Gaming binnenkort olympische discipline?

Tony Estanguet, onderdirecteur van het bidteam van Parijs, heeft aan het Amerikaans persbureau Associated Press gezegd dat hij overweegt om het professioneel gamen of 'e-sports' (van het Engelse 'electronic sport') te integreren in het programma van de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De man zal eerst overleggen met enkele belangrijke e-sporters en met het Internationaal Olympisch Comité.

Volgens Estanguet is "de jeugd geïnteresseerd in e-sports, en dus moeten we het op z'n minst bekijken en zien of we bruggen kunnen slaan." "Ik wil de optie niet bij voorbaat uitsluiten", voegde hij daar nog aan toe.

De beslissing om e-sports daadwerkelijk op te nemen in het programma van de Olympische Spelen is aan het IOC. Voorzitter Thomas Bach gaf in april jongstleden nog aan bedenkingen te hebben bij het idee van e-sports als onderdeel van de Spelen. "We zijn er nog niet van overtuigd dat e-sports als sport moeten worden beschouwd, gelet op de fysieke activiteit en andere vereiste criteria", verklaarde Bach. Hij wees daarbij vooral op het gebrek aan een overkoepelende organisatie en structuur bij e-sports. Die zijn volgens Bach nodig om te garanderen dat de regels en waarden van de Olympische Spelen worden gerespecteerd en gehandhaafd.

E-sports zijn wel al een onderdeel van de Aziatische variant van de Olympische Spelen, de Asian Games, in 2022. Volgens The Guardian maakte het Aziatisch Olympisch Comité de beslissing op basis van de "snelle ontwikkeling en groeiende populariteit van deze nieuwe vorm van sport onder de jeugd".

Geschat wordt dat e-sports in 2015 wereldwijd een publiek aantrokken van zo'n 226 miljoen man en 325 miljoen dollar aan inkomsten genereerden.

Nieuws

Top