American Football: een spannende sport en eenvoudiger dan het lijkt!

Het grootste feest van de American Football, de Super Bowl, vindt op zondag 3 februari plaats tussen de Los Angeles Rams en de New England Patriots. Als je de regels van het Amerikaanse voetbal nog niet begrijpt, zijn hier de sleutels om alles te begrijpen en ervan te genieten. Het is een stuk eenvoudiger dan het lijkt.


American Football: een spannende sport en eenvoudiger dan het lijkt!

© isopix

Seizoen na seizoen haalt de NFL indrukwekkende kijkcijfers in de Verenigde Staten, en de Super Bowl (de kampioenschapsfinale) is daarvan het summum. Dit evenement houdt jaarlijks meer dan 100 miljoen kijkers in de ban. Het is geen toeval dat Amerikanen zo gepassioneerd zijn over deze sport. Het is immers spectaculair en spannend en de spelers tonen telkens weer hun indrukwekkende atletische kwaliteiten. Wist je trouwens dat sommigen onder hen de 100 meter in minder dan 11 seconden rennen? Na het lezen van dit dossier zal je voldoende weten om ten volle te kunnen genieten van een NFL-wedstrijd. Maar let op, als je eenmaal geproefd hebt van American Football, kan je misschien niet meer zonder.
 
Proximus TV zendt elke week 2 NFL-wedstrijden uit, plus de beste play-offs én de Super Bowl!
 
Hoe de NFL volgen? Ontdek het sportaanbod van Proximus TV!

Lees ook:

Waanzinnige cijfers: Tom Brady en zijn carrière!

Los Angeles Rams – New England Patriots: alles over de teams die het tegen elkaar opnemen in de Super Bowl LIII
 
Bekijk ook deze uitstekende video waarmee je de sport beter zal begrijpen:

Het principe van het spel

Het principe van het spel

© isopix

Amerikaans voetbal is een spel waarbij je terreinwinst moet boeken. Het doel van het spel is om de end zone (waar de palen zijn) van de tegenstander binnen te dringen om een touchdown (6 punten) of een field goal te scoren (3 punten). Bij deze sport strijdt de aanval dus tegen de verdediging.
 
De touchdown bestaat uit het binnendringen met de bal in de hand of het ontvangen van de bal in de end zone van de tegenstander.
 
Bij een field goal schiet een speler de bal tussen de doelpalen, net zoals een strafschop gemaakt wordt bij rugby.
 
Het team in balbezit valt aan en heeft 4 pogingen om ten minste 10 yards (9,14 meter) in de kamp van de tegenpartij te overbruggen. Zodra ze deze 10 yards heeft afgelegd, heeft ze 4 nieuwe pogingen om 10 extra yards te veroveren en zo gaat het verder tot de end zone van de tegenstander is bereikt. Een Amerikaans voetbalveld is 100 meter lang.

Het belang van de quarterback

Het belang van de quarterback

© isopix

De quarterback is de belangrijkste speler in een Amerikaans voetbalteam. Hij is de spelverdeler en degene die de aanvallen van het team leidt. Hij kan kiezen voor de pass of de run. Als hij kiest voor de pass, gooit hij de bal naar voren in de richting van een van zijn aanvallers. Als de ontvanger erin slaagt de bal onder controle te krijgen, dan gaat het spel van daaraf verder. Als het niet lukt en de bal de grond raakt, is het een onvolledige pass. Het aanvallende team verliest één van zijn 4 pogingen en de bal wordt opnieuw ingezet op de locatie van de vorige poging. De vele lijnen in het veld dienen als een maatstaf om te bepalen waar het spel moet worden gespeeld.
 
Als de quarterback kiest voor een run, geeft hij de bal aan een running back (rennende speler) die probeert het verdedigende gordijn te doorboren om zo ver mogelijk door te stoten op het veld.
 
