Onze Belgen op de Winterspelen in PyeongChang

Onze Belgen op de Winterspelen in PyeongChang

© Photonews

Van 9 tot en met 25 februari vinden in het Zuid-Koreaanse PyeongChang de 23ste Olympische Winterspelen plaats. De Belgische delegatie is met 22 atleten de grootste sinds 1936. Maar zijn er ook Belgen met medaillekansen? Wij stellen je onze nationale selectie voor!

Snowboarden

Snowboarden

© Photonews

Onze grootste medaillekandidaat vinden we in het snowboarden. Als regerend wereldkampioen in de slopestyle hoort Seppe Smits (26) ook in PyeongChang tot de medaillekandidaten. In die categorie moeten de snowboarders een parcours afleggen waarbij ze zo creatief mogelijk uit de hoek moeten komen met hun jumps en tricks. Daar geeft een jury dan punten op. Alles hangt dus af van de run van de dag: wie past zich het best aan aan het nieuwe parcours en het weer? Bovendien is de concurrentie op de Olympische Spelen nog een stuk hoger dan op het WK vorig jaar. Voor Seppe Smits is het zijn tweede deelname aan de Spelen, eerder werd hij in Sotsji al dertiende op de slopestyle. Daarnaast neemt hij ook deel aan de spectaculaire Big Air competitie.

Onze Belgische vlaggendrager krijgt in het snowboarden het gezelschap van debutant Sebbe De Buck (22), vorig jaar vierde op het WK slopestyle, die er ondanks een gebroken pols toch bij is. Ook de amper 18-jarige Stef Vandeweyer neemt deel aan de Big Air en slopestyle competitie.

De kwalificaties van de slopestyle staan op 10 februari gepland, een eventuele finale volgt een dag later. De Big Air kwalificaties worden afgewerkt op 21 februari, de finale op 24 februari.

Schaatsen

Schaatsen

© Photonews

In het snelschaatsen is het uitkijken naar de prestaties van Bart Swings (26). Vanuit de underdogpositie kan hij misschien wel verrassen. In Sotsji eindigde Swings nog vierde op de 5.000 meter en vijfde op de 10.000 meter. Deze keer staat hij aan de start op de 5.000 meter, 1.500 meter en de massastart. In die laatste discipline pakte hij al vijf zeges in de wereldbeker en liggen zijn kansen misschien wel het grootst dankzij zijn ervaring als skeeleraar.

Net als in Sotsji is Jelena Peeters (32) bij de vrouwen van de partij. Door ziekte moet ze de 1.500 meter laten vallen, op de 5.000 meter zal ze wel aan de start staan. In die discipline werd ze vorig jaar twaalfde op het WK.

Met debutant Mathias Vosté (23) hebben we nog een derde schaatser in PyeongChang. Hij zal deelnemen aan de sprintnummers op de 500 en 1.000 meter.

Bart Swings komt in actie op 11 februari (5.000 meter), 13 februari (1.500 meter) en 24 februari (massastart). Jelena Peeters staat op 16 februari in de startblokken voor de 5.000 meter. Mathias Vosté neemt op 19 februari deel aan de 500 meter en op 23 februari aan de 1.000 meter.

Kunstschaatsen

Kunstschaatsen

© Photonews

In het kunstschaatsen nemen broer en zus Jorik en Loena Hendrickx deel aan de individuele competitie. Die bestaat uit een korte en een vrije kür. In de korte kür moeten de deelnemers enkele verplichte elementen uitvoeren, waarna de 24 beste doorstoten naar de vrije oefening. Jorik Hendrickx (25) werd zestiende bij zijn eerste deelname in Sotsji en richt zich nu op een plaats in de top twaalf.

Voor zijn 18-jarige zus Loena Hendrickx wordt het haar debuut op de Winterspelen. Zij verbaasde enkele weken geleden nog met een vijfde plaats op het EK. Afwachten hoe ze op het hoogste toneel zal presteren.

Met Ruben Blommaert komt er eigenlijk nog een derde Belg aan de start in het kunstschaatsen. De 25-jarige Bruggeling neemt samen met Annika Hocke onder de Duitse vlag deel aan het paarrijden.

Jorik Hendrickx komt op 16 en 17 februari in actie, Loena schaatst op 21 en 23 februari.

Skeleton

Skeleton

© Photonews

Met Kim Meylemans (21) heeft België voor het eerst een deelnemer in het skeleton, een discipline waarbij sporters op hun buik met een slee een piste afdalen. Meylemans gleed vorig seizoen naar een vijfde plaats op het WK en in de wereldbekermanche in Whistler werd ze dit jaar nog eens vijfde. Een plaats in de top tien ligt zeker binnen handbereik, maar in zo’n kort tijdbestek moet alles perfect verlopen en kan het dus evengoed mislopen.

