Welke Belgische atleten moet je in het oog houden? Ze zijn tot grootse dingen in staat

België is een atletiekland. In het verleden hadden we al enkele grote kampioenen, maar ook de huidige lichting is tot grootse dingen in staat. Wie zijn de (toekomstige) vaandeldragers van de Belgische atletiek?
Welke Belgische atleten moet je in het oog houden? Ze zijn tot grootse dingen in staat

© Belga

Renée Eykens

Renée Eykens

© Belga

Op haar 19de stond ze al in de halve finale van de 800 meter op de Olympische Spelen, op het afgelopen EK indoor greep ze maar net naast een bronzen medaille. Renée Eykens is op haar 21ste al een vaste waarde in de atletiekwereld. De voormalige Europese kampioene bij de beloften en junioren gaat dan ook een mooie toekomst tegemoet.Op donderdag 16 mei kan je om 19u45 op Proximus TV kijken naar de zestiende aflevering van onze reportagereeks Tandem met Renée Eyckens en Pieter-Jan Hannes.

Cynthia Bolingo

Cynthia Bolingo

© Belga

Ze is al 26, maar sportminnend België leert haar nu pas echt kennen. Nochtans kroonde Bolingo zich al vijf keer tot Belgisch kampioene. Maar het zijn de recente opmars van de Belgian Cheetahs (de vrouwelijke 4x400m) en haar doorbraak op het internationale toneel in 2019 die haar in the picture zetten. Op het EK in Glasgow pakte ze zilver op de 400m en reeg ze de Belgische records aan elkaar.

Camille Laus

Camille Laus

© Belga

Een tweede Belgian Cheetah die hoge ogen gooit. Laus pakte in 2013 nog een Belgische titel in het verspringen, maar vorig jaar stond ze op het hoogste schavotje... op de 400 meter. De 25-jarige Laus heeft een goed voorbeeld op haar favoriete nummers, want ze is al geruime tijd de vriendin van Kevin Borlée. Met de Cheetahs werd ze vorige zomer vierde op het EK in Berlijn.

Nafi Thiam

Nafi Thiam

© Belga

Een opkomend talent kunnen we haar niet meer noemen. De Olympische, Europese en wereldkampioene behoort al enkele jaren tot de wereldtop. Maar Thiam is er nog steeds maar 24 én is niet eens voltijds atlete. De studente geografie haalt komende zomer (normaal gezien) haar diploma en zal dan pas fulltime prof zijn. En dan is het voor de concurrentie bang afwachten hoeveel progressie de Naamse nog heeft.

Hanne Maudens

Hanne Maudens

© Belga

Bijna alle aandacht in de meerkamp bij de vrouwen gaat naar Thiam, maar in haar schaduw timmert de 22-jarige Maudens aan haar weg naar de top. Maudens is zowaar de regerende Belgische kampioene vijfkamp en verbeterde vorige maand nog Thiams Belgisch record in het verspringen. Afgelopen zomer werd ze bij de profs tiende op het EK in Berlijn in de zevenkamp, op het EK indoor in Glasgow werd ze achtste op de vijfkamp.

Jonathan Sacoor

Jonathan Sacoor

© Belga

De golden boy op de 400 meter. Jonathan en Kevin Borlée lijken hun beste jaren achter de rug te hebben. Dylan Borlée en Julien Watrin laten mooie dingen zien, maar het is Sacoor die wordt getipt als de volgende wereldtopper. Hij werd vorig jaar individueel wereldkampioen bij de junioren, loodste de Belgian Tornados naar Europees goud op de 4x400m en greep maar net naast de internationale trofee van Rising Star.

Mariam Oulare

Mariam Oulare

© Belga

Momenteel heeft haar oudere broer Obbi Oulare nog iets meer bekendheid, maar dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen. De 16-jarige spurtster staat te boek als een groot talent. In januari liep ze op de 60 meter bij de junioren nog een record van Kim Gevaert van de tabellen. Mariam Oulare zette het Belgisch record op 7"43. De dochter van oud-voetballer Souleymane Oulare leeft en traint in Frankrijk.

Hanne Claes

Hanne Claes

© Belga

Meervoudig nationaal kampioene op de 200 meter, maar de voorbije jaren vond de 27-jarige Claes een nieuwe liefde in de 400 meter horden. Ook daarin werd ze nationaal kampioen en behoort ze ondertussen tot de Europese subtop. Op het EK afgelopen zomer liep ze naar een vierde plaats. Met de Cheetahs strandde ze in de aflossing op dezelfde stek.

Eliott Crestan

Eliott Crestan

© Belga

Hij is er pas 20 geworden en dus zit er nog veel rek op de prestatie van de 800m-loper. Maar hij werd al twee keer Belgisch kampioen bij de grote jongens en pakte vorig jaar nog een bronzen plak op het WK bij de junioren. Het is dan ook duidelijk dat er veel talent zit in Crestan, die zich kwalificeerde voor het EK in Berlijn met de profs. Daarin strandde hij wel in de reeksen.

Dylan Borlée

Dylan Borlée

© Belga

De jongste telg van het Borlée-geslacht. De nu 26-jarige Dylan boekte individueel nog niet de successen van zijn oudere broers, maar speelt al wel enkele jaren een heel belangrijke rol in het estafetteteam. Met de Belgian Tornados pakte hij al vier keer Europees goud (2x indoor, 2x outdoor) en een bronzen plak op het WK.

Top
t