Deze Belgische topjudoka’s dromen van Tokio

Het Belgisch judo heeft een lange traditie om voor Belgisch eremetaal te zorgen op Olympische Spelen. Denk maar aan de successen van Robert Van de Walle, Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye. Maar ook in Tokio 2020 hopen de Belgische judoka’s te scoren.
Deze Belgische topjudoka’s dromen van Tokio

© Belga

Deze Belgische topjudoka’s hopen er volgend jaar bij te zijn op de Olympische Spelen. Wij zetten hun kansen op een rijtje.

Matthias Casse

Matthias Casse

© Photonews - Aleksandar Djorovic

Matthias Casse (22) wordt gezien als hét grote Belgische judotalent. In 2017 kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de junioren als eerste Belg sinds Ulla Werbrouck in 1990. Als sparringpartner van Dirk Van Tichelt beleefde hij de Olympische Spelen van Rio vanop de eerste rij. In Tokio is hij klaar om zelf op de tatami te staan. Casse staat momenteel zesde op de wereldranking in de categorie tot 81 kilogram en pakte dit jaar brons op de Grand Slam van Düsseldorf.

Sami Chouchi

Sami Chouchi

© Isopix

Door een schouderblessure moest Brusselaar Sami Chouchi (26) zijn olympische droom voor Rio opbergen. Maar hij vocht terug en maakte een nieuwe start in een nieuwe gewichtscategorie (-81 kg). Dat bleek een succesvolle keuze: Chouchi won in 2018 het zilver op het EK judo in Glasgow. Maar om op de Olympische Spelen te geraken, zal hij wel voorbij Matthias Casse moeten geraken, aangezien er maar één Belg naar Tokio mag gaan in dezelfde gewichtscategorie. Voorlopig staat Chouchi vijftiende op de wereldranking. Dit jaar pakte hij al brons op de Grand Prix van Tel Aviv, vorig jaar was hij goed voor goud in Cancún.

Op donderdag 17 april kan je om 20u30 op Proximus TV kijken naar de twaalfde aflevering van onze reeks Tandem met judoka’s Matthias Casse en Sami Chouchi, concurrenten op de mat, maar goede vrienden ernaast. Ontdek hier meer over deze aflevering.

Dirk Van Tichelt

Dirk Van Tichelt

© Photonews

Onze laatste olympische medaillewinnaar uit het judo. Dirk Van Tichelt (34) bezorgde ons land brons op de Olympische Spelen in Rio. Eerder was hij ook al goed voor twee keer brons op een WK en goud op het EK. Momenteel werkt Van Tichelt hard aan zijn revalidatie na een zware knieoperatie. Voor Van Tichelt wordt de Spelen halen dus een race tegen de klok. Op het WK in augustus wil hij zijn comeback maken.

Charline Van Snick

Charline Van Snick

© Belga

In 2012 was het Charline Van Snick (29) die ons land brons bezorgde in de categorie tot 48 kg. In die categorie pakte ze ook brons op het WK van 2013 en goud op het EK in 2015 en 2016. Na haar teleurstellende negende plaats in Rio stapte ze over naar de gewichtscategorie tot 52 kg. Daar prijkt ze momenteel op de vijfde plaats op de wereldranking. Eerder dit jaar pakte ze brons op de Grand Slam van Jekaterinburg.

Toma Nikiforov

Toma Nikiforov

© Photonews

In de categorie tot 100 kg hebben we een medaillekandidaat met Toma Nikiforov (26), de huidig Europees kampioen. In 2015 pakte hij al brons op het WK, maar op de Olympische Spelen in Rio ontgoochelde Nikiforov met een negende plaats. Een jaar later was hij goed voor zilver op het WK. Het WK van vorig jaar moest hij aan zich voorbij laten gaan met gescheurde kruisbanden. Dit jaar pakte hij al zilver op de Grand Prix van Marrakech en brons in Antalya, waardoor hij momenteel veertiende staat op de wereldranking.

Jorre Verstraeten

Jorre Verstraeten

© Belga

Op zijn 22ste is Jorre Verstraeten een van de grootste judotalenten van ons land. Hij was bij de jeugd goed voor verschillende medailles op kampioenschappen, waaronder brons op de Jeugd Olympische Zomerspelen in 2014. Ondertussen heeft hij er ook al twee EK’s bij de senioren op zitten, waar hij telkens negende eindigde. Eerder dit jaar pakte hij zijn eerste goud in de IJF World Tour op de Grand Prix van Tel Aviv. Zo staat hij voorlopig 19de op de wereldranking.

Gabriella Willems

Gabriella Willems

© Belga

Ook bij de vrouwen hebben we met Gabriella Willems (22) een groot judotalent in huis. Op het WK voor junioren van 2017 pakte ze een bronzen medaille. Op haar eerste WK bij de senioren ging ze er vorig jaar meteen uit. Maar ze was wel goed voor zilver op de Grand Prix van Cancún en brons in Den Haag.

Roxane Taeymans

Roxane Taeymans

© Belga

In de categorie tot 70 kg zal Willems in eigen land wel eerst nog moeten afrekenen met de 27-jarige Roxane Taeymans, die net boven haar staat op de wereldranking, op plaats 29. Taeymans won vorig jaar haar eerste Grand Prix-medaille: zilver in Tunis. In 2013 werd ze Europees kampioene bij de U23.

De andere Belgen

De andere Belgen

© Belga

Met de 27-jarige Anne Sophie Jura (foto, IJF 26), vorig jaar vijfde op het EK, hebben we nog een ijzer in het vuur in de categorie tot 48 kilogram. Een opkomend talent in de categorie tot 57 kilogram is de 21-jarige Mina Libeer, in 2017 nog goed voor brons op het WK voor junioren en momenteel 42ste op de wereldranking.

Bij de mannen hebben we met Kenneth Van Gansbeke (foto, IJF 38) nog een subtopper in de categorie tot 66 kg. De dertigjarige Joachim Bottieau was er al twee keer eerder bij op de Olympische Spelen en waagt nu zijn kans in de hogere gewichtsklasse tot 90 kg, waar hij momenteel 41ste prijkt op de wereldranking.

Top
t