Word beter in CS GO: wat je moet weten over het arsenaal!

Spelers van over de hele wereld strijden nu al 15 jaar tegen elkaar met kalasjnikovs in de verschillende versies van Counter Strike. Maar in 15 jaar tijd heeft de meta voor de wapens een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Wil je serieus in de competitie meedoen, dan moet je je kennis opfrissen.
Word beter in CS GO: wat je moet weten over het arsenaal!

© Steamcommunity.com

Om sommige wapens kun je niet heen, terwijl andere absoluut onnodig zijn en vooral worden gebruikt om de tegenstander mee te trollen (en die gaan we voor alle duidelijkheid niet bespreken). Het is uiteraard niet voldoende om de wapens te kennen. Je moet ook de kostenbesparende logica achter elke keuze begrijpen (die verklaart waarom vooral de P90 niet populair is), aan de nauwkeurigheid werken en de gevoeligheid van de muis afstellen, je mappen vanbuiten kennen, werken aan teamcommunicatie, enzovoort. Maar laten we ons hier concentreren op de groepen wapens en hun door de omgeving bepaalde bruikbaarheid.

Pistolen

Pistolen

© Steamcommunity.com

Je kunt niet om pistolen heen in CS GO. Alleen al omdat iedereen begint met een gratis model, en verder omdat het altijd handig is om er een klaar te hebben om te schieten als je munitie te kort komt en geen tijd hebt om in het heetst van de strijd te herladen.

Terroristen beginnen met een Glock, goed maar niet top. De hoeveelheid munitie compenseert helaas niet het gebrek aan pit, en je zult als een wilde in het rond moeten schieten in de hoop frags binnen te halen. De beste keuze is hier om de TEC-9 aan te schaffen, een speeltje met nog meer munitie, maar dat wel in staat is om elk willekeurig doelwit uit te schakelen. Geducht in de eerste ronde of in ecomodus. Wat de CT betreft, zij hebben het geluk met de fantastische USPS-S of P2000 te starten. De twee wapens kunnen met gemak iemand uitschakelen, zijn nauwkeurig en hebben voldoende munitie om je je eruit te redden bij close-combats. Hierdoor kun je iets meer uitgeven aan een wapenrusting aan het begin van de partij. Wil je echter liever fancy of verkwistend zijn, dan is de Five-Seven een uitstekend alternatief. Met meer munitie en meer pit is dit een eersteklas wapen om de geduchte TEC-9 van de terroristen te overtroeven.

En tot slot is er de Deagle, het wapen voor lomperiken die fan zijn van nauwkeurigheid. Het duurste, krachtigste en nauwkeurigste wapen, dat het meeste beheersing vraagt. Weinig kogels, een beperkte lader, maar in handen van een muisexpert kan de een na de ander worden uitgeschakeld en een volledig team met een complete uitrusting worden weggemaaid. Een krachtig beest, dat je zult moeten leren beheersen als je je geld niet door het raam wilt gooien. Machinepistolen

Machinepistolen

© Steamcommunity.com

Machinepistolen zijn meer anekdotisch van aard in CS. Ze worden vaak gebruikt in ronden waarin er geld te kort komt of om tegenover eco-strategieën te kunnen overtroeven. Dit gezegd zijnde, hebben nieuwe spelers ze graag omdat ze direct ter hand genomen kunnen worden, als een "spray 'n pray". Ze zijn allemaal min of meer uitgebalanceerd, maar de UMP-45 blijft het doeltreffendst en het grilligst. De P90 is een ander beest. Nieuwelingen waarderen het enorm en het wordt vaak beschouwd als het wapen bij uitstek voor noobs, want het is snel, heeft een bijna oneindige lader en is heer en meester van het close-combat zonder finesse. Maar vergis je niet, het is duur en elke kill levert je maar een schijntje op. Te vermijden op hoog niveau (behalve als je het leuk vindt als ze de draak met je steken). 

Zware wapens

Zware wapens

Doe het gewoon niet. Het is nergens voor nodig je te verliezen in dit aankoopmenu. Wapens die nutteloos zijn of om te trollen, met als enkel nut een beetje lol maken in de warming-up.

Rifles

Nu zijn we in het hart van de game, met wapens die je vanbuiten moet kennen, die zowel voor de aanval als de verdediging dienen, de pijlers van de game. Voor Terroristen is de AK-47 heer en meester. Nauwkeurig, krachtig, doeltreffend op korte of lange afstand: het is echt het vanzelfsprekendste geweer. Als je het kunt kopen met een beschermingsvest en een helm, ben je klaar voor de game. Als je het op de grond ziet liggen, laat je wapen dan vallen en pak het op. Er zijn uren gamen voor nodig om de terugstoot ervan in full auto onder de knie te krijgen, maar dat is het waard. Een referentie. 

Wat CT's betreft heb je de keuze tussen de M4A4 en de M4A1-s. Ze zijn allebei uitstekend. De eerste heeft de grootste lader, maar is minder nauwkeurig vanop afstand, en de ander is opgetuigd met een geluiddemper. Wat efficiëntie betreft zijn ze te vergelijken met kalasjnikovs, en de keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren, maar ook hier zijn deze onontkoombaar. In beide gevallen zul je absoluut met de drie wapens moeten trainen, en aarzel nooit om ook eens een ander automatisch wapen te proberen als je de middelen hebt. Als je weinig cash hebt, zijn de Galil en de Famas interessante alternatieven, light versies die minder kosten, maar waarmee je probleemloos een hoek onder vuur kunt houden. 
Snipes

Snipes

Tot slot, dé snipe. De AWP is een icoon in de game, en de 4.6 is het geduchtste wapen om een enkele reden: het doodt in één keer. Beng, één kogel volstaat om wie dan ook om te leggen, het is niet eens nodig om op het hoofd te richten. Het wapen is duur, maar essentieel, elk team hoort minstens een of twee snipers te hebben die ermee rondsjouwen. Zijn zoom maakt het onmisbaar om onbeschutte stukken terrein, lange gangen of om het even welke hinderlaag op lange afstand te bewaken. Het vereist een enorme beheersing, want je hebt vaak maar één kans om te doden voordat je wordt gerusht, maar de besten hebben niet meer nodig. 

Z'n kleine broertje, de SSG 08, is best aardig om mee te trainen, maar alleen met een headshot dood je in één keer. Een waagstuk voor een bolt action, geef in dat geval altijd de voorkeur aan de AWP.

Granaten

Granaten

© Steamcommunity.com

Dit zijn de onmisbare accessoires om je meester te maken van een map.

Frags natuurlijk, waarmee je een vijand die zich verschanst de genadeslag kunt geven, een rush kunt verzwakken of zelfs je sporen kunt bedekken, lijken vanzelfsprekend. Maar de flash zijn misschien nog beter om te hebben. Je kunt er bepaalde stukken mee doorkomen of de bombsite mee binnenkomen, ze geven de aanzet tot aanvallen en dekken de terugtocht. En dan de smokes, die essentieel zijn bij teamwerk om het gezichtsveld te blokkeren, de vijand in een gekozen richting te dwingen, je te beschermen tegen snipers en je te verbergen op de bombsite. Tot slot kun je met molotovcocktails eenvoudigweg hele gangen beschermen als je ze combineert met smokes. Kortom, zorg dat je altijd iets hebt om op de vijand te gooien, afhankelijk van de situatie! Zorg er in elk geval voor dat je hun terugslag leert beheersen, en hun werpafstand. Dat zal het verschil maken tussen een geslaagde aanval en een blinde, pisnijdige, dode maat... of alle drie.

Top
t