Motorcrossland België: onze helden van vroeger en nu

De laatste jaren domineren de buitenlanders de motorcross, maar ons land heeft een rijke geschiedenis in deze sport. Getuige daarvan zijn de 15 zeges in de Motorcross der Naties, enkel het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten doen beter. Wat individuele WK-zeges betreft, doet België iedereen verbleken. Ons land veroverde al 55 wereldtitels en in totaal 135 podiumplaatsen. Een wandeling door de geschiedenis.
Motorcrossland België: onze helden van vroeger en nu

© Belga

René Baeten

René Baeten

© Youtube

De allereerste wereldkampioen motorcross in de 500cc-klasse ooit werd hij niet, die eer moest hij in 1957 aan de Zweed Bill Nilsson laten, maar Baeten werd een jaar later wel de allereerste Belgische wereldkampioen. De Motorcross der Naties zou hij nooit winnen, hij moest zich tevredenstellen met een handvol ereplaatsen. Baeten kwam in 1960 om het leven na een ongeluk in een wedstrijd in Stekene.

Joël Robert

Joël Robert

© Belga

Joël Émile Édouard Robert is de volledige naam van de zesvoudige wereldkampioen. Die wereldtitels veroverde hij allemaal in de klasse van 250cc. De voormalige vedette van Suzuki kampt ondertussen al 10 jaar met diabetes. Als gevolg van die ziekte werd eind 2018 een deel van zijn rechterbeen geamputeerd. Desondanks plant hij naar Amerika te verhuizen om daar curator te worden van een motorcrossmuseum.

Roger De Coster

Roger De Coster

© Belga

De man die erom bekend stond om op het einde van de wedstrijd naar voren te schieten. Zijn doorgedreven rijstijl leverde hem in 1971 zijn eerste wereldtitel op in de 500cc-klasse, de eerste van in totaal vijf stuks. Na zijn actieve carrière werd hij een succesvolle teambaas bij achtereenvolgens Honda, Suzuki en KTM. Bij die laatst ploeg hield hij het na afgelopen seizoen voor bekeken.

Harry Everts

Harry Everts

© Belga

Recordkampioen Stefan Everts had het motorcrossen in zijn bloed zitten. Vader Harry kon namelijk ook een stukje overweg met een motorfiets. Een aangepaste weliswaar, want Everts senior had een been dat korter was dan het andere en had daarin minder kracht. Hij behaalde desondanks drie wereldtitels in de 125cc-categorie en eentje bij de 250cc. Na zijn carrière startte hij een rijschool voor motorcross in Spanje.

André Malherbe

André Malherbe

© Belga

De in Hoei geboren Malherbe won zijn eerste officiële cross in 1973... onder Franse licentie. Hij was op dat moment amper 17 jaar, te jong voor een Belgische licentie. Die kreeg hij het jaar daarop alsnog en Malherbe werd driemaal wereldkampioen in de 500 cc. HIj zou ook drie keer tweede eindigen in de WK-stand. In 1988 nam hij deel aan Parijs-Dakar, maar daarbij raakte hij verlamd. Meteen het einde van zijn sportieve carrière.

Georges Jobé

Georges Jobé

© Belga

De jongste kampioen ooit in de 250cc-klasse. De in Retinne geboren Jobé reed op amper 19-jarige leeftijd al naar de wereldtitel, op een Suzuki. Het was de eerste van uiteindelijk vijf wereldtitels, waarvan drie in de 500cc-klasse op een Honda. De tweevoudige Sportman van het Jaar raakte in 2007 deels verlamd, in 2012 overleed hij op amper 51-jarige leeftijd aan leukemie.

Eric Geboers

Eric Geboers

© Belga

'Mister 875cc' was de eerste motorcrosser die in de drie verschillende categorieën wereldkampioen werd. Geboers zette in 1990 in stijl een punt achter zijn indrukwekkende carrière door zijn vijfde wereldtitel te pakken op de Citadel in Namen. 'The Kid' overleed in mei 2018 na een tragisch ongeval. Hij sprong vanuit een plezierboot een hond in nood achterna, maar verdronk.

Joël Smets

Joël Smets

© Belga

Met 57 GP-zeges en vijf wereldtitels behoort Joël Smets tot de legendes van de motorcrosssport. De geboren Kempenaar domineerde samen met landgenoot en rivaal Stefan Everts meer dan een decennium het internationale toneel. Na zijn actieve carrière werd Smets bondscoach van de Red Knights, onze nationale ploeg voor motorcross. Die functie oefende hij elf jaar lang uit, tot eind 2017.

Stefan Everts

Stefan Everts

© Belga

De eeuwige rivaal van Smets, al staat Everts nog iets hoger op de ladder. Niet onlogisch. Everts heeft 12 jaar na zijn afscheid nog steeds verschillende records in handen. Hij werd 10 keer wereldkampioen, deed dat in drie verschillende klasses én voor vier verschillende merken. Bovendien zegevierde hij in maar liefst 101 GP's en won hij als eerste piloot ooit drie verschillende GP's op één dag. Eind 2018 was hij het slachtoffer van een malaria-aanval, maar hij vocht terug.

Steve Ramon

Steve Ramon

Toen Stefan Everts er in 2006 mee ophield, leek Steve Ramon de gedroomde opvolger. Na zijn wereldtitel in de 125cc-klasse in 2003 was hij in 2007 de beste in de 500cc-klasse. Een jaar later moest hij David Philippaerts voor zich dulden en nog eens een jaar later brak hij een nekwervel. Hij was enkele maanden out, maar vocht terug. Na een doodssmak in 2011 in Lommel hield hij het voor bekeken.

Clément Desalle

Clément Desalle

© Belga

Een wereldtitel pakte de 29-jarige Waal nog niet, maar de huidige nummer 1 van België kwam wel al zes keer dichtbij. Tussen 2009 en 2013 werd hij drie keer tweede en twee keer derde, telkens met Antonio Cairoli als wereldkampioen. Na enkele mindere jaren - met onder meer blessures - eindigde hij het voorbije seizoen nog eens derde in het WK. Dit keer werd Jeffrey Herlings wereldkampioen.Elke donderdag pakt Proximus TV uit met een gloednieuwe reeks die inzoomt op de unieke band tussen twee figuren uit de sportwereld: Tandem. Op 21 februari zijn dat motorcrossster Amandine Verstappen en haar vader Stéphane! Ontdek hier al enkele fragmenten!

Top
t