De tien beste scheidsrechters ter wereld

Elk jaar maakt de IFFHS, een organisatie die records en statistieken over het voetbal bijhoudt, een klassement bekend met de beste scheidsrechters ter wereld.

De tien beste scheidsrechters ter wereld

© photonews

Een jury van journalisten en deskundigen uit meer dan 90 landen verkiest elk jaar de beste scheidsrechter van het voorbije jaar. In 2018 werd al voor de 32e keer dit klassement opgesteld. Dit zijn de tien beste scheidsrechters ter wereld...

1. Nestor PITANA (Argentinië) 180 punten

1. Nestor PITANA (Argentinië) 180 punten

© photonews

De scheidsrechters uit Zuid-Amerika zijn in onze contreien minder bekend, maar toch is 43-jarige Nestor Pitana geen onbekende. Hij floot vijf wedstrijden op het WK van vorige zomer in Rusland, waaronder de finale tussen Frankrijk en Kroatië. Hij was ook al aangeduid als scheidsrechter op het vorige WK, in Brazilië in 2014.
 
Hij begon zijn carrière in 2007 in de Argentijnse hoogste klasse en werd internationaal scheidsrechter in 2010. In 2017 werd hij vijfde in dit klassement en dit jaar wint hij met een zeer ruime voorsprong op de nummer twee.
 
Hij is al de tweede Argentijnse scheidsrechter die de eer te beurt valt om te worden gekozen tot de officieuze nummer 1 ter wereld: Horacio Elizondo deed dit hem al voor in 2006.
 
In 1997 speelde hij een cipier in de Argentijnse film "La furia" van Juan Bautista Stagnaro.

2. Björn KUIPERS (Nederland) 100 punten

2. Björn KUIPERS (Nederland) 100 punten

© photonews

Björn Kuipers, 42 jaar, heeft al drie Europese finales op zijn actief staan. Op 13 mei 2013 mocht hij de finale van de Europa League fluiten tussen Chelsea en Benfica in eigen land, in de Amsterdam ArenA.
 
Het jaar daarop was hij de scheidsrechter van de finale van de Champions League in Lissabon, tussen Real Madrid en Atlético Madrid. In die wedstrijd trok hij 12 gele kaarten, nog altijd een record voor een finale van het kampioenenbal.
 
Hij floot ook de finale van de Europa League van het seizoen 2017-2018 tussen Olympique Marseille en Atlético Madrid. Hij mocht ook wedstrijden arbitreren op de voorbije twee WK's.
 
In 2017 stond hij nog zesde, maar voor 2018 doet hij dus vier plaatsen beter.
 
In Nederland is hij eigenaar van twee supermarkten en als we de jaarrapporten van deze twee zaken bekijken, mag hij zich een miljonair noemen...

3. Milorad MAZIC (Servië) 86 punten

3. Milorad MAZIC (Servië) 86 punten

© photonews

Milorad Mazic, 46 jaar, zal de geschiedenis van het Belgische voetbal ingaan als de man die de onvergetelijke België-Brazilië van 6 juli 2018 in goede banen moest leiden. Hij is de grote wedstrijden gewend, want hij was ook scheidsrechter van de recentste finale van de Champions League tussen Real Madrid en Liverpool in Kiev.
 
Voor hij scheidsrechter werd, droomde Milorad Mazic van een carrière als voetballer. Die droom moest hij opgeven na herhaalde knieblessures. Op zijn 23e maakte hij al zijn debuut in 1996. In 2009 werd hij internationaal scheidsrechter.
 
Zijn carrière kende enkele hoogtes en laagtes: op het WK 2014 in Brazilië werd hij tot de slechtste scheidsrechter verkozen. In de wedstrijd Duitsland-Portugal nam hij twee controversele beslissingen in de eerste helft: in de 12e minuut floot hij al een strafschop en net voor de rust sloot hij Pepe uit, tot grote ergernis van Cristiano Ronaldo. Portugal eindigde na de VS met een slechter doelgemiddelde en was al in de groepsfase uitgeschakeld.
 
Enkele dagen later floot hij Argentinië-Iran: daarin ontzegde hij de Iraniërs een strafschop, waardoor de Argentijnen konden winnen.
 
De Serviër ging even de luwte in en kwam op het EK 2016 opnieuw aan de oppervlakte: hij mocht er drie wedstrijden fluiten, zonder noemenswaardige incidenten. Hij haalde de shortlist voor de finale tussen Frankrijk en Portugal, maar het was uiteindelijk de Engelsman Mark Clattenburg die daarvoor werd aangeduid.
 
Hij staat in hoog aanzien bij de legendarische Pierluigi Collina, de scheidsrechtersbaas van de UEFA. In 2017 stond hij negende, nu maakt hij een sprong voorwaarts met 6 plaatsen.

