De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Belgische basketballiefhebber kan ontwaken uit zijn zomerslaap. De Euromillions Basketball League staat weer voor de deur, mét nieuwe formule. Wat moet je allemaal weten?
De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

© Belga

Eerst twee poules, dan volledige speelronde

Eerst twee poules, dan volledige speelronde

© BELGA

Geen dubbele speelronde meer in de Belgische hoogste klasse.

De nummers 1,3,5,7 en 9 van het afgelopen seizoen worden in een groep gezet, de rest vormt een tweede groep.
Op vrijdag 13 september vatten zij een speelronde van acht speeldagen aan.

Na die acht speeldagen komen alle 10 clubs samen, inclusief de punten van de eerste ronde, en werken ze een volledige speelronde af.

Zo zal elke ploeg na de reguliere competitie 26 partijen achter de kiezen hebben. Dat zijn er tien minder dan in de vorige formule.

Aangepaste play-offs

Aangepaste play-offs

© BELGA

Aan het aantal deelnemers van de play-offs verandert niets, acht ploegen vechten het in de eindronde uit. Nieuw is wel dat er meteen naar een best-of-five wordt gespeeld. Tot nu werd in de kwart- en in de halve finale naar twee gewonnen matchen gespeeld, nu dus meteen naar drie. De finale blijft een best-of-five.

BeNeLeague op komst?

BeNeLeague op komst?

© Belga

Net als in het voetbal ligt er in het basketbal een idee op tafel om een BeNeLeague in te voeren. Er wordt al enkele maanden over gesproken, de interesse is van beide kanten groot. Een BeNeLeague zou het Belgische basketbal op vele vlakken (marketing, tv-contract, toeschouwers, spankracht...) een boost kunnen geven.

De ploegen

De ploegen

© Belga

Filou Oostende: Andermaal de te kloppen ploeg. De Antwerp Giants deden de kustploeg vorig jaar zweten, maar Oostende pakte zijn achtste titel op rij. Met de Canadese power forward McIntosh vond het alvast een vervanger voor de vertrokken Kesteloot.

Telenet Giants Antwerp: De havenploeg pakte de beker en sloot de reguliere competitie af als nummer één, maar in de finale van de play-offs haalde Oostende de bovenhand. Antwerp gaat komend seizoen opnieuw vol voor de titel. Het deed met Vincent Kesteloot (Oostende), Owen Klassen (Ludwigsburgen) en Tramaine Isabell al straffe transfers.

Spirou Basket: Charleroi was lang de grote uitdager van Oostende, maar moest die rol de voorbije seizoenen aan de Giants laten. Trainer Brian Lynch betaalde afgelopen seizoen het gelag. Onder de vleugels van Niksa Bavcevic krabbelden de Henegouwers langzaam recht. Ook dit seizoen probeert Spirou weer een gooi te doen naar de prijzen.

Crelan Okapi Aalstar: De ploeg uit Aalst neemt ook komend seizoen de handschoen op als uitdager van de topclubs. Okapi zag de jonge Simon Buysse wel terugkeren naar Oostende, maar haalde met Riley LaChance, Vladimir Mihailovic, Clayton Vette en Dorian Marchant heel wat versterking in huis.

Hubo Limburg United: De Limburgse trots van het basketbal kende een moeilijk seizoen. Het bestuur besliste daarom om Brian Lynch, pas daarvoor aan de deur gezet bij Charleroi, opnieuw binnen te halen. Met de Amerikaan aan het roer wil Limburg United opnieuw een stap vooruit zetten.

© Belga

Phoenix Brussels Basketball: Een laag budget en een kleine gemeentelijke sportzaal als uitvalbasis, maar toch behoort de Brusselse ploeg tot de top. Onder leiding van Serge Crevecoeur bereikte de club twee jaar geleden de finale van de play-offs, zette het vorig jaar een reeks van 12 opeenvolgende zeges neer en mag het andermaal Europa in.

Kangoeroes Basket Mechelen: De ploeg uit Willebroek verhuisde vorig jaar naar Mechelen. Een verhuis die sportief nog niet veel opleverde, want de Kangoeroes moesten tevreden zijn met plek acht.

Stella Artois Leuven Bears: De voorlaatste van afgelopen seizoen. Leuven kende een anoniem seizoen en haalde vooral de pers toen het een forfaitnederlaag aan zijn broek gesmeerd kreeg. Reden? Een defect scorebord.

Belfius Mons-Hainaut: Het nummer 5 van afgelopen seizoen begint aan de nieuwe competitie met een nieuwe coach. De 43-jarige Vedran Bosnic zal de job combineren met die van bondscoach van Bosnië. Hij moet proberen beter te doen dan de kwartfinale van afgelopen seizoen.

Luik Basket: Financiële problemen teisterden de Luikse eersteklasser, maar ze kregen dan toch hun licentie. Een B-licentie weliswaar, maar een Europees verhaal zat er toch niet in. Luik sloot het afgelopen seizoen af op de laatste plaats. Doet het dit seizoen beter?

Wedstrijden op Proximus Pickx

Wedstrijden op Proximus Pickx

© Belga

Dit seizoen is Proximus Pickx opnieuw je vaste afspraak voor het Belgische basketbal. Elke week kan je het beste van de Euromillions League live volgen via de kanalen van Proximus Sports.

Overzicht van de wedstrijden voor de komende weken (*onder voorbehoud van wijzigingen):

Vrijdag 13/09/2019 - 20.30 Filou Oostende - Hubo Limburg United
Vrijdag 20/09/2019 - 20.30 Hubo Limburg United - Phoenix Brussels
Vrijdag 27/09/2019 - 20.30 Spirou Basket - Belfius Mons-Hainaut
Vrijdag 4/10/2019 - 20.30 Belfius Mons-Hainaut - Spirou Basket
Woensdag 9/10/2019 - 20.30 Spirou Basket - Telenet Giants
Vrijdag 25/10/2019 - 20.30 Hubo Limburg United - Filou Oostende
Vrijdag 1/11/2019 - 20.30 Voo Liège Basket - Kangoeroes Basket Mechelen
Vrijdag 8/11/201 - 20.30 Telenet Giants Antwerp - Crelan Okapi Aalstar
Vrijdag 15/11/2019- 20.30 Stella Artois Leuven Bears - Telenet Giants Antwerp
Vrijdag 22/11/2019 - 20.30 Phoenix Brussels - Filou Oostende

Top
t