De vrouwen werken vier runs af in het skeleton: twee op 16 februari en twee op 17 februari.

Bobslee

Bobslee

© Photonews

Elfje Willemsen (33) is de meest ervaren Belg op de Winterspelen: Pyeongchang zijn al haar derde Spelen op rij. Na een 14de plaats in Vancouver met Eva Willemarck en een 6de plaats in Sotsji met voormalig atlete Hanna Mariën vormt de stuurvrouw in de tweemansbob nu een duo met remster Sara Aerts (34), ook een voormalig olympisch atlete in de atletiek (zevenkamp). Het duo werd vorig jaar tiende op het WK en haalde nog twee toptienplaatsen in de wereldbeker dit seizoen.

Voor het eerst nemen er twee Belgische bobsleeteams deel. Stuurvrouw An Vannieuwenhuyse (26) en remster Sophie Vercruyssen (25) maken hun debuut op de Winterspelen. Hun beste prestatie dit seizoen was een tiende plaats op de wereldbeker in Winterberg.

De eerste twee runs in het bobslee bij de vrouwen staan op 20 februari op het programma, de beslissing valt op 21 februari met nog twee runs.

Shorttrack

Shorttrack

© Photonews

Shorttrack is een erg spectaculaire discipline in het schaatsen met vaak heel wat valpartijen. Pieter Gysel was de laatste Belg op de Winterspelen in het shorttrack in Vancouver: hij is nu de coach van debutanten Jens Almey (21) en Ward Petre (21). Zij gaan in de eerste plaats om ervaring op de doen: een halve finale en eventuele B-finale zou voor beiden al heel mooi zijn.

Zowel Almey als Petre nemen deel aan de 1.500 meter, waarbij zowel de kwalificaties, de eventuele halve finale als de finale op 10 februari gepland staan.

Biatlon

Biatlon

© Photonews

België maakt zijn debuut op de Winterspelen in het biatlon met twee tot Belg genaturaliseerde atleten. Biatlon is een combinatie van een langlaufwedstrijd en geweerschieten en vereist zowel uithouding als dodelijke precisie.

Florent Claude (26) won voor Frankrijk WK-medailles bij de jeugd, maar kon mede door blessures nooit helemaal doorbreken bij de grote jongens. In PyeongChang mikt hij op een plaats in de top tien. Michael Rösch (34) won twaalf jaar geleden een medaille voor Duitsland (goud in de estafette), maar verloor zijn plekje in het Duitse team. Als alles mee zit, hoopt hij op een plaatsje in de top zes.

Zowel Claude als Rösch staan op de deelnemerslijst van vier nummers: de 10 km sprint op 11 februari, de 12,5 km achtervolging op 12 februari, de 20 km individueel op 15 februari en de 15 km massastart op 18 februari.

Langlaufen

Langlaufen

© Photonews

Voor het eerst neemt er ook een Belgische langlaufer deel aan de Winterspelen. Voor Thierry Langer (26) uit Malmédy is de olympische kwalificatie al een overwinning op zich. Hij komt op 16 februari in actie op de 15 kilometer vrije stijl.

Alpineskiën

Alpineskiën

© Photonews

De beste Belgische skiër Armand Marchant is er door een blessure niet bij in PyeongChang. Marchant sprokkelde in december als eerste Belg punten in de Wereldbeker. Daardoor kwam er plaats vrij in de selectie voor de 19-jarige Sam Maes, die op het WK voor junioren vorig jaar nog brons pakte. Hij neemt deel aan de slalom en reuzenslalom. Afgelopen woensdag kwam er ook nog een plaats vrij voor Marjolein Decroix (25), nadat ze eerder de selectie van Maes nog had aangevochten. Zij eindigde vorig jaar 40ste in de slalom op het WK.

Over de selectie van Kai Alaerts (28) en Kim Vanreusel (20) bestond er geen twijfel. Ook zij maken hun debuut op de Winterspelen. Alaerts was vorig jaar 41ste op het WK in de slalom, Vanreusel 42ste en 54ste op de reuzenslalom.

Kim Vanreusel komt in actie op 12 februari (reuzenslalom), 14 februari (slalom, samen met Decroix), 17 februari (super-G), 21 februari (afdaling) en 23 februari (combiné). Sam Maes op 18 februari (reuzenslalom) en 22 februari (slalom, samen met Alaerts).

Volg de Olympische Winterspelen in PyeongChang live op Eurosport, via de dagelijkse samenvatting van Sporza op één of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om de samenvattingen op te nemen.

Top