4. Felix BRYCH (Duitsland) 79 punten

4. Felix BRYCH (Duitsland) 79 punten

© photonews

Voor de Duitsers staat het WK 2018 gelijk met een groot en dubbel fiasco. Niet alleen werd de Mannschaft in de eerste ronde al uitgeschakeld, ook hun beste scheidsrechter, Felix Brych, mocht van de FIFA al heel vroeg het toernooi verlaten.
 
Bij de Globe Soccer Awards in Dubai werd hij nochtans in december 2017 verkozen tot beste scheidsrechter ter wereld. Voor het WK in Rusland gold hij als een van de favorieten om de finale te fluiten.
 
Hij betaalde echter het gelag voor zijn fouten bij de enige wedstrijd die hij floot in Rusland, Servië-Zwitserland (1-2) in de eerste ronde: een fout op Aleksandar Mitrovic in de zestien bestrafte hij niet met een strafschop.
 
Ondanks dit matige WK staat hij toch nog altijd op een verdienstelijke vierde plaats. Een magere troost, want in het vorige klassement stond hij eerste met 178 punten.

5. Cuneyt CAKIR (Turkije) 55 punten

5. Cuneyt CAKIR (Turkije) 55 punten

© photonews

Cuneyt Cakir, scheidsrechter van de halve finale tussen Engeland en Kroatië tijdens het voorbije WK, is op zijn 42e al een ervaren scheids. Op het voorbije WK in Rusland floot hij ook Marokko-Iran en Nigeria-Argentinië (met in totaal 9 uitgedeelde gele kaarten).
 
Recenter floot hij ook nog de fantastische Manchester-City - Tottenham (4-3), een wedstrijd uit de Champions League die we niet zo snel zullen vergeten ...
 
Hij zorgt soms voor controverse, want hij kan weleens een match minder goed aanvoelen en als dat gebeurt, is hij altijd heel kwistig met kaarten.
 
Dit seizoen heeft hij in al zijn wedstrijden al 123 gele en 4 kaarten uitgedeeld en 12 strafschoppen toegekend.
 
Vooral in de Champions League is hij bijzonder streng: daar heeft hij al 21 spelers berispt. In de dubbele confrontatie tussen Porto en AS Roma trok hij 9 gele kaarten en kende hij twee strafschoppen toe.
 
In 2017 stond hij nog achtste, maar nu doet hij 3 plaatsen beter.

6. Gianluca ROCCHI (Italië) 25 punten

6. Gianluca ROCCHI (Italië) 25 punten

© photonews

Rocchi fluit al lange tijd op het hoogste niveau en het ontbreekt hem alleen maar aan een grote finale om deel uit te maken van de top vijf.
 
Op zijn 45e kan hij al bogen op heel wat ervaring (30 wedstrijden in de Champions League en 3 wedstrijden op een WK).
 
In Rusland stond hij voor de zware taak om als enige Italiaanse arbiter in de voetsporen te treden van Nicola Rizzoli die op het WK in 2014 de finale had geblazen.
 
In Rusland leidde hij drie wedstrijden: Portugal-Spanje (3-3), Japan-Senegal (2-2) en Brazilië-Mexico (2-0).
 
Sinds 2008 is hij al internationaal scheidsrechter en sinds 2010 maakt hij deel uit van de elitegroep van de UEFA. Hij staat voor het eerst in deze top 10.

7. Alireza FAGHANI (Iran) 21 punten

7. Alireza FAGHANI (Iran) 21 punten

© photonews

Zegt zijn naam u echt niets? Het is nochtans Alireza Faghani die in juli vorig jaar de wedstrijd om de derde plaats floot op het WK tussen de Rode Duivels en Engeland. 
 
Hij was ook de scheidsrechter met dienst in een van de mooiste wedstrijden van het WK in Rusland, de 1/8e finale tussen Frankrijk en Argentinië (4-3). Op het Russische WK floot hij ook Duitsland-Mexico en Servië-Brazilië.
 
Deze Iraanse arbiter fluit al internationale wedstrijden sinds 2008, maar Rusland was zijn eerste WK. In de Aziatische Champions League is hij een vaste klant en hij floot ook de finale van de Olympische Spelen in 2016 en de halve finale van de laatste Confederations Cup tussen Portugal en Chili. Deze kalme, discrete maar correcte scheids weet hoe hij het respect van de spelers moet afdwingen.
 
Ook hij staat voor het eerst in de top 10 van de beste scheidsrechters ter wereld.

8. Antonio Mateu LAHOZ (Spanje) 18 punten

8. Antonio Mateu LAHOZ (Spanje) 18 punten

© photonews

Ex aequo op de achtste plaats van deze officieuze ranking van de scheidsrechters staan een Spanjaard en een Sloveen.
 
