Meer dan een coach of verzorger: de speciale band tussen topsporters en hun entourage

Om steeds beter te worden en wedstrijden in ideale omstandigheden te kunnen voorbereiden, rekenen topsporters op hun entourage. Gezien de intense relatie tussen die personen, is het niet ongebruikelijk dat er een hechte band ontstaat tussen de atleet en zijn verzorger of coach. Sommigen worden vrienden en vertrouwenspersonen.
Meer dan een coach of verzorger: de speciale band tussen topsporters en hun entourage

© Belga

Wout van Aert - Wesley Theunis

Wout van Aert - Wesley Theunis

Hij had het er moeilijk mee, benadrukte Theunis, toen hij eind 2017 besloot op een aanbod van Lotto Soudal in te gaan. Hij nam zo afscheid van de wegploeg van goede vriend en vertrouwenspersoon Wout van Aert, die hij bij Vastgoedservice had leren kennen. Lang duurde de scheiding niet. De voorbije twee winters bleef hij Van Aert begeleiden en hij maakt in 2019 samen met zijn poulain de overstap naar Jumbo-Visma. "Vroeger was het een mager manneke, nu is hij man geworden", aldus Theunis over zijn goede vriend.

Lees hier meer over de Tandem-uitzending met Wout van Aert en Wesley Theunis!

Sven Nys - Guy Verbist

Sven Nys - Guy Verbist

© Belga

Negen keer Belgisch kampioen, twee keer wereldkampioen en ontelbaar veel zeges. Sven Nys was ruim 20 jaar lang wereldtop in het velrijden, met dank aan coach Paul van den Bosch én verzorger Guy Verbist. Hij was 13 jaar lang de vaste verzorger van de Kannibaal uit Baal en de twee werden goede vrienden. Verbist begeleidde ook even zoon Thibau Nys, maar focust zich nu op zijn eigen praktijk. 

Tia Hellebaut - Wim Vandeven

Tia Hellebaut - Wim Vandeven

© Belga

Hoe ver kan een band tussen een topsporter en een coach gaan? Wel, getrouwd zijn en samen drie kinderen hebben, lijkt ons zo een beetje het maximum. Met Vandeven als coach bereikte Hellebaut de wereldtop in de atletiek. Ze werd één keer wereldkampioene in de vijfkamp indoor en pakte twee keer Europees goud in het hoogspringen. De kers op de taart was echter een gouden plak in het hoogspringen op de Olympische Spelen in 2008.

Elise Mertens - Robbe Ceyssens

Elise Mertens - Robbe Ceyssens

© Belga

De nummer één van het Belgische vrouwentennis werkte zich in 2017 en 2018 naar de subtop van het mondiale tennis. Vorig jaar bereikte ze zelfs de halve finale op de Australian Open. Dat alles deed ze met haar lief Robbe Ceyssens als coach. De twee stopten kort nadien wel hun professionele relatie, waarna Mertens nog een paar keer wisselde van coach.

Cadel Evans - David Bombeke

Cadel Evans - David Bombeke

© Belga

Wereldkampioen wielrennen en winnaar van de Tour de France. Cadel Evans kon in zijn jacht naar het allerhoogste 10 jaar lang rekenen op de steun van verzorger en persoonlijke toeverlaat David Bombeke. De Antwerpse kinesist - die een goede reputatie heeft binnen het wielrennen en het voetbal - maakte Evans' grootste triomfen van dichtbij mee en er ontstond een hechte vriendschap.

Tom Boonen - Dirk Nachtergaele

Tom Boonen - Dirk Nachtergaele

© Belga

Van de oude Museeuw naar de nieuwe Museeuw. Dirk Nachtergaele, trouwe werknemer van Patrick Lefevere, kreeg al snel de jonge Tom Boonen op zijn massagetafel. "Een papcoureurke", aldus Nachtergaele. Maar met dank aan zijn verzorgende handen groeide Boonen uit tot een van de beste renners ter wereld, bekroond met de wereldtitel in Madrid. "De mooiste herinnering", blikt Nachtergaele terug.

Justine Henin - Carlos Rodriguez

Justine Henin - Carlos Rodriguez

© Belga

De Waalse tennisster ontmoette op haar 14de ene Carlos Rodriguez. De Argentijnse tenniscoach nam Juju onder zijn hoede en dat wierp zijn vruchten af. Rodriguez loodste Henin naar zeven Grand Slam-titels en 117 weken als nummer één op de WTA-ranking. De samenwerking was intens, toen Henin naar Monaco verhuisde zakte Rodriguez jaarlijks tot tien weken af naar het prinsdom.

Kim Gevaert - Rudi Diels

Kim Gevaert - Rudi Diels

© Belga

Die andere golden lady van de Belgische atletiek in het eerste decennium van deze eeuw. Ook Gevaert had een heel hechte band met haar trainer Rudi Diels, al bleef die relatie in tegenstelling tot Hellebaut puur professioneel. Diels leerde Gevaert kennen toen die op sportkot zat in Leuven. Onder zijn vleugels werd Gevaert zowel indoor als outdoor Europees kampioen én pakte ze met de 4x100m goud op de Olympische Spelen.

Nafi Thiam - Roger Lespagnard

Nafi Thiam - Roger Lespagnard

© Belga

72 jaar is hij ondertussen, maar er zit nog geen sleet op Lespagnard. De Luikenaar, die van 2010 tot 2018 ook burgemeester was van Fléron, is sinds de begindagen de drijvende kracht achter Nafi Thiam. De Naamse atlete groeide uit tot absolute wereldtop. Ze veroverde al goud op Europees, wereld- en Olympisch niveau. Nike zag al snel het enorme potentieel en maakte van Thiam een uithangbord.

Iljo Keisse - Robert D'hont

Iljo Keisse - Robert D'hont

© Belga

De gevierde pistier en held van het Gentse Kuipke laat zijn benen tijdens het pisteseizoen al jarenlang door één man onder handen nemen: Robert D'hont. Die maakte de opgang mee van Keisse, maar ook diens donkere periode toen hem een dopingschorsing boven het hoofd hing. D'hont twijfelde nooit aan zijn poulain en de twee bleven dan ook samenwerken toen Keisse terugkeerde.Vanaf donderdag 31 januari pakt Proximus TV uit met een gloednieuwe reeks die inzoomt op de unieke band tussen twee figuren uit de sportwereld: Tandem.

Top
t