Alles wat je moet weten over Elise Mertens

Op de WTA Finals in Shenzhen staat er één Belgische op de tabellen. Elise Mertens zal er samen met haar Wit-Russische partner Sabalenka hun nummer 1-status van dit jaar proberen te verzilveren in het dubbelspel. Maar wat moet je nu precies weten over de nummer één van het Belgische vrouwentennis?
Alles wat je moet weten over Elise Mertens

© Belga

Het begin

Het begin

© Belga

Elise Mertens werd geboren in Leuven op 17 november 1995, maar is nu een echte Limburgse die woont in Hamont-Achel. Daar traint ze ook op de Kim Clijsters Academy. Dat tennissen haar in het bloed zat, werd snel duidelijk toen Mertens op haar vierde al een racket vastpakte. Met succes.

De opmars

De opmars

© Belga

Mertens was nog net geen 15 jaar oud toen ze debuteerde op het profcircuit. Op het ITF-toernooi van Torhout maakte de tenniswereld een eerste keer kennis met de geboren Leuvense. In 2013 volgde in Sharm-el-Sheikh een eerste toernooizege. Twee jaar later maakte ze de overstap naar het WTA-circuit, in 2017 won ze in Hobart haar eerste WTA-toernooi.

De doorbraak

De doorbraak

© Belga

In 2018 maakte Mertens een grote sprong voorwaarts. Ze won voor een tweede keer op rij in het Australische Hobart, waar ze meteen ook het dubbel naar haar hand zette. Later zou ze ook de enkeltoernooien van Lugano en Rabat winnen, in het dubbelspel pakte ze de trofee in Lugano, Rosmalen en Wuhan.

Coach én vriend

Coach én vriend

© Belga

Werk en privé gescheiden houden zit er voor Elise Mertens niet in. Ze traint namelijk onder de vleugels van haar vriend Robbe Ceyssens. Dat was in het verleden ook al het geval, maar in de lente van 2018 liep het zowel relationeel als professioneel mis. Enkele maanden later vormden de twee echter opnieuw een koppel, en na een klein jaar en een handvol coaches werd Ceyssens opnieuw haar coach.

Afgelopen jaar

Afgelopen jaar

© Belga

2019 begon uitstekend voor Mertens, want onder leiding van de Australiër David Taylor won ze het gerenommeerde toernooi van Doha. Daarnaast pakte ze ook meteen twee zeges in het dubbel. Maar haar toenmalige coach Taylor koos nadien voor een andere uitdaging en Mertens kwam terug bij haar vriend Ceyssens. Het was even zoeken naar haar beste vorm, maar met een vierde ronde op Wimbledon en de kwartfinale op de US Open bewees ze er te staan.

Nummer 1 in dubbel

Nummer 1 in dubbel

© Belga

In het enkelspel behoort Mertens tot de subtop, maar in het dubbelspel is ze zowaar wereldtop. Niet voor niets topt ze - samen met haar dubbelpartner Sabalenka - het jaarklassement, de Race to Shenzhen. Op de WTA-lijst staat ze momenteel vierde. Afgelopen seizoen wonnen Mertens en Sabalenka onder meer de US Open en kwalificeerden ze zich voor de WTA Finals.

Dierenvriend

Dierenvriend

Wat als Elise Mertens niet zo goed zou kunnen tennissen? Dan was ze iets gaan studeren om met dieren te werken, vertelde ze enkele jaren geleden al. Die dierenliefde uitte zich toen al in een halve zoo thuis, met vier honden, een hoop fazanten en wat kippen.

De rol van Kim Clijsters

De rol van Kim Clijsters

© Belga

Binnenkort zien we Kim Clijsters opnieuw op het circuit en krijgt Mertens concurrentie als vaandeldraagster van het Belgische vrouwentennis. Geen probleem, want de twee kennen elkaar goed. Mertens traint al jarenlang op de academie van Clijsters, die af en toe Mertens vergezelde op toernooien. Gaan ze straks ook eens dubbelen samen?

Top
t