Antonio Mateu Lahoz begon zijn scheidsrechterscarrière in 1992 en werd in december 2014 gepromoveerd naar de elitecategorie. In 2008 mocht hij zijn eerste wedstrijd in La Liga fluiten: Sevilla-Gijón. Hij staat altijd dicht bij de spelers en trainers en kreeg in het openbaar felicitaties van José Mourinho na een wedstrijd tegen Espanyol in 2011 toen Mateu Lahoz het had aangedurfd om Iker Casillas uit te sluiten. Ondanks de rode kaart voor een van zijn spelers had The Special One de scheids geloofd om zijn 'filosofie van zijn arbitrage en het menselijke contact dat hij heeft met de verschillende actoren'.
 
Op het WK 2018 floot Antonio Mateu Lahoz twee wedstrijden: Denemarken-Australië en IJsland-Kroatië.

9. Damir SKOMINA (Slovenië) 18 punten

9. Damir SKOMINA (Slovenië) 18 punten

© photonews

Een andere scheidsrechter die het pad van de Rode Duivels heeft gekruist is Damir Skomina (42 jaar) die België-Engeland leidde in de eerste ronde van de Wereldbeker 2018, met de befaamde 1-0 van Januzaj. Daarna floot hij op het WK nog Colombia-Japan en Zweden-Zwitserland, in de 1/8e finales.
 
Deze Sloveen leidde onlangs ook nog de terugwedstrijd van de 1/8e finales van de Champions League tussen PSG en Manchester United in het Parc des Princes, een wedstrijd waar de supporters van de Parijse club weinig goede herinneringen aan zullen hebben…
 
Hij was de eerste arbiter die een doelpunt in de Champions League annuleerde dankzij de VAR, in de heenwedstrijd van de 1/8e finale tussen Ajax en Real Madrid (1-2) in februari. De Sloveen floot ook de finale van de Europa League in 2017, gewonnen door Manchester United, ten nadele van Ajax Amsterdam (2-0).
 

10. Sandro RICCI (Brazilië) 16 punten

10. Sandro RICCI (Brazilië) 16 punten

© photonews

Al acht jaar is hij internationaal scheidsrechter: Sandro Ricci werd in Rusland de opvolger van Carlos Simon die Brazilië vertegenwoordigde op de drie voorgaande Wereldbekers (2002, 2006 en 2010).
 
Ricci was ook al actief op het WK van Brazilië in 2014 en werd gekozen om de 1/8e finale tussen Duitsland en Algerije te fluiten. Hij werd de eerste scheidsrechter die een beroep deed op de 'goal line technology' die zijn intrede deed op het WK 2014, bij de wedstrijd tussen Frankrijk en Honduras, na een doelpunt van Karim Benzema.
 
Op het voorbije WK floot hij drie partijen: Kroatië-Nigeria, Denemarken-Frankrijk en Rusland-Kroatië.

Het palmares van het IFFHS-klassement sinds 1987

Het palmares van het IFFHS-klassement sinds 1987

© photonews

1987    Romualdo Filho-Brazilië
1988    Michel Vautrot-Frankrijk
1989    Michel Vautrot-Frankrijk
1990    José Robert Wright-Brazilië
1991    Peter Mikkelsen-Denemarken
1992    Aaron Schmidhuber-Duitsland
1993    Peter Mikkelsen-Denemarken
1994    Sandor Puhl-Hongarije
1995    Sandor Puhl-Hongarije
1996    Sandor Puhl-Hongarije
1997    Sandor Puhl-Hongarije
1998    Pier-Luigi Collina-Italië
1999    Pier-Luigi Collina-Italië
2000    Pier-Luigi Collina-Italië
2001    Pier-Luigi Collina-Italië
2002    Pier-Luigi Collina-Italië
2003    Pier-Luigi Collina-Italië
2004    Markus Merk-Duitsland
2005    Markus Merk-Duitsland
2006    Horacio Elizondo-Argentinië
2007    Markus Merk-Duitsland
2008    Roberto Rosetti-Italië
2009    Massimo Busacca-Zwitserland
2010    Howard Webb-Engeland
2011    Viktor Kassaï-Hongarije
2012    Pedro Proença-Portugal
2013    Howard Webb-Engeland
2014    Nicola Rizzoli-Italië
2015    Nicola Rizzoli-Italië
2016    Mark Clattenburg-Engeland
2017    Felix Brych-Duitsland
2018    Nestor Pitana –ArgentiniëBekijk Tandem elke donderdag om 20u30 op het 11(1)-kanaal van Proximus TV, beschikbaar voor klanten van Belgian Sports en All Sports. Later op de week wordt het programma verschillende keren heruitgezonden. Ontdek hier mee over het sportaanbod van Proximus TV.

Top
t