Het nieuwe NBA-seizoen staat voor de deur: wat moet je zoal weten?

De EuroMillions Basketball League mag dan al bezig zijn, het basketbalseizoen is pas écht begonnen als ze ook in de NBA weer aan de competitie beginnen. Eind oktober is dat weer het geval. Maar wat moet je allemaal weten vooraleer het zover is?
Het nieuwe NBA-seizoen staat voor de deur: wat moet je zoal weten?

© photonews

73 jaar oud

73 jaar oud

© photonews

In 2019 blaast de National Basketball Association - kortweg de NBA - 73 kaarsjes uit. De hoogst aangeschreven basketbalcompetitie werd in 1946 boven het doopvont gehouden, al heette ze aanvankelijk Basketball Association of America (BAA). In 1949 werd de naam van de competitie omgedoopt tot NBA.

1 Canadese titel

1 Canadese titel

In die 73 jaar speelden er twee Canadese ploegen in de NBA. In 1995 traden de Toronto Raptors en de Vancouver Grizzlies toe tot de competitie. Daar bleef zes jaar later maar 1 Canadees team van over, want de Grizzlies verhuisden naar Memphis en werden zo de Memphis Grizzlies. Toronto schreef verder geschiedenis, want afgelopen seizoen kroonden ze zich als eerste niet-Amerikaanse ploeg tot NBA-kampioen.

Recordman Zion

Recordman Zion

© photonews

Amper 19 jaar, maar Zion Williamson is nu al talk of the town. De reden is simpel. In zijn enige seizoen in het collegebasketbal, bij Duke University, werd hij verkozen tot Speler van het Jaar en Rookie van het Jaar. Het hoefde dan ook niet te verbazen dat hij de eerste keuze werd bij de draft. En zo maakten de New Orleans Pelicans van hem de eerste speler uit de jaren 2000 in de NBA. Zion is ook het nieuwste uithangbord van Nike Jordan, en zou op vier jaar tijd minstens 40 miljoen euro verdienen.

6 jaar play-offs zonder LA Lakers

6 jaar play-offs zonder LA Lakers

© photonews

16 titels hebben de LA Lakers op hun palmares, enkel de Boston Celtics doen beter. Tussen 2000 en 2010 pakten ze maar liefst vijf keer de felbegeerde ring. Maar nadat achtereenvolgens Shaquille O'Neal, succescoach Phil Jackson en Kobe Bryant afzwaaiden, zakten de Lakers steeds verder weg. Gevolg: de Lakers grepen de voorbije zes jaar naast de play-offs. Daar kon ook LeBron James geen verandering in brengen.

The Greek Freak in de voetsporen van Nowitzki

The Greek Freak in de voetsporen van Nowitzki

© photonews

De NBA, dat is het bastion van de beste Amerikaanse spelers, aangevuld met de absolute toppers van het Europese continent. Het is dan ook geen verrassing dat de MVP (Most Valuable Player) meestal een Amerikaan is. In 2007 doorbrak Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks) dat patroon. Toeval of niet, maar uitgerekend in het seizoen dat de Duitser het basketbal vaarwel zegt, kroonde Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) zich tot tweede Europese MVP ooit.

Topverdiener Stephen Curry

Topverdiener Stephen Curry

© photonews

Circa 36 miljoen euro. Dat is wat Golden State-sterspeler Stephen Curry dit seizoen op zijn bankrekening gestort zal krijgen. De tweevoudige MVP sloot in 2017 een nieuwe contract af. Elk jaar stijgt zijn loon een beetje en over vijf seizoenen brengt het hem 176 miljoen euro op. Daarmee is hij de absolute grootverdiener in de NBA, voor Russell Westbrook en Chris Paul.

1.230 duels

1.230 duels

© photonews

In het voetbal wordt al eens geklaagd over de te drukke agenda, maar wat dan gezegd van de NBA? Elke ploeg werkt in de reguliere competitie maar liefst 41 thuis- en 41 uitduels af. In totaal kunnen de Amerikaanse basketfans doorheen het seizoen genieten van 1.230 matchen, een duizelingwekkend aantal. Voor de uiteindelijke finalisten komen daar in de play-offs maximum 28 matchen bij.

2m31

2m31

© photonews

Als Zion tegen de Bolton Celtics zal spelen, zal hij zich even klein voelen. Bij de groenhemden loopt namelijk ene Tacko Fall rond, en de Senegalees meet maar liefst 2m31. Fall werd niet gekozen in de draft, maar bewees zich vervolgens in de Summer League. Boston beloonde hem daarvoor met een contract. Fall wordt de grootste actieve speler in de NBA en is samen met de Roemeen Gheorghe Muresan en de in Soedan geboren Amerikaan Manute Bol de grootste ooit in de NBA.

De inspiratie van... Kompany

De inspiratie van... Kompany

© photonews

Toen Sam Hinkie in 2013 manager werd bij de Philadelphia 76ers, liet hij de beste spelers vertrekken. Iedereen verklaarde hem gek en 'Philly' zou zes jaar naast play-offs grijpen. "Trust the process", verklaarde Hinkie toen steevast. Met reden, want na zijn ontslag werd duidelijk dat hij in de luwte aan een jonge topploeg werkte, die stilaan rijp is om mee te doen voor de prijzen. Gaat Anderlecht - dat de leuze van Hinkie al overnam - dezelfde weg op?

En uiteraard... de data!

En uiteraard... de data!

© photonews

Het reguliere seizoen van de NBA begint op 22 oktober en loopt tot 15 april 2020. De ploegen die zich kwalificeren voor de play-offs, starten op 18 april aan de eindronde. In juni volgend jaar kennen we de opvolger van de Toronto Raptors.

De beste duels in de NBA zijn live te volgen op Eleven Sports. Eleven Sports maakt deel uit van het All Sports aanbod  van Proximus Pickx. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus.Bekijk ook:
Deze teams moet je in de gaten houden in de NBA dit seizoen

Top
t