Als de quarterback door de tegenstander wordt aangepakt en gevloerd voordat hij de bal kan doorgeven, is het een sack. In dit geval verliest hij een poging zoals in het geval van een onvolledige pass. Wanneer deze sack plaatsvindt in de end zone van de quarterback, scoort het verdedigende team 2 punten. We hebben het dan over een safety. Maar dat is eerder zeldzaam.

Zodra de speler in balbezit op de grond wordt gewerkt of als hij buiten de lijnen van het veld loopt, is de actie voorbij.

Foto: Tom Brady, de legendarische quarterback van de New England Patriots, is een van de beste spelers in de NFL-geschiedenis op deze positie.

Amerikaans voetbal, een strategisch spel

Amerikaans voetbal, een strategisch spel

© isopix

American Football is een zeer fysiek spel, vaak gewelddadig, maar het is niet beperkt tot dat. Het tactische aspect, zelfs strategisch, is essentieel, vooral omdat een wedstrijd tot op het einde nog onverwacht kan kantelen. Het beste voorbeeld is de Super Bowl in 2017. Toen wonnen de New England Patriots nipt met 34-28 van Atlanta Falcons hoewel het tijdens de rust nog 28-3 stond.

Omdat er maar vier pogingen ziin om 10 yards te overbruggen, kan een quarterback snel onder druk worden gezet. Aan het einde van de derde poging zijn er verschillende opties voor hem:
 
- Als het team zich relatief dicht bij de end zone van de tegenstander bevindt, kunnen ze een field goal proberen te maken. Dit is een trap die erg lijkt op een penalty in rugby waarbij de bal tussen de twee doelpalen moet worden getrapt. Een field goal brengt 3 punten op.

- Het team kan (en dit is meestal wat het doet) voor een zogenaamde punt kiezen. Dat wil zeggen dat ze de bal teruggeven aan de tegenstander door deze zo ver mogelijk weg te trappen.

- Als het team aan het einde van de wedstrijd moet scoren, kunnen ze ervoor kiezen om de resterende yards bij de laatste poging al rennend te overbruggen. Maar dat is een riskante optie, want in het geval van een mislukking start de aanval vanaf de laatste positie waar de bal werd gespeeld.

De rol van de verdediging

De rol van de verdediging

© isopix

De rol van de verdediging is om te voorkomen dat de aanval voortgaat. Ofwel door de quarterback aan te pakken (sack), door de running back te pakken of door een pass te onderscheppen. Als een verdediger de controle over de bal overneemt (fumble), komt zijn team in balbezit.

Fouten

Fouten

© isopix

In het geval van een fout gooien de scheidsrechters een soort gele zakdoek op het veld, dat is de flag. Het team van de overtredende speler wordt vervolgens bestraft in yards en wordt gedwongen terug te gaan naar zijn eigen end zone.

Waarom heeft men het over voetbal terwijl deze sport met de handen wordt gespeeld?

Waarom heeft men het over voetbal terwijl deze sport met de handen wordt gespeeld?

© fotolia

Het lijkt misschien vreemd om te spreken van Amerikaans 'voetbal' terwijl deze sport voornamelijk met de handen wordt gespeeld. De uitleg is eenvoudig. De term "voetbal" verwijst niet naar het deel van het lichaam waarmee men het beoefent zoals het het geval is voor het "Europese" voetbal, maar naar de grootte van de bal die ongeveer een voet lang is. "Voetbal" betekent daarom "bal van één voet".

De veter op de bal zorgt ervoor dat de quarterback een betere grip heeft en in staat is om een rotatiebeweging af te drukken op het moment van de worp.
 
Proximus TV zendt elke week 2 NFL-wedstrijden uit, plus de beste play-offs én de Super Bowl!
 
Hoe de NFL volgen? Ontdek het sportaanbod van Proximus TV!

Lees ook:

Waanzinnige cijfers: Tom Brady en zijn carrière!

Los Angeles Rams – New England Patriots: alles over de teams die het tegen elkaar opnemen in de Super Bowl LIII


Top
t