Maak kennis met de vijf beste Belgische esporters

Ze reizen de wereld rond, en spelen zich nog voor hun dertigste een aardig potje geld bijeen in videogames als Counter-Strike, League of Legends en Fifa. Maak kennis met de vijf grootste Belgische esports-spelers van het moment.
Maak kennis met de vijf beste Belgische esporters

Adil 'ScreaM' Benrlitom

Adil 'ScreaM' Benrlitom

Prijzengeld tot nu toe: € 200.000

ScreaM is niets minder dan een household name binnen de schietgame Counter-Strike: Global Offensive. Zijn verbluffende trefzekerheid bracht hem al een hoop applaus op: kijk bijvoorbeeld maar eens naar de YouTube-video hieronder, waarin hij onder meer vier spelers van de vijfkoppige tegenstandersploeg op enkele seconden tijd neerknalt. Drie van de vier met een headshot nog wel: een schot door het hoofd wordt als een bijzondere prestatie gezien in schietgames, en hij knalde er zo in een mum van tijd drié binnen. De jongeman achter de knoppen is de 24-jarige Brusselaar Adil Benrlitom, die op zijn zestiende werd ontdekt als een bedreven Counter-Strike-speler, en meteen werd ingelijfd bij de Franse ploeg Epsilon eSports. Vandaag speelt hij bij het Amerikaanse team EnVyUs, waar hij naam maakt als een zogeheten entry fragger: de speler die na het uitzetten van de strategie als eerste op de vijand af gaat om diens aanpak alvast een beetje in de war te sturen en de psychologisch cruciale eerste kill uit te voeren. Daarvoor is natuurlijk een trefzekere speler nodig, maar dat is Benrlitom ten voeten uit: tijdens een kampioenschap in Praag, vijf jaar geleden, werd hij bejubeld omdat hij 0,97 keer per schot - bijna iedere virtuele kogel die hij afvuurde dus - een tegenstander neermaaide.

Kévin 'Ex6TenZ' Droolans

Kévin 'Ex6TenZ' Droolans

Prijzengeld tot nu toe: € 125.000

Een andere grote Belgische naam in Counter-Strike: Global Offensive is de eveneens in Brussel opgegroeide Kevin Droolans, aka Ex6TenZ. Met zijn 28 jaar is hij inmiddels een van de oudere e-atleten in het wereldje. Hij begon zijn carrière dan ook al in 2008: een veteraan dus, die zijn positie in het spel tijdens zijn carrière ook een beetje zag draaien. Hij is een bedreven rifler in de game: een speler die goed zijn weg weet met een machinegeweer, en die een beetje als allrounder kan worden ingezet. Maar dankzij zijn tien jaar ervaring in Counter-Strike wordt hij door zijn huidige ploeg, het Spaans-Franse G2 ESports, vooral ingezet als leider en strat caller: hij is degene die de tactiek bepaalt op basis van de lay-out van de architectuur van het level dat het team moet spelen en de acties van de tegenspelers. In die rol zit hij gebeiteld: hij werd ook bij zijn twee vorige ploegen al gebombardeerd tot teamleider, en wordt wereldwijd geroemd omwille van zijn "zeer analytische, lucide stijl".   

Mitch 'Krepo' Voorspoels

Mitch 'Krepo' Voorspoels

Prijzengeld tot nu toe: € 50.000  

Deze Herenthoutenaar is nú al een legende, maar toont tegelijkertijd ook aan hoe kort een esports-carrière kan zijn. Op zijn achtentwintigste heeft Mitch Voorspoels, voorheen bekend als Krepo en groot geworden in tactische game League of Legends, de sport al verlaten. Dat ligt niet aan hem, maar aan de extreem hoge eisen die eSports stellen aan de reflexen en de concentratie van de spelers: aan het tweede einde van de twintig is het doorgaans alweer voorbij. Maar Voorspoels wist zijn esports-carrière toch verder te zetten: hij is nu hoofdcoach bij de esports-afdeling van de Duitse voetbalploeg FC Schalke, die de afgelopen jaren een heuse esports-afdeling uitbouwde. De legendarische speler traint nu een nieuwe generatie jongeren die het mooie weer mogen maken in wereldwijde League of Legends-kampioenschappen.

Tijdens zijn actieve esports-carrière, die hij in 2015 afsloot, was hij een wereldbekende support-speler: een belangrijke rol binnen een League of Legends-team, omdat hij iedere speler die het moeilijk krijgt moet bijstaan. Na zijn 'pensioen' werd de toen 25-jarige Voorspoels eventjes een commentator op wereldwijde kampioenschappen, maar ondertussen zette hij zijn carrière dus verder als coach. De naam 'Krepo' werd samen met zijn muis en toetsenbord aan de wilgen gehangen: hij staat nu bekend als 'Boris'.

Gabriël 'Bwipo' Rau

Gabriël 'Bwipo' Rau

Prijzengeld tot nu toe: € 38.000  

Nog wel keihard in de running binnen League of Legends is de 19-jarige Bruggeling Gabriël Rau, in het wereldje bekend als Bwipo. Hij komt nog maar net piepen binnen de esports-wereld, maar staat nu al in de Europese top-10 van beste League of Legends-spelers. Voor het Russische team Fnatics reist Rau nu wereldwijde kampioenschappen af als Top Lane-speler: de positie in het spel die tegelijkertijd als een soort stormram binnenvalt in een poging om de tactiek van de andere ploeg te breken en spelers in de andere 'straten' van het spel bijstaat in de strijd. Rau stopte op zijn zestiende met de middelbare school om zijn droom na te jagen in de eSports. Maar tegen een regionale krant vertelde hij wel dat hij na afloop van zijn carrière – die stopt na ongeveer 27 jaar - zijn opleiding wil afmaken.

Stefano Pinna

Stefano Pinna

Prijzengeld tot nu toe: € 66.000

Onze beste speler in voetbalgame Fifa is Stefano Pinna, een 20-jarige Houthalenaar die eerder dit jaar een mooie beurt maakte op de eWorldCup in Barcelona, waar hij zichzelf meteen vastbeitelde als vierde beste speler op de wereldranking. Pinna hangt niet echt af van een team, want zo werkt de game die hij speelt ook niet: in tegenstelling tot andere eSports-games, die typisch in ploegverband worden gespeeld, gaan potjes Fifa uitsluitend één tegen één, waarbij de twee spelers elk een volledig elftal besturen (met een beetje hulp van de artificiële intelligentie van de game zelf). Hij wordt wel vertegenwoordigd door het Nederlandse bedrijf ECV eSports. Bijna was Pinna de officiële eSporter van RSC Anderlecht geworden, na Standard Luik de tweede Belgische voetbalclub die met eSports begon. Hij won eind vorig jaar het kwalificatietoernooi, maar uiteindelijk koos de ploeg voor tweede beste speler Zakaria Bentato, die in tegenstelling tot Pinna een grote fan is van paars-wit.

Top
t