top
t