Wat als het tennisracket wordt opgeborgen? Dit doen onze voormalige toptennissers

Een tenniscarrière duurt niet eeuwig. Vroeg of laat moeten de spelers er de brui aan geven, maar wat dan? Welke carrièrepaden kozen de beste Belgische spelers en speelsters na hun leven op de court?
Wat als het tennisracket wordt opgeborgen? Dit doen onze voormalige toptennissers

© Belga

Dominique Monami

Dominique Monami

© Belga

Een beetje de leading lady van het Belgische vrouwentennis. Monami slaagde er namelijk als eerste landgenote in om de top tien op de wereldranking te bereiken. In 2016 werd ze aangesteld als kapitein van de Fed Cup-ploeg, maar ondanks sportieve successen stopte de samenwerking een jaar geleden op vraag van de speelsters. Nadien maakte Monami de switch naar mental coach in de sport- en bedrijfswereld.

Dick Norman

Dick Norman

© Belga

Hij schitterde in 1995 op Wimbledon, was een uitstekende dubbelspeler en trok met vrouw en kinderen de wereld rond. De man die voor de rest van zijn leven welkom is op Wimbledon en Roland Garros (omdat hij de laatste acht bereikte op beide toernooien) focuste zich daarna op het organiseren van tennistoernooien en -vakanties. Sinds 2018 staan hij en zijn vrouw in voor de organisatie van de European Open in Antwerpen.

Xavier Malisse

Xavier Malisse

© Belga

De X-man verbaasde de tenniswereld in 2002 door op Wimbledon de halve finale te bereiken en ex-winnaar Richard Krajicek uit te schakelen. In 2004 schreef Malisse zowaar nog meer geschiedenis, door samen met Olivier Rochus het dubbeltoernooi van Roland Garros te winnen. Ondertussen verdeelt de 38-jarige Malisse zijn tijd tussen België en Florida, waar hij tennisclinics geeft.

Justine Henin

Justine Henin

© Belga

De beste Belgische tennisster ooit, daar bestaat geen twijfel over. Henin heeft zeven Grand Slam-zeges op haar palmares en stond 117 weken op nummer 1. Na haar carrière ging ze met haar goed verdiende centen aan de slag. Haar tennisclub in Limelette vormde ze zo om tot een centrum voor seminaries en bedrijfsevenementen. Daarnaast is ze ook vaak te gast als commentator voor tenniswedstrijden op de Franstalige tv-zenders.

Kim Clijsters

Kim Clijsters

© Belga

De erelijst van Henin mag dan nog iets rijkgevulder zijn, die van Clijsters is er ook eentje om 'u' tegen te zeggen. De Limburgse won driemaal de US Open en was ook een keer de beste op de Australian Open. Na haar carrière is de mama van drie ambassadrice van SOS Kinderdorpen, steunt ze een organisatie die families in een moeilijke gezinssituatie helpt en heeft ze haar eigen tennisacademie.

Sabine Appelmans

Sabine Appelmans

© Belga

Een van de vaandeldragers van het Belgische tennis in de jaren '90. Nadat Appelmans het tennisracket had opgeborgen, probeerde ze het even als tv-omroepster. Ze had echter meer succes als commentator voor tenniswedstrijden. Tussen 2006 en 2011 was ze ook kapitein van het Fed Cup-team. Ze houdt ook workshops, lezingen en tennisvakanties en is betrokken bij het toernooi van Antwerpen.

Olivier Rochus

Olivier Rochus

© Belga

Roger Federer was een grote fan van de kleine Belg. Hoewel Rochus maar 1,66 meter groot werd, is hij een van de zes Belgische mannen die een ATP-toernooi wist te winnen én de kleinste speler ooit die daarin slaagde. De kers op de taart was de dubbeltitel met Malisse op Roland Garros. Na zijn loopbaan kende de Waal een moeilijke periode, maar hij kroop weer recht. Hij coachte in het verleden Arthur De Greef, nu wil hij golfleraar worden.

Kristof Vliegen

Kristof Vliegen

© Belga

Een vervelende schouderblessure dwong Vliegen om al op 29-jarige leeftijd te kappen met proftennis. Vliegen stortte zich nadien op enkele projecten. Hij fungeerde als tussenpersoon voor ING met potentiële klanten, opende een restaurant en richtte een tennisschool op. Vandaag gaat het meeste van zijn tijd echter naar het coachen van enkele beloftevolle tennissers, zoals Arthur De Greef en de Nederlander Tallon Griekspoor.De 9e aflevering van TANDEM toont een portret van Kristof Vliegen & Arthur De Greef.

Bekijk Tandem elke donderdag om 20u30 op het 11(1)-kanaal van Proximus TV, beschikbaar voor klanten van Belgian Sports en All Sports. Later op de week wordt het programma verschillende keren heruitgezonden. Ontdek hier mee over het sportaanbod van Proximus TV.

Filip Dewulf

Filip Dewulf

© Belga

Hij stond in het circuit te boek als een grijze muis, maar verbaasde in 1997 de tenniswereld. Vanuit de kwalificaties stootte hij op Roland Garros plots door naar de halve finale, waarin ex-nummer 1 Gustavo Kuerten te sterk was. Dewulf won in zijn carrière 2 ATP-toernooien en ging nadien aan de slag als sportjournalist voor Het Laatste Nieuws.

Johan van Herck

Johan van Herck

© Belga

Geen hoogvlieger als speler, met 8 Challengertitels op het palmares en een 65ste stek op de ATP-ranking als hoogste resultaat. Maar vandaag hij is wel de leading man van het Belgische ploegtennis. Van Herck loodste de Davis Cup-ploeg naar twee finales en nam er eind 2018 nog eens de leiding van de Fed Cup-ploeg bij.

Els Callens

Els Callens

© Belga

Een 12de plaats op de wereldranglijst, 10 WTA-titels, brons op de Olympische Spelen en meerdere kwartfinales en zelfs één halve finale op Grand Slams. Els Callens was top... in het dubbelspel. Na haar rijkgevulde carrière startte Callens de ECC Tennisschool op in Antwerpen, waar ze zich richt op tennisspelers van alle leeftijden.

Top
t