Belgische gewichtheffers: een categorie apart

Ooit wonnen de Belgische gewichtheffers medailles op de Olympische Spelen maar in een sport die gedomineerd werd door Oost-Europeanen en voorál geteisterd door heel wat dopingschandalen, was dat de laatste decennia een moeilijke zaak.

Belgische gewichtheffers: een categorie apart

© Belga

De internationale gewichthefbond heeft de laatste tijd echter verregaande maatregelen genomen om de doping in de sport te bannen. In ons land staat er bovendien een nieuwe, vrouwelijke lichting klaar! Wij stellen je enkele krachtpatsers van vroeger en nu voor!

Nina Sterckx

Nina Sterckx

© Belga

De amper zestienjarige Nina Sterckx is dé toekomst van het Belgische gewichtheffen. In maart van dit jaar kroonde ze zich tot wereldkampioene bij de jeugd in de categorie tot 55 kg, een primeur voor ons land. Sterckx, een oud-turnster, is op haar leeftijd al zo goed dat ze ook bij de senioren al spraakmakende resultaten liet optekenen. Op het WK voor senioren in november van vorig jaar brak ze al het 20 jaar oude record van Ingeborg Marx. Op het EK in Georgië begin april deed ze daar nog een kilo bij. Haar 82 kg in de snatch (in 1 beweging een gewicht boven je hoofd tillen) en 101 kg in de clean & jerk (eerst het gewicht op je schouders tillen, dan boven je hoofd stoten) zijn bovendien Europese records bij de jeugd. Op dat EK eindigde ze als achtste. Sterckx wordt gecoacht door Tom Goegebuer en Bieke Vandenabeele.

Nathalie Lebbe

Nathalie Lebbe

© instagram/nlebbe

De 26-jarige Nathalie Lebbe traint in dezelfde club als Sterckx: Olympic Gent. Lebbe is nog maar twee jaar bezig met gewichtheffen en stond vorig jaar voor het eerst op het EK in de gewichtsklasse tot 58 kilogram. Lebbe eindigde negende met een totaal van 162 kilogram. Dit jaar werd ze 22ste in de categorie tot 59 kilogram met een totaal van 170 kilogram. Ze combineert haar sport met een job als medisch secretaresse in de dokterspraktijk van haar vader.

Op donderdag 2 mei kan je om 20u30 op Proximus TV kijken naar de veertiende aflevering van onze reportagereeks Tandem met gewichthefsters Nina Sterckx en Nathalie Lebbe.

Anna Van Bellinghen

Anna Van Bellinghen

© Belga

In de categorie tot 81 kilogram heeft ons land met de Waals-Brabantse Anna Van Bellinghen (25) een Europese topper in huis. Op het EK in Georgië pakte ze goud in het trekken en brons in totaal (trekken & stoten). Met 103 kilogram in het trekken zorgde ze voor een nieuw Belgisch record. Vorig jaar won Van Bellinghen EK-zilver in het trekken in de klasse tot 90 kilogram, in 2017 was ze in het stoten goed voor brons. Op het WK is haar beste prestatie een tiende plaats.

Tom Goegebuer

Tom Goegebuer

© Belga

Jarenlang werd ons land in het gewichtheffen vertegenwoordigd door Tom Goegebuer. In 2009 werd hij Europees kampioen in de categorie tot 56 kilogram. Daarnaast pakte hij ook zilver (2008) en twee keer brons (2010 en 2013) op een EK. Goegebuer nam ook drie keer deel aan de Olympische Spelen, waar hij dertiende, twaalfde en veertiende eindigde. Na de Spelen van Rio zette hij een punt achter zijn topsportcarrière. In 2009 werd hij bekroond met het Vlaams Sportjuweel. Samen met zijn vriendin Bieke Vandenabeele, zelf succesvol in het reddend zwemmen en bobslee, coacht hij nu onder meer Nina Sterckx en Nathalie Lebbe.

Ingeborg Marx

Ingeborg Marx

© Belga

Ingeborg Marx is niet meer of minder dan een fenomeen uit de Belgische sportwereld. Ze was succesvol in verschillende sporten: van atletiek over paardensport tot baanwielrennen én gewichtheffen. In veel van deze sporten zette ze bovendien records op de tabellen. In het powerliften veroverde ze drie wereldtitels en brak ze twee wereldrecords. Als gewichthefster nam ze deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waar ze een elfde plaats behaalde in de categorie tot 58 kilogram.

Serge Reding

Serge Reding

© Belga

Serge Reding nam in 1964 voor het eerst deel aan de Olympische Spelen in Tokio, waar hij tiende eindigde. Vier jaar later pakte hij zilver bij de zwaargewichten in Mexico en groeide hij uit tot een nationale bekendheid. Hij werd gekozen tot Sportman van het jaar voor Eddy Merckx en ontving een jaar later de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Na zijn mislukte olympische campagne van München in 1972 schitterde hij nog een laatste keer op internationaal vlak op het WK 1974 in Manilla, waar hij zilver pakte. Een jaar later stierf hij echter totaal onverwacht in datzelfde Manilla terwijl hij op bezoek was bij zijn Filipijnse vriendin.

Frans De Haes

Frans De Haes

© Wikimedia

Voor die andere Belgische olympische medaillewinnaar in het gewichtheffen moeten we nog wat verder terug in de tijd gaan. Frans De Haes pakte tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 goud in de proef trekken met één arm, stoten met één arm en stoten met beide armen (220 kg samen: 60-65-95) in de pluim- of vedergewichtklasse. Amper drie jaar later overleed De Haes, die ook wereldkampioen en wereldrecordhouder bij de lichtgewichten was, aan de gevolgen van een griepepidemie. Hij was amper 28 jaar oud.

Top
t