Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Zoals de laatste jaren steeds het geval was, startte Oostende het nieuwe seizoen in de Euromillions League als topfavoriet. De kustploeg ging op zoek naar een achtste opeenvolgende landstitel. De geelhemden kregen zware tegenstand uit Antwerpen, maar slaagden toch in hun doel. Een overzicht van een mooi seizoen.
Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

© Belga

Nieuwe sponsor

Nieuwe sponsor

© Belga

Na één seizoen zonder hoofdsponsor bereikte landskampioen Oostende vorige zomer een akkoord met brouwerij Van Honsebrouck. Niet de brouwerij zelf, maar het bier Filou werd de nieuwe naam op het shirt. De naam van de club werd dan ook omgedoopt tot Filou Oostende, een nieuwe start voor de kustploeg.

Machtsovername?

Machtsovername?

© Belga

Het leek het seizoen van de overdracht van de macht te worden. De Antwerp Giants schitterden in Europa en sloten de reguliere competitie af als nummer 1. Tijdens het seizoen speelden de Antwerpenaren haasje-over met Oostende, maar na 36 wedstrijden telde Antwerp een puntje meer. Zou de hegemonie van Oostende dan eindelijk sneuvelen?

Bekernederlaag

Bekernederlaag

Oostenden was niet alleen de voorbije zeven jaar landskampioen, de voorbije zes seizoenen zette het ook telkens de beker in de kast. Een zevende opeenvolgende bekertriomf zat er echter niet in voor coach Gjergja. De troepen van trainer Roel Moors haalden in Vorst Nationaal de bovenhand op Oostende. Halfweg leidde Antwerp al met 28-39, na vier kwarters flikkerde 70-76 op het scorebord.

De duw van Lasisi

De duw van Lasisi

© Belga

Het was een van de meest opmerkelijke fases dit seizoen, begin april. Tegen Luik was Elias Lasisi het niet eens met de ref, en hij duwde de man prompt tegen de grond. Lasisi werd in eerste instantie voor de rest van het seizoen geschorst, maar kwam er uiteindelijk van af met zes speeldagen. Zo kon hij meespelen in de play-offs en loodste hij de ploeg mee naar de titel.

Baas in play-offs

Baas in play-offs

© Belga

De finalestrijd tegen Antwerp kondigde zich aan als spannend. Nummer 1 tegen nummer 2, de bekerwinnaar tegen de landskampioen van de laatste 7 jaar. Oostende gooide alle logica meteen overboord door in Antwerpen te gaan winnen. Maar de Giants sloegen terug met een zege aan de kust. Oostende trok het laken echter naar zich toe met een nieuwe uitzege en maakte het vervolgens in eigen huis af.

Succescoach Gjergja

Succescoach Gjergja

© Belga

Toeval bestaat niet. De achtste titel op een rij is ook de achtste voor trainer Dario Gjergja. De Kroaat arriveerde in 2011 aan de kust en zijn palmares sindsdien is ronduit indrukwekkend, met ook nog zes bekers en vier Supercups. Sinds 2018 combineert hij zijn job als coach bij Oostende met die van Belgisch bondscoach.

Dusan Djordjevic

Dusan Djordjevic

© Belga

Niet alleen voor Gjerjga was het de achtste opeenvolgende titel, ook speler Dusan Djordjevic was er elke keer bij. De 36-jarige point guard - vorig seizoen nog MVP in de beker - is als kapitein al jarenlang een vaste waarde in Oostende. De Serviër stond gemiddeld 20,4 minuten tussen de lijnen. Daarin was hij goed voor (gemiddeld) 6 punten, net geen 3 rebounds en 4,5 assists per match.

Amerikaanse brigade

Amerikaanse brigade

© Belga

Zoals meer clubs in de Euromillions League rekent Filou Oostende op zijn Amerikaanse connectie. Het zijn er aan de kust slechts twee, maar ze speelden een belangrijke rol dit seizoen. TJ Williams - vorige zomer aangetrokken - tekende voor gemiddeld 10,8 punten in gemiddeld 19 speelminuten. Zijn landgenoot Chase Fieler stond per wedstrijd gemiddeld 23,5 minuten op het parket en liet daarin gemiddeld 8,9 assists en 4,1 rebounds noteren.

Europese kwartfinale

Europese kwartfinale

© Belga

De aandacht op Europees vlak ging vooral naar Antwerp, dat uiteindelijk derde werd in de Champions League. Maar ook Oostende legde een prima Europees parcours af, met een kwartfinale in de Europe Cup. Daarin moest het over twee wedstrijden de duimen leggen tegen het Italiaanse Varese, de ploeg van ex-speler en Belgian Lion Jean Salumu.

Palmares

Palmares

© Belga

De achtste titel op rij voor Oostende is meteen ook de 20ste in totaal, waarmee de kustploeg de Belgische competitie recordkampioen is. Daarnaast telt het ook 19 bekerzeges, won het 11 keer de Supercup en staat er ook 1 BeNeLux Cup op het palmares. Indrukwekkend.

Top
t